Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Prémium minőség minden műfajban: Depresso kávézó, borozó, bár és étterem

Az arctalan, agyonreklámozott tömegtermékek világában a minőség egyre inkább szubkulturális jelenség lesz.

Borbély Zsolt Attila
2021. 11. 13. 17:47
EGER DEPRESSO Forrás: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arctalan, agyonreklámozott tömegtermékek világában a minőség egyre inkább szubkulturális jelenség lesz, legyen szó sörről, borról, töményitalokról, kávéról, teáról, ételekről, hogy csak a kulinaritás világán belül maradjunk.

E külön kis világok könnyen rabul ejtik az embert, aki miután megtapasztalta egy adott dimenzió szépségeit, ha a Fennvaló belékódolta a hittérítői vágyat, a továbbiakban törekedni fog minél több emberrel megosztani élményeit, meggyőzve őket arról, hogy amit addig gondoltak whiskyről, sörről, borról vagy desszertekről, az úgy viszonyul a minőségi szegmenshez, mint a platóni barlanghasonlatban a falra vetülő árnyékok a valódi tárgyakhoz. Az elmúlt húsz évben rengeteg ilyen emberrel hozott össze a sors, volt, aki időközben borbárt nyitott, volt, aki kávézót, volt, aki saját pincészetet hozott létre, s még hosszan sorolhatnám.

Csernus Imrével nem találkoztam soha, előadásmódja, stílusa, mondanivalója igencsak megosztó, jó pár kérdésben lenne vele elvi vitám. Viszont a nevéhez fűződő egri vendéglátó egység több műfajban is alkalmas arra, hogy az átlagfogyasztót bevezesse a minőségi szegmens világába.

A speciality kávézónak induló egységnek stílusos, találó választottak az alapítók: Depresso. Már a hely első variánsa is megnyerő volt, viszont a 2017. szeptemberében nyitott központi egység egyszerűen telitalálat. A helyszínválasztás jobb nem is lehetett volna: az egri Dobó téren, a város egyik ikonikus, részben késő barokk, részben eklektikus műemlék épületének, az egykori ún. „Najmajer háznak” egyik földszinti helységét sikerült kibérelni.

A boltíves beltér rendkívül hangulatos, a dizájnelemek ötletesek. Hajópadló, perzsa szőnyeg, a falakon berámázott képek, továbbá Csernus doktor arcképe. Ötletes világító testek, pácolt fából készült pohárszéken kiváló töményitalok, az asztalon élő virág, borsdaráló.

Magyar gyökerű új hullámos konyhát visznek, ötletes alapanyagtársításokkal, ügyes tálalási csavarokkal. A kreatív séf Segal Viktor. Kínálnak többek között házilag pácolt lazacot gesztenyével, szarvasgombás vajjal és rukkolával, lencselevest füstölt mangalicacsülökkel, rozmaringos körtével, marha-flank szeleteket paprikás krumplival, szarvasgombával, tökmagkrémmel, szárnytöves jércemellet körtével, gesztenyével, céklával, gyöngyhagymával és kakukkfüves pecsenyemártással, kávés kardamómos brownie-t mangóval.

A remek konyhát kivételes itallap kíséri. Mintegy huszonöt jól összeválogatott bort kínálnak, főként Egerből, az első vonalbeli sztárborászok, valamint a tulajdonos nevével fémjelzett Almagyar birtok borai mellett szemezgettek a CreaturaWine-nak, Tóth Ferencnek és a conoisseure-ök egyik kedvencének, Vámos Attilának boraiból is. A töményválaszték a kommersz tételeket teljességgel mellőzi, öröm ilyen válogatást látni, csupa különlegességet kínálnak, legyen szó whiskyről, rumról, tequiláról. Külön kiemelném a pazar ginválasztékot.

A kávék nyilvánvaló módon a speciality kategóriába tartoznak, miként a honlapon is olvasható, minőségi szempontból a világ felső 5 százalékának terméséből származnak. A Budaprés cidereit és a Horizont söreit tartják.

Az árak értékarányosak. Főételek körettel együtt 2950 és 3450 forint között kaphatók, előételek egységesen 2600, levesek 1690, desszertek 1350 forintba kerülnek.

A kiszolgálás kifogástalan. Felszolgálónk kedves, szívélyes, udvarias, motivált, segítőkész és felkészült. Annyira meggyőző a fellépése, hogy meg is kérdeztem, hogy netán ő-e az üzletvezető. Az volt a válasz, hogy nem, de már mások is kérdezték. Felajánlotta, hogy a séfet is kihívja, éltem a lehetőséggel, Kreácsik Ádám executive séfben is ugyanolyan motivált, törekvő, felkészült szakembert ismertem meg, mint felszolgálónkban.

Rendeltünk hízott kacsamájat aszalt füge chutney-val, céklahabbal és füsttel. Látványos, impresszív kompozíciót kaptunk. A májat kíméletesen hőkezelték, dizájnos, fedeles befőttesüvegben tálalták, amiből kinyitáskor épp annyi füst száll felfelé, amennyi izgalmas és nem zavaró. Ötletes fogás a gombóc formájú, panírban kisütött kacsahurka is, amit lilakáposztás burgonyával és remek, selymes birskrémmel körítettek. A lúdlábnak csokis tarte formát adtak, amit csokimousse-szal, meggykrémmel és meggyzselével körítettek. Utóbbiban jócskán vissza kellene fogni a zselatint, de összességében látványos, ízletes desszertet kaptunk.

A Depresso minden szempontból élvonalbeli hely, akár prémium italokra, akár izgalmas étkekre vágyunk. De ha csak egy kávéra ülünk be, akkor is garantált a maradandó élmény.

Elérhetőségek:

Depresso étterem és kávéház

Eger, Dobó tér, Érsek utca 14.

Telefonszám: +36 30 886 6742

Honlap: https://depresso.hu

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Depresso étterem és kávéház (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.