A vendéglő a gyönyörűen felújított Kalló malom mellett, az Öreg-tó partján működik egy komplexum részeként.
BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 01. 03. 8:33
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A 2021-es esztendő kulináris kalandozásainak egyik legkellemesebb meglepetése Tata volt. Távolról nézve, az ember hajlamos lenne gasztronómiai szempontból e várost is besorolni azon települések közé, amelyeknek egyetlen igazán izgalmas célpontja van. Merthogy vannak egyslágeres együttesek, egykötetes szerzők és egyéttermes kisvárosok.
Tata akkor került fel a konyhaművészet rajongóinak térképére, amikor a legtehetségesebb séfek egyike, Pesti István, akit többször neveztek a legszebben tálaló magyar konyhafőnöknek, a Michelin-csillag Tanti-beli elnyerése után elvállalta Platán étterem vezetését a kétezertízes évek közepén.
Jómagam is kifejezetten azért látogattam első ízben Tatára, hogy itt is megízleljem főztjét, amivel már lenyűgözött a Babelben és a Baldaszti’s Kitchenben is. (Az időközben megszűnt Tanti étterembe sajnos csak távozása után jutottam el.) A Babelben ettem a talán legemlékezetesebb halászléátiratot 2008 őszén, a Baldaszti’s Kitchenben pedig 2012 nyarán az egyik legjobb csokoládés desszertet.
Tavaly ősszel is a Platán kedvéért utaztunk turnétársammal Tatára, sajnos csak a kávézóban tudtunk helyet foglalni, egy délelőtti időpontra, de a katartikus sütemények jelentős kárpótlást nyújtottak.
Akkor még nem tudtuk, csak sejtettük, hogy egy kiemelkedő ebéd is vár ránk, ugyanis körbenézve a világhálón tatai helyek felkutatása céljából beleakadtunk a Malom és kacsa nevű étterem ételfotóiba, amelyek hamar meggyőztek.
A vendéglő a gyönyörűen felújított Kalló malom mellett, az Öreg-tó partján működik egy komplexum részeként, amely egyben rendezvényház, lakosztály, bisztró és kávézó. A beltér elegáns, hangulatos, mi az ablaküveggel körbevett téli teraszon ültünk, ahonnan a kilátás ugyanolyan pazar, mint az igényes teraszról. Az asztalon élő kaktusz, só- és borsdaráló, olívaolaj és balzsamecet.
Mint a honlapról megtudhatjuk, a séf a húszéves szakmai múlttal és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező Tóth Tivadar, aki maga termeszti fűszereit, és szereti felkutatni a legjobb kistermelői alapanyagokat. Szépen kidolgozott magyar és nemzetközi fogásokat kínálnak, így többek között házi krémtriót, azaz humuszt, vöröslencse- ill. padlizsánkrémet kerti zöldségekkel, bagettel, szezonális rizottót répaolajjal és parmezánropogóssal, lassan sült marhapofát zöldborsókrémmel, karamellizált zöldségekkel, burgonyával, rozmaring jus-vel, rosé kacsamellet paszternák gratinnel, lilakáposztával és vörösboros jus-vel, konfitált kacsazúzát és -szívet sült hagymás mustármártással és pirított burgonyagombóccal, virágzó madártejet és chia-pudingot.
Több mint félszáz, gonddal összeválogatott magyar bort tartanak, amelyek többségét decire is kimérik. A nagyipari sörök mellett tartanak kézműves tételeket is a zirci apátsági manufaktúrából. A töményválaszték is igényes, egyes párlatok mellé adnak rövid, informatív leírást is az adott nedű receptúrájáról, ízbeli jellegzetességeiről és/vagy nemzetközi eredményeiről. Az itallapról azt is megtudhatjuk, hogy kóstolható náluk az Opera elnevezésű magyar gin, amely 224 prémium gin közül egy világversenyen a 4. helyezést érte el.
Az árak értékarányosak. Előételek 1890 és 3590, levesek 1390 és 1790, főételek 3190 és 8990, desszertek 1490 és 1690 forint között kaphatók.
A kiszolgálás udvarias, szívélyes.
Rendeltünk burger triót, kacsamájbrullée-t brióssal, házi pikáns fügével és lilahagymalekvárral, valamint csokitortát. A burger trióban nemcsak az ízesítést variálták, hanem a remek, helyben sültnek tűnő buciba kerülő alapanyagot is. Az egyik klasszikus, marhahúsos volt, a másik pulled pork, a harmadik pedig kacsamájas. Mindhármat meggyőzőnek ítéltük, akárcsak a jó állagú, jó ízű, szépen tálalt brulleé-t, amely szépen harmonizált a többi elemmel. A csokitorta brownie-szerű volt, egyébként ízletes, ötletes a mellé adott sárgacékla és céklazselé, utóbbiban jócskán vissza kellett volna fogni a zselatint. Eme apró hiba dacára elégedetten távoztunk, szívesen visszatérnénk bármikor.
Ami pedig Tatát illeti, néhány órás ott tartózkodás alatt a Platán és a Malom és kacsa felfedezése mellett meglátogattunk egy csúcskávézót, az Ébresztőt, egy helyben fogyasztást is lehetővé tevő, remek ínyencboltot, a Gusto Delicate-et, egy imádnivaló csokizót, valamint a Zsigmond pince nevű kiváló, nápolyi stílusú pizzázót.
Egyszóval Tata igencsak vonzó célpont lehet a gasztrotúrázóknak.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.