Dizájn és tartalom – Malom és kacsa

A vendéglő a gyönyörűen felújított Kalló malom mellett, az Öreg-tó partján működik egy komplexum részeként.

BORBÉLY ZSOLT ATTILA
2022. 01. 03. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es esztendő kulináris kalandozásainak egyik legkellemesebb meglepetése Tata volt. Távolról nézve, az ember hajlamos lenne gasztronómiai szempontból e várost is besorolni azon települések közé, amelyeknek egyetlen igazán izgalmas célpontja van. Merthogy vannak egyslágeres együttesek, egykötetes szerzők és egyéttermes kisvárosok.

Tata akkor került fel a konyhaművészet rajongóinak térképére, amikor a legtehetségesebb séfek egyike, Pesti István, akit többször neveztek a legszebben tálaló magyar konyhafőnöknek, a Michelin-csillag Tanti-beli elnyerése után elvállalta Platán étterem vezetését a kétezertízes évek közepén.

Jómagam is kifejezetten azért látogattam első ízben Tatára, hogy itt is megízleljem főztjét, amivel már lenyűgözött a Babelben és a Baldaszti’s Kitchenben is. (Az időközben megszűnt Tanti étterembe sajnos csak távozása után jutottam el.) A Babelben ettem a talán legemlékezetesebb halászléátiratot 2008 őszén, a Baldaszti’s Kitchenben pedig 2012 nyarán az egyik legjobb csokoládés desszertet.

Tavaly ősszel is a Platán kedvéért utaztunk turnétársammal Tatára, sajnos csak a kávézóban tudtunk helyet foglalni, egy délelőtti időpontra, de a katartikus sütemények jelentős kárpótlást nyújtottak.

Akkor még nem tudtuk, csak sejtettük, hogy egy kiemelkedő ebéd is vár ránk, ugyanis körbenézve a világhálón tatai helyek felkutatása céljából beleakadtunk a Malom és kacsa nevű étterem ételfotóiba, amelyek hamar meggyőztek.

A vendéglő a gyönyörűen felújított Kalló malom mellett, az Öreg-tó partján működik egy komplexum részeként, amely egyben rendezvényház, lakosztály, bisztró és kávézó. A beltér elegáns, hangulatos, mi az ablaküveggel körbevett téli teraszon ültünk, ahonnan a kilátás ugyanolyan pazar, mint az igényes teraszról. Az asztalon élő kaktusz, só- és borsdaráló, olívaolaj és balzsamecet.

Mint a honlapról megtudhatjuk, a séf a húszéves szakmai múlttal és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező Tóth Tivadar, aki maga termeszti fűszereit, és szereti felkutatni a legjobb kistermelői alapanyagokat. Szépen kidolgozott magyar és nemzetközi fogásokat kínálnak, így többek között házi krémtriót, azaz humuszt, vöröslencse- ill. padlizsánkrémet kerti zöldségekkel, bagettel, szezonális rizottót répaolajjal és parmezánropogóssal, lassan sült marhapofát zöldborsókrémmel, karamellizált zöldségekkel, burgonyával, rozmaring jus-vel, rosé kacsamellet paszternák gratinnel, lilakáposztával és vörösboros jus-vel, konfitált kacsazúzát és -szívet sült hagymás mustármártással és pirított burgonyagombóccal, virágzó madártejet és chia-pudingot.

Több mint félszáz, gonddal összeválogatott magyar bort tartanak, amelyek többségét decire is kimérik. A nagyipari sörök mellett tartanak kézműves tételeket is a zirci apátsági manufaktúrából. A töményválaszték is igényes, egyes párlatok mellé adnak rövid, informatív leírást is az adott nedű receptúrájáról, ízbeli jellegzetességeiről és/vagy nemzetközi eredményeiről. Az itallapról azt is megtudhatjuk, hogy kóstolható náluk az Opera elnevezésű magyar gin, amely 224 prémium gin közül egy világversenyen a 4. helyezést érte el.

Az árak értékarányosak. Előételek 1890 és 3590, levesek 1390 és 1790, főételek 3190 és 8990, desszertek 1490 és 1690 forint között kaphatók.

A kiszolgálás udvarias, szívélyes.

Rendeltünk burger triót, kacsamájbrullée-t brióssal, házi pikáns fügével és lilahagymalekvárral, valamint csokitortát. A burger trióban nemcsak az ízesítést variálták, hanem a remek, helyben sültnek tűnő buciba kerülő alapanyagot is. Az egyik klasszikus, marhahúsos volt, a másik pulled pork, a harmadik pedig kacsamájas. Mindhármat meggyőzőnek ítéltük, akárcsak a jó állagú, jó ízű, szépen tálalt brulleé-t, amely szépen harmonizált a többi elemmel. A csokitorta brownie-szerű volt, egyébként ízletes, ötletes a mellé adott sárgacékla és céklazselé, utóbbiban jócskán vissza kellett volna fogni a zselatint. Eme apró hiba dacára elégedetten távoztunk, szívesen visszatérnénk bármikor.

Ami pedig Tatát illeti, néhány órás ott tartózkodás alatt a Platán és a Malom és kacsa felfedezése mellett meglátogattunk egy csúcskávézót, az Ébresztőt, egy helyben fogyasztást is lehetővé tevő, remek ínyencboltot, a Gusto Delicate-et, egy imádnivaló csokizót, valamint a Zsigmond pince nevű kiváló, nápolyi stílusú pizzázót.

Egyszóval Tata igencsak vonzó célpont lehet a gasztrotúrázóknak.

Malom és kacsa

Borítókép: Malom és kacsa (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.