Kis forraltsör-történet
Azokon a helyeken, ahol a szőlő nem termett meg, már jó ideje a sört fogyasztották téli meleg italként. Az ilyen söröket az angolszász területeken főleg a tea elterjedése előtt a hideg időben, megfázás ellen és természetesen kocsmai italozás közben fogyasztották. Martyn Cornell a Zythophile blog szerzője gyűjtött össze egy csokorra való történelmi változatot.
Az USA-ban a 19. században népszerű volt a „hotch pot” a rummal bélelt melegített sör, amit meg is cukroztak, ennek a neve „manatham”, vagy vajas toastkenyérrel tették tartalmasabbá, ez volt a „tiff”.
Angliában is sok híve volt a hidegben a belső melegítésnek. A „purl” sok házi receptben előfordul, általánosságban ale és gin keveréke 10:1 arányban, narancshéjjal, gyömbérrel és cukorral ízesítve.
Másik kedvelt forró sörös ital volt a „wassail”, ami nevét a kocsmai üdvözlésről („wæs hæil” – légy egészséges!) kapta. Gazdagabb családok karácsonykor és újév idején nagyobb, puncsostálakhoz hasonló füles edényekben készítették el a wassailt. Egyik fennmaradt recept alapján barna cukor, szerecsendió, gyömbér és sherry került a sörbe. Ezt kevés élesztővel és pirított kenyérdarabkákkal fermentálták, üvegekben rövid időre eltették, majd az ünnep estéjén tálba forrón kiöntve tetején úszó sült almákkal szervírozták. Szegényebb házaknál a hasonló „lambs wool” (báránygyapjú) volt elterjedt, ami a beletett sültalmák és az almalével és cukorral dúsított, erős ale habzó kinézete miatt kapta a nevét.
A skótoknál népszerű volt a „hot pint”, a tojással, fűszerekkel és cukorral, meg brandyvel vagy rummal gazdagított melegített ale. A fenti brit receptek változataiban megtalálható a szegfűszeg, a gyömbér, a cukor, valamilyen égetett szesz (rum, gin, brandy), és néha tojás, valamilyen bogyós gyümölcs, narancshéj, és egy erős ale. Az ilyen sörök receptjeinél kiemelik, hogy a sör ne legyen intenzíven komlózva, hogy a melegítéssel ne keletkezzen intenzív a keserűség.
Evan Rail, Prágában élő amerikai származású szakújságíró említi cikkében, hogy szász területen népszerű volt a fűszeres, édesített forralt sör a (Glübi – Glühbier).