Sok kérdés került terítékre a múlt hét végén rendezett Régi magyar szőlőfajták című konferencián. Leginkább az foglalkoztat azóta is, hogy mennyire becsüljük ma ezeket a fajtákat. Tudom, sok borkedvelő nem is igen találkozik ezekkel. Nehéz választani a nagy nemzetközi chardonnay- és cabernet-özön mellett még akkor is, ha netán vannak már jó emlékeink kevésbé elterjedt fajtákról is.
Akinek pedig nem sokat mond a csóka, laska, bakator vagy éppen kövidinka, szerémi zöld elnevezés, az még nagyobb bajban lehet.
A hazai borszínpad szereplőit talán ez a kérdés osztja meg leginkább – vagy az organikus, biodinamikus, esetleg natúrborok világa. Egyértelmű és érthető, hogy nem áll mindenki egy oldalon ezekben a kérdésekben. Magam részéről igyekszem a fogyasztó oldalát képviselni és szerény eszközeimmel támogatni azt, amit értékesnek gondolok. A magyar fajták mindenképpen ebbe a körbe tartoznak. Őrzés és óvás tekintetében egyértelműen. Hogy lehet-e rájuk jövőt építeni, az már más kérdés. Egy biztos:
ha igényes fogyasztókat keresünk a borainknak, ezekről a fajtákról nem mondhatunk le. Sőt. A legszélesebb körű támogatást érdemlik.
Rajtunk kívül ki más lenne érdekelt abban, hogy egy sárfehér, kövidinka, értékes kadarka klón vagy a vadfekete fennmaradjon?
A mai értelemben vett modern borkészítés alapanyagául szolgáló szőlőfajták számszerűen rengetegen vannak.
Mintegy tízezer önállóan értelmezhető szőlőfajtát tartanak nyilván, amelyekből csak töredékmennyiség az, ami valódi kereskedelmi mennyiséggel mérhető bor alapanyaga lesz.
Nem minden szőlőfajta szeret mindenütt teremni – jogos igény a részéről, hogy a termelő kielégítse esetenként egyedi igényeit is. Bizonyos feltételek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy a szőlőnövény egyik vagy másik területen megéljen és rendszeresen emberi fogyasztásra alkalmas termést hozzon. Igényeik igen eltérők lehetnek. Ezt már a telepítés során – jobban mondva még ezt megelőzően – célszerű tisztázni és az adott körülményekhez megfelelő legalkalmasabb fajtákat, azon belül fajtaváltozatokat kiválasztani.
A Kárpát-medencében ma termesztett szőlőfajták – nagyjából 140 – elmaradnak ugyan egy-egy hagyományos bortermelő ország, például Itália fajtaszámától (ami manapság körülbelül ezer körül mozog), ám tekintettel a betelepített szőlőterület nagyságára, ezt mégsem nevezhetjük csekélynek.
