Miután a székesfőváros belterületén már hosszú ideje nem folyik szőlőtermelés, holott valaha igen híresek voltak a budai vörösborok, ma már Etyeket tartják számon Budapest szőlőskertjeként. Van ebben persze ügyes etyeki marketing is, de mint minden sikeres PR-fogás, ez is valóságon alapszik. Etyek a Clark Ádám téri origótól kevesebb mint harminc kilométerre fekszik, a település viszonylatában jó a tömegközlekedés, nem nehéz ide autóbusszal kijutni, majd visszatérni ugyanaznap egy kisebb-nagyobb bortúra után.
Az etyeki vendéglátóhelyek a szombatra és a vasárnapra fókuszálnak télidőben, akkor tart nyitva Árpás László, a Sonkamester üzlete, a Rezeda terasz s megannyi pince. Mi legutóbb egy verőfényes pénteki napon vettük célba ezt a főként borairól és boros rendezvényeiről elhíresült, négy és félezer lelkes nagyközséget idén februárban. A Kálna pincénél kezdtük a napot egy remek pezsgőkóstolóval, a program az Etyeki Sörmanufaktúránál folytatódott, majd az Etyeki Kúriánál zártuk a kiruccanást, hisz várt még ránk egy vacsora a fővárosban.

Az Etyeki Kúria éttermében már jártunk egyszer, kereken két évvel ezelőtt, nem volt rossz élmény, de emlékezetesnek sem mondanám. Nem is írtam akkor róla, van a vendéglátóegységek világában egy nem is keskeny mezsgye, ahol nem olyan rossz a teljesítmény, hogy annak hírértéke legyen, de nem is oly kimagasló, hogy az ember jó szívvel javasolja másoknak az adott hely meglátogatását.
Idén februárban viszont sokkal jobb élménnyel távoztunk, kérdeztem is, hogy volt-e közben séfváltás, megtudtam, hogy nem, már akkor Szucskó Bence állt a konyha élén. Mint mondták, az ifjú szakember ezidőtájt 25 éves, a fejlődés ebben a korban természetesnek mondható.
De ne vágjunk a dolgok elejébe!
Az Etyeki Kúria borai az első közé tartoztak, amiket az ezredfordulón, a minőségi borok felé fordulva megkóstolhattam, miután klubtagságot váltottam a Bortársaságnál. 2001-ben a Pünkösdi Bortúra alkalmával a pincészethez is ellátogattunk. Azóta nagyot fejlődött a birtok minden tekintetben, bár borai már akkor élvezetesek voltak.