Fördős Zét a nagyközönség elsősorban a „Konyhafőnök” című, nagy nézettségű tévéműsorból ismeri, amelynek a kezdet kezdetétől műsorvezetője, de sokan követik a YouTube-csatornáját, a Street Kitchent, ez idő tájt 364 ezren, nagy népszerűségnek örvendenek szakácskönyvei, s a YT-csatornájával azonos nevű folyóirata. Népszerűsége nem kis mértékben abból adódhat, hogy stílusa több korosztályt is megnyer, receptjeinek zöme aránylag könnyen elkészíthető és hatásos.
A minap jelent meg a folyóirat 500 vendéglátóegységet integráló gasztro-kalauza, amelynek helyezéseivel lehet vitatkozni, amellett, hogy sok kiváló étterem, kávézó vagy cukrászda hiányzik belőle, melyek egyes esetekben utcahosszat rávernek nem egyre, amely viszont bekerült, de ez minden kalauznak velejárója. A szóban forgó kötetben ismertetett helyek többségét magam is meglátogattam, így bízvást állítom, hogy a szelekció figyelemre méltó.
A kalauz külön fejezetben ismerteti a szerkesztők által legjobbnak ítélt pékségeket, kávézókat, reggelizőket, éttermeket és bisztrókat, cukrászdákat, vendéglőket és csárdákat, édes street food helyeket, pizzázókat, hamburgerezőket, street food helyeket, lángosozókat, fagyizókat, fenntartható helyeket, távol-keleti éttermeket és nemzetközi kedvenceket.
A kraft sörbár, a borbár és a gasztro-kocsma, illetve a vele jelentős mértékben összeérő pub rovat teljes egészében hiányzik a kötetből, pedig e tekintetben igencsak tudna Szeged, Debrecen, Miskolc és Győr domborítani, nem szólva persze a fővárosról. Megannyi kiemelkedő hely működik e műfajokban a gúnyhatáron belül, melyek bárhol a világon a jobbak közé tartoznának, mint a szegedi Maláta, Rézhárs vagy Napfény műterem, a miskolci Zips, mely Michelin ajánlást is kapott, az esztergomi Beer Legal és Bor You, a Zirci Apátsági Sörfőzde minőségi sörkorcsolyákat kínáló brew pubja, az ugyanezen műfajt gyarapító győri Apátúr és a szintén győri Lima, a debreceni Stay és Szóda, de sorolhatnánk még az egységeket a békésszentandrási Rózsa sörözőig vagy a pécsi Művész presszóig. A fővárost nem is említem. Több, mint öt éve álltam neki összeírni azokat a budapesti sörözőket, melyek kínálata túlmutat a négy nagy multicég szortimentjén és százig meg sem álltam, ma ezek száma másfél százra tehető.