A Street Kitchen Guide egyik nagy erénye, hogy olyan vendéglátóegységekre is ráirányítja a közfigyelmet, melyekkel a szaksajtó szinte egyáltalán nem foglalkozik. Bár a Gault Millau étteremkalauz is integrált egy „alternatív vendéglátás” című fejezetet, s e szép hagyományt a Dining Guide is ápolja, a büfé műfajt kissé mostohán kezeli majd’ mindenki.
De mi is a büfé?
Ilyen címszó alatt a gyakorlatban találunk kocsmát, ahol már semmiféle ételkínálat nincs, talponálló-falatozót, street food egységeket, lacikonyhást, halsütőt, illetve hideg és meleg ételeket felszolgáló étkezdét egyaránt.
A wikiszótár szerint „a büfé „ételt, italt árusító hely, ahol nincs asztaloknál történő rendelés és kiszolgálás, illetve ahol a vendégek állva fogyasztják el a megvásárolt ételt. Eredet [büfé < francia: buffet (büfé) < bouffer (zabál, fal) < latin: buffo (kitöm, puffaszt)]”
Az Arcanum a „Magyar etimilógiai szótárt” idézi, eszerint a büfé „‘falatozó’; ‘fogadáson a hideg ételek és az italok asztala, ahol a vendégek állva fogyasztanak ‘.
Nemzetközi szó az ismeretlen eredetű francia buffet (‘tálaló, pohárszék; hideg ételek s borok asztala’) nyomán; ‘pályaudvari vendéglő’ értelme már a franciában kialakult. A magyar ~ írásmódja a franciás ejtést tükrözi.”
A szinonima szótár a következő rokonértelmű kifejezéseket adja meg: „tálaló, bár, kifőzés, kantin, kifőzde, kajálda, bisztró, hideg asztal, hideg konyha, falatozó, étkező, étkezde, grill”
Nem vállalnám magamra annak felelősségét, hogy saját meghatározást adjak a büfé kifejezésnek, de annyit azért leszögeznék, hogy a fentiekkel szemben azon vendéglátóhelyek jelentős része, melyek öndefiníciójuk szerint a büfé kategóriába tartoznak, dicséretes módon ülőhelyet is biztosít a vendégek számára.
Tavaly nyáron a szarvasi pacalélményeimet számba vevő írásomban említettem az akkor már 24.000 tagot számláló „Pacalemberek” Facebook-csoportot, mely ez időtájt 31.000 pacalrajongót integrál. Jeleztem azt is, hogy e körben melyek a legnépszerűbb, legtöbbször hivatkozott pacalos egységek. A szegedi Fasor, a dunapataji Tanya bisztró, a szarvasi Négy Muskétás, a békésszentandrási Zöld Sas, a szabadszállási Zöld Ász, valamint a jakabszállási Nádas azóta is közkedvenc, de felzárkózott az élvonalba néhány büfé is, mint a helvéciai „Szegediék… több, mint büfé”, s a pákozdi Kanyar büfé.