A borhotelek elsősorban a borrajongókat, a borturistákat célozzák meg az öndefinícióban is szereplő nemes nedű köré épült szolgáltatásaikkal. Belső-Magyarországon e szempontból a két legizgalmasabb borrégió a Balaton és Dél-Pannónia, ahol pazar borhotelek várják a vendégeket. A Kristinus borhotel volt az az intézmény, ahol nemcsak borokat kóstoltunk, mint például a badacsonyi Bonvinóban, s nemcsak katartikus gasztronómiai élményben részesültünk, mint a Crocus Gere borhotelben, de eltöltöttünk egy mesés hétvégét is.
A három nap során megismerkedtünk Berki Zsolt séffel, akinek egyes kompozíciói örök referenciaként maradtak meg emlékeink között. A Covid idején az étterem bezárt, majd bérbe adták a Lokal47 imádnivaló csapatának, a séf a balatonmáriafürdői Portban folytatta, mely ettől nem függetlenül a gyorsétterem műfajból a „fine bisztró” irányában mozdult el.
Midőn hírét vettem a kiváló szakember új állomáshelyének, legfontosabb célpontjaim egyike lett a Port. De széles e kies Kárpát-medence, Balatonmáriafürdő meg több mint 400 kilométer Aradtól, így esett, hogy idén szeptemberben sikerült csak végre eljutni hozzájuk, a Balatonlellén töltött két gasztroélményekkel telített nap záróélményeként, feltéve a koronát a még nyitva tartó egységeket, főként cukrászdákat, büféket és bárokat célzó kalandozásra. De útba ejtettünk egy-egy italkísérő fogás erejéig olyan visszatérésre esélyes remek éttermeket is, mint a balatonboglári GrianPiero’s, a lellei Rudi tanya vagy a szintén lellei Mesés BBQ & Grill bisztró.

Úgy ültünk be a Portba, hogy a Kristinus-beli személyes élményen kívül tudtuk azt is, hogy a Magyar Konyha „Balaton-kalauza” és a Street Kitchen Guide a kedvenc balatoni helyei és kikötői éttermei közé sorolta az egységet. Az már utólagos kutakodást követően derült ki, hogy 2020-ban a BalaToros nevű kompozíciójukkal megnyerték az év strandétele verseny első helyét, holtversenyben a Fogas bisztró halerőlevesével. Érdemes követni e nemes kompetíciónak nemcsak a győzteseit, hanem a versenyzőit is. Aki ide egyáltalán csak benevez, minden bizonnyal többet szeretne, mint busás hasznot realizálni tömegek középszerű ételekkel való jóllakatásával.
