Örök vitakérdés lesz, hogy hozzá szabad-e nyúlni a tradíció által megszentelt formavilághoz, mintázathoz, receptúrához, tánchoz, át szabad-e értelmezni, át lehet-e költeni szentségtörés nélkül azt, amit őseink ránk hagyományoztak. A magyar gasztro-forradalom elindítói, a Magyar Gasztronómia Egyesület vezetői frappáns választ adtak e kérdésre azzal, hogy „Hagyomány és evolúció” névre keresztelték az általuk elindított szakácsversenyt. Egy létező jelenségnek adtak nevet, hiszen addigra már megjelentek a hagyományos magyar fogások újragondolt változatai, melyek máig támadások kereszttüzében állnak.
A „struktúra-konzervativizmus” hívei igazolásképpen az eredeti ízharmóniáktól elrugaszkodott, nem feltétlenül sikeres átértelmezésekre hivatkoznak. Holott a válasz evidens: természetesen hozzá lehet ezekhez nyúlni, természetesen az viszi előre nemcsak a világ gasztronómiáját, hanem az egyes nemzetekét is, ha sikerül a hagyományt a korszellemhez adoptálni.
A táncházmozgalom egyik elindítója, a tánchagyományunk újjáélesztője, Sebő Ferenc fogalmazta meg talán a legszebben a lényeget: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” A hagyomány megélésének egyik legszebb formája a tradicionális étkeink újraértelmezése.
Nobuyuki Matsuhisa a világ egyik legjelentősebb és legszínvonalasabb étteremhálózatának megalapítója hozzá mert nyúlni a japán gasztronómiai hagyományhoz. Mosogatófiúként kezdte, majd felküzdötte magát a szakácsok közé egy sushi-étteremben. Egy perui törzsvendége meggyőzte, hogy indítsanak együtt éttermet Limában. Az ötletből valóság lett, hősünk 24 évesen a Macue étterem konyhájának munkáját irányította a perui fővárosban. A perui és a japán konyha fúzióját a kényszer szülte, ugyanis Peruban nem talált meg minden szükséges alapanyagot.

Ezután egy saját éttermet nyitott Alaszkában, mely leégett, s így kénytelen volt beosztott szakácsként dolgozni ismét, ezúttal Los Angelesben, ahol megismerkedett Robert de Niro-val, akinek akkor már volt érdekeltsége a vendéglátásban. További üzlettársak bevonásával kereken harminc esztendeje alapították meg az első Nobu éttermet, mely akkora siker lett, hogy pár évre rá megnyitották a következő éttermüket Londonban.