A főváros vonzáskörzetébe tartozó városok népesedésnövekedésén jól lemérhető az évtizedek óta zajló kiköltözési folyamat. Így lett az 1990-ben 43.427 lakost számláló Érdből Pest vármegye legnagyobb, 71.338 lelket számláló városa, de példálózhatunk az 1990-es 26.111-ről tavalyra 42.747 lakosú várossá nőtt Dunakeszivel s még sorolhatnánk az adatokat Szigetszentmiklóstól Szentendréig. Nem kivétel Monor sem, ahol szintén egyenletes növekedés figyelhető meg a lélekszám tekintetében.
A húszezres kisvárosba egy közeli településre szóló meghívás kapcsán jutottam el első ízben tavalyelőtt. A hivatalos program végeztével a térképen nézegettem, hogy a környéken hol lehetne egy rövidebb gasztro-túrát tenni, mielőtt visszaindulnánk a fővárosba. Monorra és Gyömrőre esett a választásom. Be is barangoltuk a rendelkezésre álló pár órában e két város központját. Elsőként biztos, ami biztos a Guri sörözőt vettük célba. E Jászapátiban működő kisüzemi főzde az egyetlen, mely az ország számos pontján működtet sörkiméréseket, élvezhető minőséget nyújtva elérhető áron.
Ezidőtájt a Google tízet ad ki Szombathelytől Győrön át Nagykátáig, jómagam megfordultam a biatorbágyiban, a jászberényiben, az egriben, a törökbálintiban és valamennyi fővárosiban, beleértve a mára már bezárt vagy átalakult egységeket is. Nincs olyan jellegű sajátos dizájn-franchise-uk, mint a Csíki sörözőnek, az egyes egységek beltere jelentősen különbözik egymástól, de egy sem volt olyan, mely jellegtelen, érdektelen lett volna s ahol ne esett volna jól elüldögélni. Ezek közé tartozik a monori is, zegzugos termeivel és rendkívül hangulatos teraszával. Ide azóta vissza is tértem egy ízben s ha arrafelé visz az utam, jó eséllyel benézek még. Nem sorolom söreiket, a hivatalos honlapon szereplő 24 főzet között lassan nincs olyan, amit ne kóstoltam volna, ha nem is emlékezetes és hibátlan valamennyi, de kóstolásra mindenképp méltó.
Jártunk pékségben, cukrászdában, legjobb élményünk Gyömrőn a fővárosban is kiemelt lokációkban működő Hisztéria, Monoron pedig a Kalmár cukrászda és a Fürge Páva volt. Utóbbinak gondosan kialakított, rengeteg zöld növénnyel dekorált beltere országos szinten kimagasló. Erényük, hogy szép szortimentet tartanak a Szent András sörökből, s több tételt a Strázsahegyi borháztól. Bevallom, eladdig nem tudtam, hogy Monoron borkészítés is folyik. Egy hónapra rá visszatértem további helyek felfedezése végett, a Levendula Rétesház és a könyvesbolttal egybeépített Pillangó kávézó maradt meg emlékezetemben, mint figyelemre méltó egység.