Tavasszal sokan kedvet kapnak hozzá, hogy több időt töltsenek a természetben. A házi kertészek ilyenkor (még) lelkesen dolgoznak a kertben, és a lakásban élők is előszeretettel zöldítik környezetüket: virágok köszönnek ránk az ablakpárkányokról, balkonokról. Sokan vágnak bele ilyenkor egy kisebb-nagyobb, házi fűszerkert kialakításának is. Mivel a fűszernövények gondozása egyáltalán nem bonyolult, ha az alapokkal tisztában vagyunk, jöhet is a fűszerkert kialakítása.

Arról, hogyan kezdjünk hozzá a fűszerkert kialakításához itt írtunk bővebben. Röviden összefoglalva: érdemes kezdésként kitalálni, hol van a lakásunkban, erkélyünkön, kertünkben kellőképpen napos, néhány cserép számára elegendő hely, ahol elhelyezhetjük fűszernövényeiket. Ezután szerezzünk be jó minőségű talajt, lyukas aljú cserepeket és vagy fűszernövény-magokat, vagy már kifejlődött növényeket. A saját hajtáson megtermett fűszernövényeket aztán felhasználhatjuk nyersen, de szárítás után egész áganként, levelenként vagy akár porítva is eltehetjük későbbre. Az alapok után most öt, a fűszerkert kialakítása kapcsán gyakran feltett kérdésre igyekszünk választ adni.
Fűszerkert kialakítása: mely fűszernövények a legkönnyebben gondozhatók?
Bár a legtöbb fűszernövény gondozása kifejezetten egyszerű, mégis van pár klasszikus, amelyeket a kezdők számára ajánlanak. Ezek könnyen gondozható, kevés energiát igénylő növények. A Gardenary oldala az alábbi hetet javasolja:
- oregánó
- zsálya
- kakukkfű
- petrezselyem
- metélőhagyma
- menta
- citromfű
Milyen edénybe ültessük a fűszernövényeket?
Kerámia, műanyag vagy fém edényekbe is ültethetünk fűszernövényeket. A legfontosabb, hogy bármelyik anyagot is választjuk, az edény alján legyenek lyukak, amin a felesleges víz távozhat. A kerámia természetes anyag, jól is mutat, hátránya azonban az, hogy igen nehéz, így a lakásban vagy egy balkonkertben nem igazán praktikus. A műanyag ezzel szemben könnyű, de mint tudjuk, nem környezetbarát, és a levegő sem tudja úgy átjárni, így a növény földje tovább marad benne nedves. A fém tárolók szintén könnyűk, ám jellemzően ezek a legdrágábbak. Ezek hátránya lehet az is, hogy a napon nagyon áthevülnek, így a növény gyökérzete is roncsolódhat.