A tapas műfaj nem véletlenül vált népszerűvé az elmúlt évtizedekben a mi tájainkon is. Mert bár megvan ma is a hatalmas adagok rajongótábora, melynek tagjai rendkívül humorosnak gondolják magukat, midőn egy művészi kulináris kompozíció képe alá odavetik a közösségi médiában, hogy náluk ezt kérdés nélkül elmosogatják, egyre többen keresnek komplex élményt és ihletet az étteremlátogatásban, illetve általában a gasztronómiában.
A tapas-filozófia, azaz kis adag, jellemzően a spanyol konyhát idéző fogás korrekt áron sokak kedvencévé vált, s adaptálták is többen a maguk hagyományaira. A Bereznay Tamás nevéhez köthető Pesti disznó, melynek helyén ma a Kismező működik „magyar tapast” is kínált. A minap Temesváron, a One-Two mikrofőzde mellett a gyárvárosi Kossuth téren fedeztem fel egy nemrég nyitott egységet, mely helyi fogásokra, sajtokra, felvágottakra, zakuszkára, padlizsánkrémre építve kínál „tapast”.
Szeged vendéglátása felettébb színes, van itt fine dining étterem, tisztes fősodor, speciality kávézó, új hullámos cukrászda, prémium sörbár és borbár, de a tapas műfaj mindeddig nem vette be a várost. 2024 decemberében viszont megnyitott a Nüx névre hallgató hangulatos, igényes, minőségelvű étterem a Kárász utca és a Klauzál tér egyik sarkán, egy impozáns épület földszintjén.
A belsőépítész az utcai környezet századfordulós stílusához igazította a magas beltér kiképezését, némi mediterrán hangsúllyal. Az asztalon só- és borsdaráló. Látványkonyhával működnek.
„Éttermünk környezetét úgy terveztük, hogy otthonosan érezd magad – legyen szó baráti összejövetelről, családi ünnepről vagy egy elegáns randevúról. (…) Fúziós konyhánk a hagyományos ízeket ötvözi a modern gasztronómia kreatív megoldásaival, hogy ételeinkben a múlt értékei találkozhassanak az újdonságok varázsával.”
– írják a honlapon.

Nemzetközi konyhát visznek, különböző etnikai konyhák világsikernek örvendő slágerfogásait is integrálva, évszakonként változó étlappal. Kínálnak többek között tapast, a sajtoktól-sonkáktól a garnélás szarvasgombás arancini-n, különböző rákételeken, sült padron-paprikán át a szendvicskrémekig, továbbá ötsajtos gnocchit, erdei gombás rizottót, porchettát, kétféle burgert, teriyaki lazacot, burgundi marhapofát, „báránykoronát”, csokiszuflét erdei gyümölcsraguval és epres málnás sajttorta-brownie-t.