Kifinomult fogások és minőségi tapas a Napfény városában: Nüx

A tapas műfaj nem véletlenül vált népszerűvé az elmúlt évtizedekben a mi tájainkon is.

2025. 05. 11. 10:36
Fotó: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tapas műfaj nem véletlenül vált népszerűvé az elmúlt évtizedekben a mi tájainkon is. Mert bár megvan ma is a hatalmas adagok rajongótábora, melynek tagjai rendkívül humorosnak gondolják magukat, midőn egy művészi kulináris kompozíció képe alá odavetik a közösségi médiában, hogy náluk ezt kérdés nélkül elmosogatják, egyre többen keresnek komplex élményt és ihletet az étteremlátogatásban, illetve általában a gasztronómiában.

A tapas-filozófia, azaz kis adag, jellemzően a spanyol konyhát idéző fogás korrekt áron sokak kedvencévé vált, s adaptálták is többen a maguk hagyományaira. A Bereznay Tamás nevéhez köthető Pesti disznó, melynek helyén ma a Kismező működik „magyar tapast” is kínált. A minap Temesváron, a One-Two mikrofőzde mellett a gyárvárosi Kossuth téren fedeztem fel egy nemrég nyitott egységet, mely helyi fogásokra, sajtokra, felvágottakra, zakuszkára, padlizsánkrémre építve kínál „tapast”.

Szeged vendéglátása felettébb színes, van itt fine dining étterem, tisztes fősodor, speciality kávézó, új hullámos cukrászda, prémium sörbár és borbár, de a tapas műfaj mindeddig nem vette be a várost. 2024 decemberében viszont megnyitott a Nüx névre hallgató hangulatos, igényes, minőségelvű étterem a Kárász utca és a Klauzál tér egyik sarkán, egy impozáns épület földszintjén.

A belsőépítész az utcai környezet századfordulós stílusához igazította a magas beltér kiképezését, némi mediterrán hangsúllyal. Az asztalon só- és borsdaráló. Látványkonyhával működnek. 

„Éttermünk környezetét úgy terveztük, hogy otthonosan érezd magad – legyen szó baráti összejövetelről, családi ünnepről vagy egy elegáns randevúról. (…) Fúziós konyhánk a hagyományos ízeket ötvözi a modern gasztronómia kreatív megoldásaival, hogy ételeinkben a múlt értékei találkozhassanak az újdonságok varázsával.” 

– írják a honlapon.

Fotó: A szerző felvétele

Nemzetközi konyhát visznek, különböző etnikai konyhák világsikernek örvendő slágerfogásait is integrálva, évszakonként változó étlappal. Kínálnak többek között tapast, a sajtoktól-sonkáktól a garnélás szarvasgombás arancini-n, különböző rákételeken, sült padron-paprikán át a szendvicskrémekig, továbbá ötsajtos gnocchit, erdei gombás rizottót, porchettát, kétféle burgert, teriyaki lazacot, burgundi marhapofát, „báránykoronát”, csokiszuflét erdei gyümölcsraguval és epres málnás sajttorta-brownie-t.

Hétköznap délben kedvező árú, a szokásos menzaszerű ebédeken túlmutató két- vagy háromfogásos menüt is tartanak, amit egy-egy előételből, levesből, desszertből, valamint két főételből lehet összeválogatni. Midőn e sorokat írom, a napi menüben szerepel például kacsamájpástétom kalácságyon hagymalekvárral, füstölt csülkös, tejfölös bableves és Dubarry harcsaszelet is.

A habzókkal együtt több, mint harminc, többségében magyar minőségi bort tartanak, melyek bő két harmadát decire is kimérik. Staroprament, Hoegarden búzát, Belle Vue Kriek meggysört és Leffe Blonde-ot tartanak csapon, három Peroni-változatot, továbbá a

Noam nevű import kisüzemi sört palackban. Nem bánnánk, ha magyar kézműves sör feltűnne a választékban, például a kevesebb, mint 100 kilométerre fekvő Szent András főzdétől. A töményitalok között több prémium tételt is találunk. Figyelemre méltó a koktélválaszték.

A kiszolgálás kedves, udvarias, gyors. Azt azért nem hallgathatjuk el, hogy Tóth Ferenc Egri csillag Superior bora szobahőmérsékleten érkezett, még csak hűvös sem volt. Értékeltük viszont, hogy mivel nem tudtak szolgálni a Haraszthy pincészet Sauvignon Blanc-jával, a bort ivó társamnak hoztak kóstolót az említett fajta általuk tartott újzélandi tételéből.

Alkalmunk volt elbeszélgetni az egyik tulajdonossal, Szivacski Nimróddal, valamint Véber Máté séffel, aki korábban a szegedi John Bull Pubban, az Oldies-ban, a Hágiban, a Monster Downtownban, valamint az aradi Saborban dolgozott, stázsolt az egyik legnevesebb magyar séf, Moldován Viktor mellett a Michelin által ajánlott hokkaido-i Víz étteremben. Mindkettejükben a minőségközpontú vendéglátás iránt egyértelműen elkötelezett szakembereket ismertünk meg.

Az étlapon elsőnek a spárgaleves ragadta meg a tekintetünket. A baconchips-szel és vajon futtatott remek állagú, roppanós, jó ízű spárga-betéttel kínált fehércsokoládés krémleves selymes, jóízű, egyik legjobb, amit a műfajban kóstoltunk. Rendeltünk rament is, melyet meglepően savra hangoltak. Betétei viszont kiválóak, a marinált tojástól a húson át a rákig, összességében ez a fogás is meggyőző.

Fotó: A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

Az „öt tatár” elnevezésű előétel pirított, helyben sült bagettszeleteken érkezik, mint megtudtuk, ez a tizenegyedik nekifutás a saját kenyér készítésének. Az eredmény sokkal jobb a boltinál, de nem éri el a csúcséttermek kovászos kenyereinek szintjét. A chorizokrém, padlizsánkrém, a kézzel aprított olajbogyóból készült tapenade, a szarvasbélszín és a lazactatár ízre korrekt, a lazac és szarvas lehetne esztétikusabb. Három krémben is meghatározó az aszalt paradicsom, egyikben-másikban jobb lenne mással kiváltani. Elvárható továbbá, hogy ha valamit tatárnak nevezünk, akkor az nyers alapanyagból készüljön. Egy chorizo vagy sült padlizsán „tatár” inkább nevezhető szendvicskrémnek. Mindezzel együtt ez sem volt egy rossz előétel.

Fotó: A szerző felvétele

A pilpil gambas kiváló, jó hozzá a már megismert saját kenyér. 

Fotó: A szerző felvétele

A pisztáciás tiramisuhoz a babapiskótát maguk sütik, a klasszikus olasz desszert ízre, állagra egyaránt meggyőző. A fehércsokoládés-mangós citrusmousse mind látványra, mind ízhatásra remek, az állagjátékok is megnyerőek. Mint a séf elmondta, professzionális cukrászati segítséget is kapott a megalkotásához, ami érződik a végeredményen.

Fotó: A szerző felvétele
Fotó: A szerző felvétele

Az összkép felettébb kedvező, mindhárman úgy éreztük, hogy a Nüx egy csapásra felzárkózott a helyi élvonalhoz, mint több műfajban is kiemelkedő élményt nyújtó hely, ahová jó beülni egy spanyol sonkával, sajttal kísért borra-sörre baráti társaságban, de kiváló választás egy vasárnapi családi ebédre is.

***

Elérhetőségek:

Nüx

Szeged, Klauzál tér 2.

Telefonszám: + 36 30 785 6620

Honlap: https://nuxszeged.hu

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A belsőépítész az utcai környezet századfordulós stílusához igazította a magas beltér kiképezését, némi mediterrán hangsúllyal. (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.