Szódabikarbónás zöldség- és gyümölcsmosás – tényleg hatásos?

Vegyszermaradványok, por, baktériumok - a zöldségeken, gyümölcsökön sokféle szennyeződés megtapad. Erre jelentene megoldást a szódabikarbónás zöldségmosás. Utánajártunk, működik-e.

2025. 05. 07. 15:10
Zöldség mosása szódabikarbónával
Zöldség mosása szódabikarbónával Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A friss zöldségeket és gyümölcsöket mindig meg kell mosni, ezt tudjuk. Azonban elterjed egy módszer, amit sokan alkalmaznak és ajánlanak is, a szódabikarbónás zöldség- és gyümölcsmosás. A kérdés az, hogy valóban hatékony és indokolt a szódabikarbónás zöldségmosás, vagy csupán újabb, túlértékelt divat?

Szódabikarbónás zöldségmosás: van értelme?
Szódabikarbónás zöldségmosás: van értelme? 
Fotó:  Pexels

Miért fontos a gyümölcs és zöldség mosása?

Akár boltból, akár piacról, akár saját kertből származik, a zöldség és gyümölcs nem tiszta állapotban kerül a konyhába. Felületükön föld, por, viaszréteg, növényvédőszerek maradványai és – nem utolsó sorban – kórokozók (mint például salmonella vagy E. coli) is jelen lehetnek. Éppen ezért a szakértők ajánlása szerint minden zöldséget és gyümölcsöt alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, akár boltban vásároltuk, akár otthon termesztettük. Az egyszerű öblítés azonban nem feltétlenül távolít el minden szennyeződést – ezért terjedt el a szódabikarbónás áztatás.

Szódabikarbónás zöldségmosás

A nátrium-hidrogén-karbonát, közismert nevén szódabikarbóna, enyhén lúgos kémhatású, emiatt kiválóan alkalmazható természetes tisztítószerként. A gyümölcsök és zöldségek tisztítására is egyre többen használják: egy teáskanálnyi szódabikarbónát kell két csésze vízhez adni, majd ebben 12–15 percig áztatni az élelmiszert. Szakértők szerint ez a módszer hatékony lehet a viaszrétegek, por és felületi szermaradványok eltávolításában. Fontos azonban az áztatás utáni bő vízzel történő öblítés és az alapos szárítás is, ugyanis a dörzsöléssel is eltávolíthatjuk a szennyeződések egy részét.

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a szódabikarbónás módszer 66,7–98,9 százalékkal képes csökkenteni a növényvédőszer-maradványok mennyiségét, míg a sima csapvizes mosás csupán 26,7–62,9 százalékos eredményt produkál. Ugyanakkor a hatósági ellenőrzések alapján a legtöbb élelmiszerben mért szint bőven a megengedett határérték alatt van, tehát az egészségre gyakorolt kockázat általában minimális.

A szódabikarbóna főként kemény héjú, jól kezelhető terményeknél alkalmazható sikerrel, például almánál, körténél vagy uborkánál. Puha, sérülékeny gyümölcsök – például bogyós gyümölcsök – esetében viszont az áztatás már károsíthatja a terményt, ezért ezeknél érdemes inkább kerülni a szódabikarbónás technikát – írja az Epicurious.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.