Ma már rengeteg olyan bolti keveréket kapni, amit liszt helyett használhatunk. Aki gluténérzékeny, az pontosan tudja, hogy önmagában egy magliszt, ami nem búzából készül, nem fogja tudni helyettesíteni a búzafinomlisztet. Sem a kelt tészták, sem a sütemények nem lesznek olyanok, mint búzalisztből. Épp ezért jó, ha ismerünk többféle alternatívát, ugyanis mindegyik másra jó. A lisztekkel való játék azért is jó, mert a diétába nehezen beilleszthető finomított búzaliszt egy részét kiválthatjuk egészségesebb alternatívával. Sajnos teljesen nem lehet lecserélni a lisztet, de így is tudunk nyerni pár kalóriát!

Liszt helyett ezeket használd, ha sütsz vagy főzöl
Kókuszliszt
A kókusz sokaknak még ma is egyet jelenet a kókuszkocka vagy a keksztekercs nélkülözhetetlen alapanyagával. A kókusz azonban olyan alapanyag, amiből növényi ital, azaz tejhelyettesítő, édesítőszer (kókuszvirágcukor) és liszt is készíthető.
A kókuszliszt őrölt kókusz, ami természetesen gluténmentes, ám édes ízű, ellentétben a búzaliszttel. Elsősorban édességek, főként palacsinták készítése során ajánlják a használatát. A kókuszliszt több folyadékot szív magába, mint a liszt, ezért nem lehet egy az egyben kiváltani.
Az ökölszabály az, hogy a receptben írt liszt mennyiségének csak a negyedét cseréljük kókuszlisztre, a többi maradjon sima búzafinomliszt. Így is előfordulhat, hogy szükséges lesz egy extra tojás vagy kicsit több folyadék – írja a BBC Good Food cikke.
Hajdinaliszt
A hajdina egyike a régi gabonafajtáknak. Sokan nem szeretik jellegzetes aromáját, sokan viszont előszeretettel használják, hiszen remek köret készíthető belőle. Használhatjuk rakott ételekbe rizst helyett, és a belőle őrölt liszttel sütni is tudunk. A hajdinaliszt sem tudja minden esetben teljesen kiváltani a búzalisztet. Egy palacsintát mondjuk el tudunk készíteni teljesen hajdinalisztből, de kelt süteményeket már nem igazán. Érdemes első körben a fehérliszt negyedét lecserélni, majd ha bevált a recept, növelni az arányt a süteményekben, pékárukban. A hajdina ugyanis fontos, értékes élelmiszer, tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyek remekül megtámogatják az étrendünket.