„Hagyomány és evolúció” Újvidéken: Project 72

Újvidék kívül esik a magyar gasztroturisták főbb útvonalain, pedig a város nem kevés kulináris izgalmat rejt.

Borbély Zsolt Attila
2021. 04. 14. 8:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bebarangolva a Kárpát-medence kisebb-nagyobb településeit Kismartontól Kézdivásárhelyig, Szombathelytől Maroshévízig, Kassától Karlócáig az egyik következtetés, amit levonhatunk, hogy a gasztronómiai kínálat színessége, színvonala szinte egyenes arányban áll az adott települések lakosságszámával. Vannak persze kivételek, részint az egy-két csúcshelyet felmutatni képes egészen kis települések, mint például Bálványosfürdő, ahol Szarvadi Lóránd nem egy, de rögtön három regionálisan kiemelkedő éttermet teremtett meg, továbbá egyes borvárosok, ahol több tényező együtthatásának köszönhetően az egy kilométerre eső átlag feletti helyek száma van olyan magas, mint a megapoliszokban, ilyen például Villány vagy Badacsonytomaj.

A képek a szerző felvételei

Mindazonáltal ténykérdés, hogy a fővárosokat, Budapestet és Pozsonyt követően a több százezres egyetemi központok állnak az élen vendéglátás tekintetében: Kolozsvár, Temesvár, Kassa, Brassó, Újvidék, Szeged, Debrecen, Nagyvárad, Nagyszeben, Pécs, Miskolc, nagyjából ebben a sorrendben. Azzal a megjegyzéssel, hogy Szegeden és Debrecenben is működik egy-egy olyan étterem, konkrétan a Tiszavirág és az Ikon, melyhez foghatót nem találunk a felsoroltak közül csak Kolozsváron, viszont a tisztes középvonal az, mely rendkívüli mértékben megerősödött a jelenlegi határokon kívüli nagyvárosainkban.

Újvidék kívül esik a magyar gasztroturisták főbb útvonalain, pedig a város nem kevés kulináris izgalmat rejt. A magyar jelenlét sajnos kevéssé érezhető, mivel a több mint tízezer magyar – Temesvárhoz hasonlóan – a több százezres városnak elenyésző százalékát teszi ki. Magyar étteremnek itt sem akadtunk nyomára, örültünk viszont annak, hogy minőségi, nemzetközi ihletésű, de a lokális konyhára is alapozó kreatív étterem több is van. Ezek egyike a Fish and zelenish, valamint az azonos tulajdonban levő, még színvonalasabb Project 72, mindkettőt a kiváló terroirborász, Maurer Oszkár ajánlotta figyelmembe, aki el is kísért az újvidéki tesztutakra. (A Fish and zelenishben fel is ismerték, pedig nem járt még ott korábban, de egy sztárborásznak meg kell szokni, hogy fényképről beazonosítják.)

A Project 72 meghitt, otthonos, az ipari dizájnt a pubos hangulattal elegyíti. A falakon körbe polcok, rajtuk italos üvegek, sörös korsók, színvonalas kulináris kiadványok, az asztalon minőségi olaj, balzsamecet és különleges sók. Az étlapon külön rovatban szerepelnek a „Fish and zelenish” fogásai.

A konyha kreatív, szerb, mediterrán és nemzetközi fogásokból ad izgalmas ízelítőt. Kínálnak többek között helyi stílusú töltött káposztát („szármát”), borjúnyelvet, spenóttal és sajttal töltött csirkemellet, sütőtökpürével és brokkolival, házi sült kolbászt savanyú káposztával, biobabbal és gyümölcsös mustárral, gombával és zellerpürével körített borjúpofát, grillezett polipot tintahaltintás árpagyöngygyel, füstölt tonhalat céklával és póréval, helyben készült raviolit változó töltelékekkel, kacsamellet karfiolvariációkkal, valamint csokoládé- és sajttortát.

Az árak értékarányosak. Előételek, desszertek és tapas stílusú kisadag-ételek ára (átszámolva) 1500 forint körül mozog 2021 tavaszán, leveseké 800, pastaké 3000 körül. Főételek 2700 és 6000 forint között kaphatóak.

Rendeltünk ajvárfagylaltot, fűszeres kecskesajttal, ami rendkívül izgalmas, jól kivitelezett, ötletes regionális fogás volt, mondhatni a szerb konyha új hulláma, a „megőrizve megújítás” jegyében. Ízletes volt a „Fish and zelenish” rovatból választott, ropogós burgonyaszirmokkal körített roston sült rák (3 db). Meg voltunk elégedve a helyben sült kenyérrel és hagymalekvárral kínált a libamájpaté-val is. A kétféle mártással kínált mille feuille ízre-állagra egyaránt jól sikerült, tálalását lehetne még finomítani.

A kiszolgálás udvarias, szakszerű.

A borlap impozáns, több mint hetven tételt integrál, ezek zöme helyi, körülbelül harmada francia portugál, olasz és ausztrál import. Húsz tételt pohárra is kimérnek. Tartanak kézműves söröket és kiemelkedő töményeket is.

Az étterem terasza a napokban nyitott ki, de a korábbi, szigorúbb időszakban bejáratott elviteles módszer is alkalmazható még, a hely Facebook-oldalán olvasható aktuális hírek szerint. Annyi biztos, aki Újvidéken a gasztronómia sablonokat meghaladó, kreatív, de ugyanakkor a lokalitástól nem elszakadó helyet keres, a Project 72-ben aligha fog csalódni.

Project 72 elérhetőségei:

Újvidék, Kosovska 15/A

Telefonszám: +381 21 6572720

Honlap: www.wineanddeli.rs

E-mail-cím: [email protected]

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 11.00 – 22.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.