Mexikói segítség macskajaj ellen

A regionális változatokba mindenféle húsok, zöldségek kerülhetnek, tényleg csak a fantázia szab határt.

Szentesi Zöldi László
2020. 10. 05. 17:54
null
Menudo - traditional Mexican soup, made with beef stomach Fotó: MYCHKO Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak a ténynek a tisztázására, hogy a mexikói és a tex-mex konyha mennyire nem egy és ugyanaz, karakterek ezreit lehetne elpocsékolni. Ha az ember megérkezik Kaliforniába, mint jómagam is, nagyszerű időzítéssel, kerek két hónappal a pandémia előtt, minderről személyesen is tájékozódik – és a mexikói konyhára szavaz. Ettem, fogyasztottam mindenfélét, igyekeztem feltérképezni a különféle latin-amerikai konyhákat, megismertem a guatemalai, a karibi, a hondurasi ételeket, de a szívem csak visszahúzott a mexikói konyhához. Mert hogy az tényleg nagyon jó.

Mint mindenütt, itt is az alapanyag a lényeg. Jó tortillából, friss zöldségekkel, eredeti szószokkal minden más, mint itthon. De ha csak egyetlen ételt kellene kiemelnem, akkor az a pacalleves, a menudo lenne.

Alföldi emberként, aki a pacalpörköltet oxigénként eregette le magába gyermekkora óta, azon kívül gyakorlott balkáni utazóként, ahol a szerb, a román, az albán és a bolgár pacallevesek valósággal elborítják a placcot, igazán akadt összehasonlítási alapom. És valljuk be, a menudo teljesen állja az összehasonlítást európai társaival. Tudom én, hogy nem különösebben úrias étel, és inkább fogyasztják sáros csizmás arizonai marhapásztorok, mint úri dámák, de mit tegyünk, a menudo jó és kész.

A szikár tény, hogy pacalból levest lehet főzni, önmagában nem túl eredeti felfedezés, a mi menudónkhoz is ugyanúgy marha kell, mint bármilyen más pacalételhez. Nevadában a temérdek marha, ott voltak a harmincas években is, amikor a menudo karrierjét megkezdte. Ott főzték mexikói melósok, cowboyok szülinapi partikra, karácsonyra, mindenütt és minden időben, amikor nagy tömegben jól kellett lakatni az embereket.

Menudo – tradicionális mexikói leves marhagyomorból
Fotó: 123RF

A menudo persze, ezerféle lehet, de alapjáraton nem hiányozhat belőle a csili, az oregánó, az elkészült levesbe pedig gyakran hominyt, azaz lime-os oldatban áztatott kukoricamagot tesznek. A különféle regionális változatokba mindenféle húsok, zöldségek kerülhetnek, tényleg csak a fantázia szab határt. Az átlagos kaliforniai menudo sokszor afféle fitneszváltozat, vegán és álmosan üres, ez kell a fogyókúrázó amerikaiaknak, a mexikóiak bátrabbak a kalóriákkal, megtömik a levesüket, ahogyan kell. De ami a menudónál a legfontosabb, és erről az erdélyi pacalleves fogyasztói is tudnának beszélni: kiváló gyógyszer másnaposság ellen. Aki tehát felöntött a garatra, és még nem tudja, hogy reggel lévén újra berúgjon vagy kezdjen magával valamit, ne gondolkodjon, hanem gyorsan készítse el az alábbi varázsfőzetet:

Menudo (sok személyre…)

  • 5 liter víz
  • 1 kiló marhapacal, felcsíkozva
  • 1 összevágott hagyma
  • 4+6 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 konzervdoboz hominy (elhagyható)
  • 8-10 darab új-mexikói szárított csili
  • római kömény, oregánó, só, bors ízlés szerint
  • 1. Tegyük a vízbe a pacalt, a hagymát, a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet, majd két órán át főzzük. Ügyeljünk arra, hogy a pacal puhára főjön.

    2. Elkészítjük a mártást: eltávolítjuk a szárakat a csiliről, forró vízbe áztatjuk fél napra, amíg puha nem lesz. Utána összekeverjük a csilit, a hat fokhagymagerezdet, a köményt és oregánót egy csésze folyadékkal, amelyben a csilit áztatták. Ízesítsük sóval és borssal.

    3. A leveshez hozzáadjuk a hominyt és a csilimártást, tíz perc alatt készre forraljuk.

    4. A kész pacallevest levesestálban, hagymával, oregánóval és ízlés szerint friss citromlével tálaljuk.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.