Megkockáztatható az a kijelentés, hogy a középkor aranyárban mért fűszerét, a borst több ételhez használjuk, mint a paprikát, s az sem véletlen, hogy az éttermekben nem paprika van a sótartó mellett, hanem bors, jobb helyeken persze borsdaráló. Mert ugye a frissen tört vagy darált bors hozzátesz az étel élvezetéhez, az ipari borsliszt inkább elvesz belőle.
Nem véletlen, hogy e fűszer tucatnyi népi szólásban és közmondásban fordul elő, s az sem, hogy számos étterem e nevet választotta, mint Budapesten a Bors gasztrobár, mely a bő tíz évvel ezelőtti megnyitása óta dübörög a Kazinczy utcában, a Red Pepper vagy a Salt and Pepper. S e néven nyitott(ak) a 2010-es évek második felében Temesvár szívében, a Losonczy téren egy újabb éttermet a város egyik legnépszerűbb vendéglőjének, a Locanda del Corsonak a tulajdonosa(i) (Élménybeszámolóm a Gault Millau-kalauzba is bekerült remek olasz helyről itt olvasható.)
A meglevők mellett időközben további, többnyire színvonalas egységeket hívtak életre, éttermeik honlapjáról kiderül, hogy ugyanazon tulajdonosi körbe tartozik a nemrégiben létesült 8AM reggeliző, valamint a Grill to Chill, mindkettő a Temesvár gasztronómiai ütőereként működő, sokat emlegetett Savoyai Jenő utcában található, a 700-as piac rusztikus, azonos nevű söröző-étterme, a központtól kissé távolabb eső Argentin Steakhouse, a Losonczy téri M bistro, valamint a Iulius Town keretében nyitott, még tesztelésre váró, bizalomgerjesztő Kai, amit a nemrégiben említettem a „Rák-taverna” kapcsán.
A Pepper beltere nyers téglás, boltíves, a berendezés elegáns, jó érzés ide beülni akár csak egy italra is. A járvány előtt több alkalommal jártunk náluk, egy ízben családilag is, vendégekkel kiegészülve, kóstoltunk sok mindent a hamburgerektől a sertésoldalason át a pizzákig. Ételeink megjelenésre, ízre, állagra egyaránt korrekt munkának bizonyultak. A Pepper mellett nemrégiben nyitottak egy sushi bárt is, ez jó alkalmat adott arra, hogy újra ellátogassunk hozzájuk.

A Raku sushibár nemcsak egy épületben működik a Pepperrel, de egy, a vendégek számára is nyitva álló átjáróval össze is kötötték a két helyet.
A Raku főbejárata egy belső udvarból nyílik. A beltere lényegesen különbözik a Pepperétől, itt a japán letisztultság uralkodik, anélkül, hogy kopárnak tűnnének a falak. Látványkonyhával működnek, a vendég, ha akarja, figyelemmel kísérheti a sushi-szakács profi mozdulatait. A kilátás az igényesen kialakított teraszról Temesvár legszebb terére egyszerűen fenséges.