Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 18., hétfő, Piroska napja
HÍR TV – Bayer ShowA 25 év alattiaknak nem kell majd adót fizetniük.
Repeta
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/repeta/presztizscsata-a-konyhaban-9160883/

Presztízscsata a konyhában

Hogy mi, magyarok voltaképpen mindenen össze tudunk veszni fél perc alatt, nem csendes állítás, hanem kőbe vésett, örök életű tény. Aki nem hiszi, politizáljon kicsit a Facebookon. De mondok mást, válasszon bátran olyan témát, amelyben – látszólag – udvarias hangon, tét nélkül is lehetne eszmét cserélni. Mindenkit megnyugtatok: a horgászfórumokon vagy a zenei csoportokban ugyanolyan bősz anyázás folyik az ízlésről, mint ha azt firtatnánk, jobbra vagy balra szavazzon-e a tisztelt polgár.

Na, de itt a főzés. Azt hihetnénk, ebben aztán nincs vita, merthogy főzni ezerféleképpen lehet, és éppen a változatosság gyönyörködtet bennünket egy-egy eljárásban, módszerben. Aki azonban olyan naiv, hogy szeretetté oldódó elfogadást képzel a konyhába, még nem látott

bajai-szegedi (helyesebben talán dunai-tiszai) halászlévitát.

A felek a jelzett témában már abban is hadat üzennek egymásnak, hogy halászlé, hallé, paprikás hal, vagy tudja a vízimolnár nagymamám, hogy mi a helyes elnevezés. Magyar nyelvünk valamennyi ismert és kevésbé használatos káromkodása sem elegendő annak a retorikai ütközetnek a leírására, amelyet a passzírozás hívei és a passzírozás nélküliek vívnak egymással. Megfigyelhető továbbá, hogy az igazi szakembereknek nincs halászléfétisük, ellenben az amatőrök a létező leghányavetibb stílusban oktatják ki egymást, mit kéne tenni a bográcsba, mit nem. Miközben a halászlé titka nem a passzírozásban vagy a gyufatészta hozzáadásában rejlik.

A kulcsszó: a frissesség.

Poshadt, iszapos halból Széll Tamás sem tud díjnyertes remeket varázsolni, ha pedig brazil téglaport használunk házi paprika helyett, garantáltan ugyanúgy vállalhatatlan a végeredmény. A friss hal és a jó paprika alkalmasint el is dönti, milyen lesz a halászlé, hogy mivel tüzelünk alá, milyen eljárással főzzük, azért részletkérdés, mert mindegyik iskolának vannak mesterei és kóklerei. Abban az országban, ahol a halfogyasztás kényegében a karácsonyra szorítkozik, ne legyünk már annyira igényesek, hogy a lényeg, a friss és minőségi hozzávalók helyett a módszert firtassuk. Először talán szerezzünk normális alapanyagot, szerezzünk jártasságot, követeljük meg a minőséget magunktól és másoktól – aztán jöhet a gasztroanyázás. Egyelőre nincs mire büszkének lennünk.

Hogy a pörköltöt csak az tudja jól főzni, akivel éppen beszélgetsz, szintén közhely. Gyakorlatilag nincs olyan férfiember a Kárpát-medencében, aki ne esküdne arra, hogy csakis az általa készített változat a hiteles. Karcagon belefőzik a birka fejét a pörköltbe,

aki nem így tesz, nem komoly ember,

a Dunántúlon vagy Pesten alkalmasint hahotáznak és fintorognak az eljáráson. Ismerek békés, nyugodt székely embereket is, akik kivetkőznek magukból, ha lila hagymának mondod a vöröshagymát.

Másik fétisünk a nemzeti elsőség. Szintén Erdélyben hallani, hogy a románok mindent tőlünk vettek át, hogy aztán a töltött káposztához hasonlatos göngyölt és töltött zöldségeket a hajdani Oszmán Birodalom minden részén fogyasztják, oda meg talán Perzsiából kerültek át bizonyos ételtípusok, nyilván mellékes. Nincs, nem létezik elsőség: kölcsönhatás és divat van. De sorolhatnánk a csonka országból is nemzeti büszkeségeket, amelyekről a közvélemény rosszul tudja, hogy itt, a honban születtek. Valójában a régióknak vannak ételtípusaik, kevésbé a nemzeteknek: a dél-tiroli osztrák és az alpesi olasz étkezése alkalmasint jobban hasonlít egymáséra, mint a szicíliai vagy burgenlandi honfitársra. A zalai magyar is inkább eszik szlovén módjára, mint mondjuk csángósan. És ettől még van nemzeti jelleg, létezik nemzeti géniusz, csak ne merevedjünk már bele a nemzetállami pózba, ha kézben a fakanál.

És a végére mondok valami egészen meglepőt. Ha lehetne itt kommentelni, már a második hozzászólástól elindulna a fenti viták valamelyike, talán mindegyik egyszerre: hogy miért jobb mégis a szegedi, mint a bajai, hogy miért lila, nem vörös, és így tovább. Mintha éppen jeladás volna ez az írás, hogy

hajrá, mutasd meg magad, az Alföld/Dunántúl/Erdély stb.

nem maradhat le a versenyben, nyilván felétek nem tudnak főzni, nálunk pedig igen. Mert nem az a lényeg, hogy mit írok én, hanem az, hogy bebizonyítsuk újra és újra a másiknak az igazunkat. A kényszerképzetektől nehéz szabadulni és muszáj bizonyítani, előretülekedni, kioktatni a másikat teljességgel ártalmatlan ügyekben (is).

Itt tartunk most. Legalábbis amatőr szinten. De hát, az amatőrség maga a való élet, amit az emberek gondolnak magukról, a gasztronómiáról, a mások ételeiről, a rögvalóság. Így aztán nem az minősíti hazánkat, amit a profik tudnak, hanem a közízlésünk színvonala, a hozzáállás, ahogyan zsigerileg elfogadjuk vagy eltaszítjuk a másikat a tűzhelytől. Lehetnénk türelmesebbek és megértőbbek. Zsinórokról, orsókról, sültekről, paprikás ételekről, gitárokról, erősítőkről és a világ valamennyi témájáról szólván.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Virológus

Kis Zoltán: A vírusok természetéből fakad, hogy mutálódnak
Magyarországon is megjelent az eredeti koronavírusnál jóval fertőzőképesebb angliai vírusvariáns.

Momentum

Törvénysértő a gödi alpolgármesterek leváltása
Balogh Csaba momentumos polgármester nem hajlandó visszahelyezni állásába két alpolgármesterét.

Kiemelt

A nemzeti jelentőségű határon túli intézmények zavartalanul működnek
Potápi Árpád János: a nemzetpolitikai intézményrendszert a járványhelyzet idején is tovább kell erősíteni.

Poszt-trauma

Ellenkultúrát!
A kulturális háborúban ne az ellenség szabályaihoz igazodjunk.

Poszt-trauma

Fekete-Győr nem várt helyről kapott hatalmas balegyenest
Kibújt a szög a zsákból!

Poszt-trauma

Számtanóra szociknak
Némely ellenzéki képviselők nemcsak a magyar nyelvhez hülyék, hanem a matematikához is.

Poszt-trauma

Légy résen!
Az ünnepelt kis jószág provokatív nevével könnyen bajba sodorhatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet.

Aktuális

Fellángolt a vita a nyugdíjak megemeléséről Romániában
Az uniós országokban a járvány okozza a növekvő költségvetési hiányt, a Romániában ez strukturális okokra vezethető vissza.

Fricz Tamás blogja

Ceglédi Zoltán politikai elemző korrekt döntést hozott
Ne legyünk teljesen elfogultak, ha látunk olyan jelenséget a balliberális ellenzéknél, ami legalább elfogadható!
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!