Bérelt hely Rotterdamban

Ha valaki pörlekedhetne Détári Lajossal, amiért az utolsó magyar világsztár alcímmel róla jelent meg könyv, akkor az Kiprich József. Interjú.

Magyar Nemzet
2013. 10. 07. 2:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Júniusban felbontotta, felbontották a szerződését Kazincbarcikán, az új idény úgy kezdődött meg, hogy nincs csapata. Hogyan telnek a napjai?
– Őszinte legyek? Unalmasan. Járok meccsekre, még többet nézek meg a tévében, de azért ez nem az igazi. Akinek a futball az élete, mint nekem is, az nem tud meglenni a játék nélkül.

– Mi volt a gond ’Barcikán, miért esett ki a csapat?
– Ha én azt tudnám! Nehezen kezdtük az idényt, aztán összerázódott a csapat, tavasszal négy forduló után a hatodikak voltunk. Akkor azonban megszakadt valami, zsinórban vesztettük el a meccseket, sorrendben négyet, ötöt, hatot, hetet kaptunk, mintha számolni tanultunk volna Láttam már elég meccset, nehezen viseltem a tehetetlenséget. Ráadásul akkor ott játszott a nagyobbik fiam, Dani is, aki kitette a lelkét, mindhiába. Hagyjuk is, elmúlt.

– Tatabányára is kijár?
– Inkább nem. Nem igazán megy a csapatnak, véletlenül sem akarom annak a látszatát kelteni, hogy P. Nagy Laci, aki jó barátom, helyére pályázok. Nincs menedzserem, nem ajánlgatom magam, ha majd valakinek az eszébe jutok, akkor újra dolgozom.

– Edzőként volt már olyan időszak, amikor nem volt csapata?
– Egyszer, három hónapig. Amikor eljöttem Pápáról, azaz Bíró Péter elküldött

– Huzamosabb ideig, három éven át pedig csak Gyirmóton volt edző. Miért?
– Ilyen a magyar futball. Hálás vagyok a sorsnak, hogy Gyirmóton dolgozhattam, mert megmutattam, ha adottak a feltételek, ha élvezem a bizalmat, akkor lehet eredményt elérni. A három év alatt egyszer bajnokok lettünk, csak adminisztrációs hiba miatt nem jutottunk fel az NB I-be, kétszer pedig másodikak. Úgy váltunk el barátságban, hogy a két tulajdonos, Horváth Ernő és Horváth Ferenc azt mondta, leszel te még itt edző.

– Tankönyvbe illő példaként a magyar futball akkori valóságában kiugróan eredményes játékos-pályafutás után, nemzetközi tapasztalattal felvértezve kezdett el dolgozni. Az első néhány év tatabányai sikertörténetét leszámítva, amikor játékosedzőként felvitte az első osztályba a csapatot, és ott egyből negyedik lett, s kijutott a nemzetközi porondra, nem tudott maradandót alkotni. Mi ennek az oka?
– A gyirmóti három évre azért én büszke vagyok. Nem akarok kibúvót keresni, mert én is a magyar futball része vagyok, de tisztelet a kivételnek, nem kapják meg az edzők a bizalmat. Mondjam azt, ami legutóbb Tatabányán velem történt? A 2011–12-es idénynek Piluval (Vincze István – a szerk.) közösen vágtunk neki, az volt a cél, hogy az első évben végezzünk az első hatban, ami után megcélozhatjuk a feljutást. Úgy lettünk ötödikek, hogy két pontot büntetésből még le is vontak a csapattól, s ami a lényeg, a harminc forduló során egyszer sem szorultunk ki az első hatból. Az idény végén mégis szedhettem a sátorfámat.

A teljes interjút a Magyar Nemzet hétfői számának Sport7fő mellékletében olvashatja.

Novák Miklós

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.