Kőkemény péntek este vár a magyar válogatottra

29 éves átkot kellene megtörnie Amszterdamban a nemzeti tizenegynek.

Gabay Balázs
2013. 10. 11. 1:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pofonegyszerű a képlet az amszterdami meccsen. A magyar válogatottnak egyetlen esélye van, hogy elérje a pótselejtezőt: ha nyer péntek este. A döntetlen nagyjából ugyanannyit ér számunkra, mint mondjuk négy holland gól a kapunkban, és az ezért járó nulla pont a vb-selejtezőn.

Ennek az az oka, hogy amíg mi 14 pontunkkal Van Gaal legényeit próbáljuk majd megállítani az Amsterdam Arenában, addig Törökország (13 pont) Észtországban játszik, a románok (13 pont) pedig Andorra legjobbjai ellen lépnek majd pályára. Utóbbi fix kettes, de erős a gyanú, hogy a törökök sem óhajtanak pontot hagyni Tallinban. Ha nem dől a papírforma, akkor két legnagyobb ellenfelünk három pontot szerez, míg mi egyet sem. Amennyiben a jövő keddi játéknapig nem változnak alapjaiban a futball szabályai – mondjuk 16 török focizhat 11 holland, és 20 észt 11 román ellen –, hiába döngöljük földbe záró meccsünkön Andorrát, lecsúszunk a pótselejtezős második helyről.

A szikár tényeket ezúttal maga a magyar szövetségi kapitány sem próbálta árnyalni: „kicsi az esély a győzelemre” – fogalmazott tömören Egervári Sándor. A másik oldalon Louis Van Gaal higgadtan nyilatkozik, és szokásától eltérően mosolyog a meccs előtti utolsó sajtótájékoztatón. Nincs miért aggódnia, de csapatának sem. S hogy mivel motiválja játékosait a totálisan tét nélküli, magyarok elleni találkozó előtt? Hollandia már vb-résztvevő, de, hogy ki lesz az utazó keret tagja, az a hátralévő találkozókon mutatott teljesítménytől is függ. Robin van Persie, aki egy hete még attól tartott, eltört a lábujja, a média pedig kevés esélyt adott pénteki játékára, csütörtökön edzésre jelentkezett. Nos, ezt hívják hatásos ösztönzésnek.

Na, de hagyjuk is a vendéglátókat. Itt van nekünk egy magyar csapat, amelyik úgy áll két fordulóval a selejtezősorozat vége előtt továbbjutó helyen, hogy az utóbbi évek legkiábrándítóbb veresége van a háta mögött. A bukaresti 0–3 nem azért fordította el a szurkolókat szeretett csapatuktól, mert kikaptunk a nagy riválistól, inkább az fáj, ahogyan alulmaradtunk. A hitetlen, tűz nélküli játékosok pár nappal később ötszörös fordulatszámon pörögve 5–1-gyel küldték haza az észteket, akik nem sokkal korábban még pontot csentek Hollandiától.

Bödéék győzelme csekély vigaszként szolgált. Ennek ellenére a hazai drukkerek felháborodottan vették tudomásul, hogy az MLSZ csupán 770 vendégjegyet igényelt az amszterdami mérkőzésre. Minden bizonnyal ennél jóval többen kelnek majd útra, és a hazai széksorokban is loboghat a magyar zászló. Hiába, nincs az a megaláztatás, ami után a hazai fanatikusok a tévékapcsoló mellé készítenék a szotyolás zacskót.

Szalai Ádám viszont biztosan így tesz majd. Az első számú magyar támadó lázát az orvosok a hírek szerint nem tudták leszorítani, így itthon gyógyul, és maximum Andorra ellen játszhat. A kétkedők már fel is állították összeesküvés-elméletüket: a Bukarestben roppant gyengén muzsikáló támadó, miután az észtek ellen Egervári a kispadon jegelte, bevágta a durcit, és inkább itthonról szurkol társainak.

Hiányában vélhetőleg Németh Krisztián rohamozhatja egy szem ékként Michel Vorm kapuját. Az egycsatáros játékot sokáig hitvallásként alkalmazó Egervári Sándor Romániában két ékkel operált, láttuk, mi lett a vége. Pozitívum lehet, hogy a bajnokságot félelmetes formában indító Nikolics Nemanja, bár sérülés miatt, de végre bekerült a szűk keretbe.

Középen a szokásos Dzsudzsák, Hajnal, Koman hármas helye biztosnak tűnik, bár ha a kapitány mégis két csatárt állít csatasorba, elképzelhető, hogy az ingolsdtadti karmester újra a padon kezd. Ekkora hibát még egyszer remélhetőleg nem követ el a szövetségi kapitány.

A betonbiztos védekezésnek ezúttal is két védekező középpályással kíván megágyazni Egervári, itt Varga, Elek és Korcsmár vethető be. Közülük ketten már hátvédként is sokszor bizonyítottak, Korcsmárt viszont Bukarestben simán lekapta 0–2-nél a tréner. Jobb helyen volt ő a védekezősorban.

A bekkek közül a romániai szégyen tevékeny szereplője, Guzmics Richárd kirobbanthatatlan, ahogy Vanczák és Kádár is. A középső poszton Mészáros és Lipták közül választ majd Egervári Sándor, a kapuban pedig Bogdán Ádám folytathatja parádéját.

A hollandok a selejtezősorozatban eddig is 6-7 huszonegy éven alulival álltak fel, most pedig újabb fiataloknak kíván lehetőséget adni Van Gaal. Rajtuk kívül azért bőven akadnak még bevethető sztárok: Robben, de Jong, Lens, Kuyt, Van der Vaart és Sneijder legalábbis biztosan az. Utóbbi kettő közül csak az egyik kezdhet, Van Gaal tervei szerint.

Egervári Sándor érája alatt eddig háromszor játszottunk a németalföldiek ellen. Sorrendben 0–4, 3–5 és 1–4 volt az eredmény. Utoljára 1984-ben vertük meg Hollandiát, amely emberemlékezet óta nem kapott ki komoly tétmérkőzésen hazai pályán. Minden a hazai siker mellett szól, így nem marad más hátra: bízzunk a pár száz helyszínen üvöltő magyarban és a csodában.

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG
20.30 Amsterdam Arena
Vezeti: Martin Atkinson

A magyar keret:

Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Devecseri Szilárd (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Lipták Zoltán (Győri ETO), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Pátkai Máté (Győri ETO), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC-Teva), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda), Nikolics Nemanja (Videoton
Biztonsági tartalékok: Fiola Attila (Paks), Gyurcsó Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás)

A holland keret:

Kapusok: Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City), Jasper Cillessen (Ajax)
Védők: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (PSV), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Paul Verhaegh (Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)
Középpályások: Jordy Clasie (Feyenoord), Nigel de Jong (Milan), Leroy Fer (Norwich), Wesley Sneijder (Galatasaray), Kevin Strootman (Roma), Rafael van der Vaart (Hamburger SV)
Támadók: Dirk Kuyt (Fenerbahce), Jeremain Lens (Dinamo Kijev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Memphis Depay (PSV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.