Csak megnehezíteni tudták Császárék győzelmét

A csehektől pénteken elszenvedett egygólos vereség után javított a magyar férfi kézilabda-válogatott.

TK
2014. 01. 04. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ígérkezett könnyebbnek a nyitónapinál a szombati feladat sem a magyar csapat számára a négy Eb-résztvevőt felvonultató tornán, miután a fehéroroszok meglepetésre pénteken egy góllal legyőzték a lengyeleket. Tartották is a lépést az első félidő elején, egészen 4-4-ig, amikor beindult a hazai gépezet. Előbb egy-két góllal (6-4, 7-5), majd hárommal (9-6, 10-7, 12-9) vezetett a végül nyolc gólig jutó Császár Gábor irányította válogatott. A különbség a folytatásban tovább nőtt, s a félidőre 17-11-es magyar előnynél vonulhattak el a csapatok.

A második játékrészre túlságosan is megnyugodva tértek vissza a magyarok, s a széteső védekezés, valamint a már jóval kevésbé hatékony támadójáték következtében a 42. percben 22-20-ra felzárkóztak a fehéroroszok. Ekkor viszont úgy tűnt, megint magára talált a magyar válogatott (25-20), csakhogy kettős emberhátrányból is szépítettek a vendégek (25-22), de csupán megnehezíteni tudták a hazai győzelmet.

„Ez egy felkészülési torna, ezt látni kell. Természetesen fontos a jó eredmény, de bizonyos dolgokat mindenképpen gyakorolnunk kell még akkor is, ha ez a teljesítmény rovására megy. Szerencsére az előző naphoz képest ma előrébb tudtunk lépni. Három-négy játékosunk lassan »visszaépül« a csapatba. A játékban nagyobb stabilitást tudtunk teremteni, védekezésben jobb volt a játékosok közötti kommunikáció és ennek meg is lett az eredménye” – nyilatkozta Mocsai Lajos magyar kézilabda-válogatott hivatalos Facebook-oldalának.

„Sokkal folyamatosabb volt a támadójátékunk, mint Csehország ellen, és a védekezésünk is agresszívabb lett. Ennek köszönhetően a szünetig biztos előnyt szereztünk, majd a szünet után kissé visszaestünk, de Mikler Roli védéseinek is köszönhetően megtartottuk az előnyt, és sikerült győzünk” – nyilatkozta Ancsin Gábor.

„Az első félidőben lendületesen játszottunk, a visszarendeződésünk is jobban sikerült, mint a csehek ellen. Sajnos a folytatásban jött egy hullámvölgy, de szerencsére azok a játékosok, akik ekkor léptek pályára, magabiztosak voltak, és így sikerült nyernünk. A teljesítményünkön azonban látszik, hogy még nagyon sok mindent kellene gyakorolnunk, ám sajnos az időnk elég kevés az Eb-ig, mint minden csapatnak. Megpróbáljuk a legtöbbet kihozni az előttünk álló időszakból a kontinenstornáig” – mondta a Franciaországban légióskodó Nagy Kornél.

„Örülök, hogy sikerült győznünk, mert a pénteki teljesítményünk után ez még fontosabb volt a csapatnak. Lassan alakul a válogatott játéka, ezen az úton kell tovább mennünk. A csehek ellen elkövetett hibáink közül többet kijavítottunk, de természetesen ma sem játszottunk hibátlanul. Fontos, hogy a védőkkel közös nyelvet beszéljünk, hogy betartsuk a megbeszélteket, mert csak így tudunk hatékonyak lenni. Szerencsére a mai napon ez már többször működött, remélem, egyre összeszokottabbak leszünk” – nyilatkozta a válogatott kapusa, Mikler Roland.

Eredmény, 2. forduló:
Fehéroroszország – Magyarország 28-31 (11-17)
Gyöngyös, játékvezetők: Nikolov, Nacsevszki (macedónok)
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 5/4

Fehéroroszország: Cserepenko, Kisov (kapusok), Baranov 3, Brovko, Babicsev, Kamisik 2, Nyezsura, Nyikolenkov, Puhovszkij 6, D. Rutenka, Sz. Rutenka 11 (5), Silovics 3, Szemenov 1, Tyitov 2, Zajcev. Szövetségi kapitány: Jurij Sevcov.

Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin 7, Császár 8 (4), Gulyás 3, Ilyés, Iváncsik G., Lékai 1, Mocsai 1, Nagy K. 2, Schuch, Putics 1, Szalafai 1, Szöllősi 1, Vadkerti, Varsandán 4, Zdolik, Zubai 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

Csehország – Lengyelország 23-31 (10-14)

Korábbi eredmények:
1. forduló:
Fehéroroszország – Lengyelország 29-28 (13-16)
Csehország – Magyarország 29-28 (15-13)

A további program:
vasárnap, 3. forduló:
Fehéroroszország – Csehország 10.45
Magyarország – Lengyelország 13.00

A torna állása: 1. Lengyelország 2 p (59-52), 2. Magyarország 2 p (59-57), 3. Fehéroroszország 2 p (57-59), 4. Csehország 2 p (52-59).

A magyar válogatott a spanyolokkal, az izlandiakkal és a norvégokkal szerepel majd azonos csoportban a jövő vasárnap kezdődő Eb-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.