Egy év alatt adósodott el a PMFC?

Matyi Dezső 2012-ben már felajánlotta egyszer térítésmentesen a pécsi klubot. Most mégsem fogadja el ugyanezt a konstrukciót.

TK
2014. 01. 29. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes városvezető a távirati irodához eljuttatott közleményében azt írja, a PMFC profi labdarúgócsapatát működtető kft. 95 százalékos tulajdonrésze Matyi Dezsőé, 5 százaléka a pécsi önkormányzaté, azonban a pécsi futball Pécsé, a pécsieké. „Az volt, az is marad, mert a futball nem tulajdonosokkal kezdődött e városban, hanem futballistákkal és futballt szerető közönséggel” – szögezte le.

A polgármester emlékeztetett rá: miután Matyi bejelentette, hogy kivonul a labdarúgócsapat működtetéséből, a pécsi önkormányzat úgy döntött, hogy vállalja a januárban esedékes bérköltségek, összesen 20 millió forint kifizetését, amely a tulajdonost terhelné. Mindehhez azt kérte a város – közölte a polgármester –, hogy ellenőrei betekinthessenek a cég könyvelésébe, és jelentést tehessenek a kft. pénzügyi helyzetéről az önkormányzatnak.

Páva Zsolt szerint miután a társaság ügyvezetője hozzájárult a betekintéshez, Matyi Dezső azt előbb megtiltotta, majd később az ügyvezető jogkörét korlátozva, minden jogot hivatalosan is magához vont. Az önkormányzat ennek ellenére átutalta a 20 millió forintot, a játékosok bérét.

A polgármester kitért rá: miután Matyi Dezső a könyvelésbe nem engedett betekintést, az addig meglévő információi alapján becsülte meg a lejárt és le nem járt tartozások nagyságrendjét.

Páva Zsolt azt írta, Matyi Dezső ugyan túlzónak tartja az önkormányzat becslését, ám az összes tartozás pontos mértékét sem megvizsgálni nem engedte, sem a közvéleménnyel nem közölte. A polgármester sem ennek okát nem érti, sem azt, hogy Matyi Dezső – aki saját elmondása szerint 2012 októberében még harmadik személynek tartozásmentes állapotban felajánlotta a csapat térítésmentes átadását – most miért tartja megalázónak a súlyos tartozással terhelt kft. eladását.

A pécsi polgármester leszögezte: az önkormányzatnak kisebbségi tulajdonosként is, de a város sportjának legnagyobb támogatójaként is kötelessége megóvni hagyományokat, értékeket. „Ennek érdekében tették meg ajánlatukat – amelyet Ön cirkusznak nevezett –, noha annak tartalmát pontosan ismeri: a szimbolikus vételár mellett a tartozások teljes összege, vagyis több száz millió forint” – közölte a polgármester, Matyi Dezsőnek címezve mondandóját.

Páva Zsolt azt írta, tudomásul veszik, hogy Matyi Dezső nem kíván együttműködni a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-vel, az általa megtett ajánlatot visszautasította. Tudomásul veszik, hogy a csapatot működtető kft. haszna Matyi Dezső javát szolgálja, terhei őt terhelik. Egyúttal bíznak abban is, hogy Matyi Dezső a 2008-ban megszerzett értékkel gondosan gazdálkodik, amint azt a pécsi futballszerető közönség elvárja, s abban is, hogy a következőkben, ha a kft.-t valaki egy-, öt-, tíz- vagy húszmillió forinttal kisegíti, azt nem megtámadja, hanem annak megköszöni – áll a polgármester közleményében.

Matyi Dezső, a PMFC-Matias labdarúgócsapatának többségi tulajdonosa kedden nyílt levélben utasította el a város tulajdonában lévő PSN Zrt. által a klub többségi tulajdonának megvásárlására tett egyeurós ajánlatot. Az üzletember kedden az MTI-hez is eljuttatott nyílt levélben reagált az ajánlatra, amelyet „megalázónak” nevezett, az eljárást pedig „ingyencirkusznak” minősítette.

Matyi Dezső klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy a Matias cégcsoport 2014. január 1-jétől megszünteti a pécsi futball finanszírozását. Páva Zsolt polgármester múlt hét pénteken közölte: a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. hétfőn vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására.

Hétfőn Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója átadta a klubházban az ajánlatot; mint mondta, ez egy euróról és a vélelmezett adósságok átvállalásáról szól.

A PMFC 17 forduló után 25 pontjával – hét győzelemmel, négy döntetlennel és hat vereséggel – a 7. helyen áll a magyar labdarúgó-bajnokság tabelláján. A bajnokság február 28-án folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.