Északi árnyék, skandináv ború

A dán férfi kézisek nagy verést kaptak az Eb-döntőben. Igaz, tavaly a vb-fináléban még nagyobbat kaptak.

Ch. Gáll András
2014. 01. 27. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar csapat nyolcadikként zárt az Eb-n, ezzel a kitűzött célt teljesítette, utolsó mérkőzésén, azaz inkább utolsó félidejében azonban harmatgyenge teljesítményt nyújtott, négygólos előnyből kapott ki Ausztriától.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány korábban a Magyar Nemzet hasábjain úgy nyilatkozott: „Egy világversenyre készülő csapat felépítése spirituális feladat. Az edző és a játékosok között dacszövetségnek kell kialakulnia, ami arra a közös célra épül, hogy mi igenis el akarjuk verni a világot. Ha ez megvan, a teljesítőképessége csúcsára többször is eljutott sportoló szinte képtelen elfáradni. Ha viszont nincs, az visszaüt.” Félszavakból, félmondatokból, „félgesztusokból”, elsősorban az időkérések során tapasztaltakból olykor úgy érződött – legalábbis többen érezni vélték –, hogy ez, mármint a dacszövetség és a világverés szándékának hiánya ezúttal valóban visszaütött; mivel azonban ezt Mocsai mellett a témában megkérdezett játékosok is cáfolták, a felvetés megmaradt a hipotézis szintjén.

A kontinensviadal döntője aztán bizonyította, hogy más, egyébként tökéletesen szerves egységet alkotó, a miénknél ráadásul több klasszist felvonultató gárdát is érhet „baleset”. A házigazda dánok saját, 14 ezres közönségük előtt szenvedtek irtózatos vereséget a franciáktól. A kékek már az első félidőben többször elhúztak tíz góllal, végül 41-32 arányban tulajdonképpen megkegyelmeztek. Az összecsapást sokan két csodakapus párbajaként harangozták be, ám ezt a csatát Niklas Landin pillanatnyi ellenállás nélkül elveszítette. 8 perc és 45 másodperc után fogott először labdát, a meccs döntő szakaszában 10 százalék körül ingadozott a védési hatékonysága. Az előtte roskadozó falon is annyi lyuk keletkezett minden francia akciónál, mint a legpompásabb dán sajtban. Mondhatnánk, példátlan összeomlás, ha nem éppen a dánok produkáltak volna hasonlót a 2013. januári világbajnokság fináléjában, Barcelonában, ahol 35-19-re maradtak alul a spanyolokkal szemben.

A magyar kézilabda számára mindig is etalonként állt a skandináv derű és rendíthetetlenség; ha magunkat ostorozzuk – nem ok nélkül – az osztrákokkal szembeni harminc perc miatt, akkor azért annak is érdemes néhány gondolatot szentelni, mi történt egy éven belül kétszer a dánokkal.

Claude Onesta francia szövetségi kapitány szerint Herningben csupán annyi, hogy az övéi minden idők legkiválóbb teljesítményével rukkoltak ki, a fiatal hazai játékosok pedig nem viselték el, hogy egy egész ország várakozása nehezedett rájuk. Kollégája, Ulrik Wilbek, aki 1996-ban, Atlantában – igaz, a nőkkel – a dán kézilabdázás első olimpiai bajnoki címét nyerte, az elmúlt években pedig a fiúkat vezette két Eb-aranyra, vb-döntőbe, így magyarázta a megmagyarázhatatlant: „Koncentráltan léptünk pályára, de a franciák szenzációsan kezdtek, már 5-6 perc után hátrányba kerültünk. Játékosaim arcán idegességet fedeztem fel, gyorsan időt kértem, a folytatásban támadásban már nagyon jót nyújtottunk, de a világ legjobbjai ellen ez kevés volt, addigra eldőlt a mérkőzés.”

Egymást követő két évben kétszer a döntőig menetelni persze óriási bravúr, mi, magyarok jelen állapotunkban ilyesmiről nem is ábrándozhatunk. De ha sikerülne, ám a fináléban mindkétszer tönkrevernék együttesünket, a „külső szakértők” itthon statáriális bíróságokat állítanának fel. Mint ahogyan a 2004-es Eb budapesti elődöntője után is lincshangulat uralkodott a norvégokkal szemben 44-29-re elveszített találkozót követő sajtótájékoztatón.

Mivel idén decemberben – a horvátokkal kooperációban – ismét mi rendezzük a női Eb-t, a dánok példáján okulva előre leszögezhetjük: a vereség, a váratlan és felfoghatatlan vereség sem feltétlenül jellemhiba. Sőt, egy-egy játékos és csapat morálját sem lehet kizárólag gólkülönbséggel mérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.