Nyolcezer kilométert is áthidal egy jó franchise

Kiss cam, Satan és tízezer fanatikus a Slovnaft Arenában. Ámulat Pozsonyban, magyar szemmel.

Deák Zsigmond
2014. 01. 18. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hivalkodásképpen, de tény: 2007 novemberében Chicagóban volt szerencsém látni a világ leghíresebb jégkorongligája, az egyesült államokbeli és kanadai csapatokat magába foglaló NHL (National Hockey League) egyik mérkőzését. A helyi Blackhawks az Atlanta Trasherst fogadta és kapott ki tőle 3-2-re, a 24 ezres United Centerben 16-17 ezren „lézengtek”, a nézőtér pillanatok alatt kiürült, s úgy éreztem, szomorúbb vagyok, mint a jó amerikai szokás szerint örök optimista helyiek. Akiknek megint igazuk lett, a Fekete Sólymok azóta 2010-ben és tavaly is megnyerték a Stanley-kupát.

Kétlem, hogy a Slovan Bratislavának van esélye győzni a földkerekség második legerősebb pontvadászatában, a KHL-ben, mindenesetre a szovjet szakmai alapokról indult, de gazdasági erőt tekintve lassan NHL-szintű hoki liga legutóbbi pozsonyi mérkőzése minden szempontból vetekedett a tengerentúli körülményekkel. Az impozáns Slovnaft Arena tízezer nézővel telt meg, a hangulatot az Amerikában megszokott fogások – „kiss cam”, azaz csókkamera, a leglelkesebb gyermeknéző kiválasztása, látványos hang- és fényeffektusok – mellett a fokozott klubkötődés, a lokálpatriotizmus is fokozta.

Pedig a rivális nem valahonnan a szomszédból, mondjuk Magyarországról jött, hanem nyolcezer kilométer távolságból, Vlagyivosztokból. Az ottani Admiral a KHL keleti csoportjának a tagja, a Slovan értelemszerűen a nyugatié, de a keresztbe játszás miatt találkozhattak egymással. Egyikük sem tartozik a pontvadászat legjobbjai közé, vélhetőleg nem kerülnek be a rájátszásba, ettől még nagyszerű hangulatú és színvonalú derbit varázsoltak a pozsonyi jégre. A Slovan keretében négy cseh légiós mellett csak szlovákot találunk (még ha akad magyaros hangzású Bakos és Mikus is), a legnagyobb név Miroslav Satan. A 39 éves klasszis 1993-tól 18 esztendőt húzott le az NHL-ben (Edmonton, Buffalo, New York, Pittsburgh, Boston), aztán 2011-ben a KHL-es Dinamo Moszkvára váltott, majd hazatért. Stanley-kupagyőztes, világbajnok klasszis.

Most is minden megmozdulását hatalmas ováció fogadta, s a meccs kritikus pillanataiban is őt hívták segítségül a hazai drukkerek „Miro, Miro!” kiáltással. A vlagyivosztokiak inkább kontrákra rendezkedtek be, az egyikből vezetést szereztek svéd légiósuk, Richard Gynge révén, de Mario Biznak egyenlíteni tudott. A második harmad vége előtt Gynge újból betalált, a harmadikban pedig összeomlott a Slovan, s végül 6-1-es vereséget szenvedett. Az túlzás, hogy örültek a helyiek, de a meccs végén szerény tapssal jelezték, nem szakítottak örökre kedvenceikkel. Hisz a KHL biztosítja, hogy hétről hétre komoly riválisokkal szemben lássák őket, s azért 25 vereség mellé 20 győzelem így is összejött eddig.

A Slovan a 2012–13-as szezonban csatlakozott a Kontinental Hockey League-hez, amelyet jelenleg 21 orosz mellett egy-egy fehérorosz, ukrán, lett, cseh, horvát, kazah és szlovák gárda alkot. A következő idényben a finn Jokerit és az olasz Milánó csatakozása várható. Egy csapat költségvetése alsó hangon tízmillió euró, jellemző a terjeszkedési szándékra, hogy az idei újonc Medvescak Zagreb indulásának anyagi feltételeit a liga zömében orosz szponzorai dobták össze új piacot szimatolva. A most látott Admiral Vlagyivosztok főszponzora a helyi kikötőt és tömegközlekedést működtető cég, amely így bő nyolcezer kilométerre otthonától is meg tud jelenni. A kisebb csapatok is össze tudnak hozni mintegy kétmillió dolláros bevételt a mezekből, jegyekből, támogatókból.

Mondhatjuk, a KHL majdnem olyan, mint az NHL, csak közelebb hozzánk. Sőt, Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár vezetője nemrég kijelentette, pár éven belül magyar csapat is KHL-tag lehet. Pozsonyban ez egyértelműen bejött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.