Könnyek Kárpátaljáról, magyarok a Holdról

A Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokság megálmodója, Kű Lajos csodára vár. Ami részben már bekövetkezett.

Ch. Gáll András
2014. 03. 05. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mesebeli történet ez. Mindig is a Szent István-i Magyarország volt a szívem csücske, és miután 1997 novemberében végleg hazatértem Belgiumból, szerettem volna sok mindent bepótolni – vág bele a múltidézésbe Kű Lajos. – Ezért is szerveztem Rákóczi-, Wesselényi-, Kőrösi Csoma-emléktúrákat, majd egy színészekből, művészekből, sportolókból álló csapatot, amellyel sorra látogattuk az első világháború után elcsatolt részeket. Fradi-öregfiúk néven szerepeltünk, mert ez vonzó elnevezés volt, de valójában már kezdettől jóval többről álmodtam. Nemesócsán, a Felvidéken kezdtünk, és az óramutató járásának megfelelően haladtunk végig Kárpátalján, Erdélyen, Délvidéken, Horvátországon, majd Lendván át Burgenlandig. Mindenütt hatalmas szeretettel fogadtak bennünket. Négy év alatt Nagy-Magyarország minden zegét-zugát bejártuk, aztán egyszer csak támadt egy gondolatom: szép, szép, hogy két-három hetente útra kelünk, jókat focizunk, barátkozunk, de ennél most már több kellene. Valami komolyabb, maradandóbb, szervezettebb. Össze kellene kapcsolni Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja magyar fiatalságát. Lassacskán össze is állt a kép. Mi más lehetne az az egyesítő erő, mint a sport, a labdarúgás, és kit szólítsunk meg elsőként, ha nem a diákokat, akiket még lehet szépre, jóra nevelni ebben a „barom” világban is? Már az első kiírásra több mint kétszáz csapat jelentkezett szerte a Kárpát-medencéből, csak Kárpátaljáról hatvanegy. Az ünnepélyes megnyitót 2003. szeptember 17-én tartottuk Székelyudvarhelyen, legnagyobb nemzeti kisebbségünk anyavárosában. Az első döntőn, az Üllői úti Fradi-stadionban még ott volt Puskás Öcsi bácsi, Grosics Gyula, Balczó András és Mádl Ferenc, a hivatalban lévő köztársasági elnök. Meg is könnyezte, amint az első győztesek, a székelyudvarhelyi fiúk letérdeltek a pálya kezdőkörében, és szívükre tett kézzel énekelték a székely himnuszt.

– Amikor megálmodta a diákbajnokságot, hitte volna, hogy megéri az a tizedik évfordulót, és már kanadai magyarokat is hazacsábít?
– Nem csak hittem, tudtam is. Mások nem hitték. Amikor az ötletem mellé annak idején megpróbáltam támogatókat találni, szinte mindenütt azt a választ kaptam: gyönyörű elképzelés, majd jöjjek vissza, ha meg is valósult. Hát itt vagyok, itt vagyunk, nem egy, hanem tíz szezon után. És aki a szocsi téli olimpián rácsodálkozott Miklós Editre, hogy nahát, micsoda tehetséges lányaink vannak Erdélyben, annak üzenem: egyszer nézze meg a tizenöt éves Kis Mikit vagy Nagy Ferit is, akik mindenkit kicseleznek, és alig várják, hogy észrevegyék őket, hogy magyar csapatban futballozhassanak.

– Becsülendő, hogy Hargita megyei, vagy éppen beregszászi, adai kis srácokat fedez és karol fel. De biztos, hogy a torontói és montreali magyarokkal is fel kellett dúsítani a versenyt? Hisz egyrészt Kanadát azért sose csatolták el tőlünk, ők mentek, másrészt a kapocs a trianoni határ két oldalán amúgy is egészen más
– Persze, ők csak úgy elmentek. Illetve nem is ők, hanem a szüleik, nagyszüleik. Mert menniük kellett, különben, ha egyetlen ’56-os fotón feltűnnek, már viszik is őket, csak éppen nem Montrealba, hanem mondjuk Novoszibirszkbe. Jó, ha oda nem is, de mi van, ha valaki a belügyben egy felvétel láttán azt mondja, nézzétek, ez a Kovács, rántsuk már be húsz évre! Egyébként a Kanadából hazatért vendégek, amikor kikísértem őket a reptérre, azt mondták, mostantól számolják a napokat, amíg jövőre megint jöhetnek. De talán ennél is fontosabb az ügyünk szempontjából, hogy miután bemutatkoztak az első közös vetélkedőn, egy kis székely gyerek felállt, és megkérdezte: micsoda, ott is élnek magyarok? Úgyhogy jönni fognak, és bekapcsolódik Ausztrália is. Sőt, hozom a második világháború után kitelepítettek unokáit. Azt a kölyköt is, akinek a nagyapja az 1954-es vb-döntőt már stuttgarti lakosként hallgatta, de zokogott, mert a németektől kikaptak a magyarok. Pedig egy bőrönddel és páros lábbal rúgták ki innen. És nem hagyjuk ki a moldvai csángókat sem.

– Ahogyan többször fogalmazott, éveken át ellenszélben működtette a diákbajnokságot; 2010 óta érzi a hátszelet?
– Érzem, de lehetne akkora, hogy beleborzongjak. Évi 30 millió forintból csodát tehetnénk. Bár számomra már az is a csoda kategóriája, hogy a 2013-as futballdöntőt a Puskás-stadionban rendezhettük. Amikor a kárpátaljaiak kifutottak a gyepre, és körbenéztek, potyogtak a könnyeik, az adaiak pedig először a lelátóra mentek fel, onnan kérdezték, tényleg itt fogunk-e játszani, és spontán vastapsban törtek ki. Ennél nekem nem kell, nem is jöhet nagyobb elismerés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.