Az MKB-MVM Veszprém nem szaladhat bele a késbe

Nagy László és Fazekas Nándor is óvatosságra int és őrült csatára számít a Veszprém-PSG BL-negyeddöntőben.

Ch. Gáll András
2014. 04. 26. 3:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a párizsi első félidő derekán, 9-4-nél lehettek olyan illúzióink, hogy a veszprémiek máris minden vitás kérdést lezárnak, de a PSG Handballba nem azért ölt bele eurómilliókat a katari tulajdonos, hogy a csapat bárgyú áldozat módjára szaladjon bele az első kifent késbe. A 28-26-os siker értékét így növeli, hogy három gólos hazai vezetésről fordítottak a bakonyiak, akik első alkalommal várhatják idegenben szerzett előnnyel a negyeddöntő hazai visszavágóját. Persze, innen is lehet még bukni, csak éppen nem szabad. Hisz a tavalyi, 32-31-es, Kielben összeszedett hátrányhoz képest nemcsak az eredmény, hanem a két fél aktuális ereje is biztatóbb, arról nem beszélve, hogy azt az egy évvel ezelőtti meccset a macedón Nikolov, Nacsevszki bírópáros úgy elfújta a hajrában, hogy állítólag azóta többször is szóvá tették, mennyire bánják – nos, ma javíthatnak, mert Veszprémben ők dirigálnak. Félreértés ne essék: senki nem várja el a hátszelet, elegendőnek kell lennie a szélcsendnek is.

Mielőtt azonban elhinnénk, hogy minden tökéletesen egy irányba – a május 31–június 1-jei, kölni négyes finálé – mutat, idézzük azokat, akiknek a bőrüket kell a vásárra vinniük. Elsőként Carlos Ortega vezetőedzőt, aki klubja honlapjának így nyilatkozott: „Ahogy az első találkozó előtt is említettem, két összecsapás dönt a továbbjutásról. Ez a véleményem azóta sem változott, hogy nyerni tudtunk a francia fővárosban. Óriási mérkőzés lesz a veszprémi csata is, hiszen ellenfelünk is szeretne ott lenni a legjobb négy között. A két csapat sok újat nem tud mutatni a másiknak. Felkészültünk arra, hogy a végletekig kiélezett mérkőzés vár ránk.”

A Párizsban fontos labdákat fogott, a győzelemben a hajrában oroszlánrészt vállalt kapus, Fazekas Nándor is óvatos duhaj: „Senki se hallgasson Daniel Narcisse-ra, aki szerint a Veszprém Arénában lehetetlen nyerni. Ezt a gondolatot mindenki engedje el a füle mellett. Mert ha elhiszi, amit a francia világklasszis mondd, abból nagy baj lehet. Nekünk csak a Szeged elleni, magyar kupa döntőjének játékából és a párizsi teljesítményünkből szabad kiindulni. Abból erőt meríteni. Úgy érzem, csak ez lehet a mérvadó. Mind a két fontos összecsapáson bebizonyítottuk, hogy csapatként is egységesek vagyunk. Remekül védekeztünk és a támadó játékunkra sem lehetett panasz. Nagyon szeretnénk ott lenni a legjobb négy között, de a Párizs is ezt tervezi. Rettenetesen nehéz visszavágó vár ránk.” Az „odavágón” 9 gólt szórt, és ezzel a mezőny legeredményesebb játékosává emelkedett csapatkapitány is erre int: „Két gólos győzelmünk a hit, az akarat és a csapategység sikere volt. De ebből nem szabad messzemenő következtetést levonnunk a továbbjutás szempontjából. Mint ahogy abból sem, ha kikaptunk volna hasonló arányban. A lényeg, hogy a visszavágón is hasonló teljesítményre, ha nem jobbra lesz szükség, hogy megvalósítsuk céljainkat. A nagy csata végén szeretnénk együtt örülni a szurkolóinkkal.”

Akiknek ez minden vágyuk, hisz csapatuk még soha nem jutott be a BL-ben a négybe – bár 2002-ben, a hagyományos rendszerben már játszott BEK-döntőt a német Magdeburggal –, Nagy László pedig már el is nyerte a legbecsesebb klubtrófeát. Igaz, a Barcelona gárdájával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.