Ezrek ünnepelték a Real Madridot a Cibelesnél

Életbe lépett a bevált forgatókönyv: hajnali 4-kor kezdődött a fieszta a Real Madrid kegyhelyén, a Cibelesnél.

Ch. Gáll András
2014. 04. 17. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid – Barcelona Királyi-kupa-döntő nem fejeződött be negyed tizenkettő körül, és nem Valenciában ért véget. A kötelező sajtóértekezlet után a kupagyőztes fővárosiak chartergépre szálltak, s azon nyomban hazarepültek Madridba, ahol a Barajas repülőtérről előbb a Bernabéu-stadionba hajtattak nyitott emeletes autóbusszal, majd onnan a Cibeles térre a város központjába, a legendás szökőkúthoz.

Hajnali négyre ért a busz a márvány szoborcsoporthoz, ahol már több ezer fanatikus várta a Barcelonát 2-1-re legyőző hősöket. Igaz, lényegesen kevesebben voltak, mint három éve, amikor José Mourinho vezérletével sikerült elhódítani a trófeát a Barca elleni 1-0-lal, Ronaldo fejesgóljával. Mivel most a kupadöntő a húsvét előtti nagyhét szerdájára esett, és elkezdődött a vakáció, sokan elutaztak néhány napra üdülni, kevesebben maradtak a szurkolók közül is a fővárosban. (Ennyit az állítólagos spanyol válságról )

A legnagyobb taps, ováció Gareth Bale-t, a fantasztikus győztes gól szerzőjét fogadta, akit a világsajtó már el is nevezett „walesi hercegnek”. A kupát ezúttal nem ejtette le Sergio Ramos a busz tetejéről, mint három éve, igaz, ezúttal Pepével együtt ketten fogták a serleg fülét

„Sikerült megnyernünk, s ezzel feltettük a koronát a művünkre – mondta Iker Casillas, a 153-szoros válogatott csapatkapitány, aki 1028 perc után kapott újra gólt a Királyi Kupában. – Remélem, hiszem és azt kívánom, hogy találkozzunk ugyanitt, a még hátralévő sorozatok, a bajnokság és a Bajnokok Ligája befejezése után!” Nem éppen kis igényű fogadkozás

Előzőleg a Mestalla vegyes zónájában a meccs – pozitív és negatív – hősei nyilatkoztak. De még a nyilatkozatok előtt, benn a gyepen történt valami, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni: a meccset a lelátóról végignéző – sérült – Cristiano Ronaldo odament az önmagába roskadt Messihez, átölelte a vállát, és vigasztalta az összetört argentint.

Sokunknak felért egy revelációval ez a gesztus. Talán mégiscsak van szíve a zselézett hajú ficsúrnak. És nem is kicsi.

És akkor a nyilatkozatok.

Carlo Ancelotti, a Madrid edzője, aki első trófeáját nyerte csapatával: – A maximumot nyújtotta a csapat, úgy küzdöttek a fiúk, ahogy a tét nagysága megkívánta. Cristiano kiesése csak még jobban motiválta a játékosaimat. Erőt merítünk ebből a sikerből, és úgy vágunk neki a másik két feladatnak, a bajnokságnak és a Bajnokok Ligájának. Boldog vagyok, minden hátsó gondolat nélkül, senkivel szemben sem érzek elégtételt. Nem az egyéneken múlt ez a siker, csapatként múltuk felül a Barcelonát – amelyet még korai lenne temetni, nem hiszem, hogy véget ért a korszakuk.

Gerardo „Tata” Martino, a Barca edzője: – Nagyon kemény héten vagyunk túl, a három trófea közül kettőt már végérvényesen elbuktunk. Az eredményről annyit, hogy győzött a Madrid, és kész. Nem mondom, hogy igazságos a 2-1, de azt se, hogy nem. Ez van. Rengeteget birtokoltuk a labdát, de kevés helyzetet alakítottunk ki. A Barca játéka nagyon speciális, nincsenek hosszú indítások, nincs igazi centerünk, rendkívül pontosan és gyorsan kell passzolnunk a labdát ahhoz, hogy helyzeteket alakítsunk ki. Ma ez nem ment. Nagyon mély fájdalmat érzek, főleg azért, mert szomorúságot okoztunk a szurkolóinknak. Meg kell mondanom, ha ma győztünk volna, akkor se lenne pozitív az értékelésem az idényünkről

Végül egy bejelentés: José Manuel Pinto, a Barcelona kapusa – aki mindkét gólban alaposan benne volt – még az öltözőben bejelentette, hogy az idény végén befejezi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.