Jesper Olsen: Ferguson kemény volt, mint a vídia

Jesper Olsen, a melbourne-iek menedzsere feleleveníti illusztris karrierje emlékezetes sikereit és kudarcait.

Ch. Gáll András
2014. 04. 15. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan sztárvendégek, mint Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lothar Matthäus, Amancio, Paulo Sousa vagy Jesper Olsen jelenlétében játsszák a hetedik Puskás-Suzuki kupa mérkőzéseit, de Gera Zoltánt és Dzsudzsák Balázst is várják a hétfői döntőre a Pancho Arénába. A hétfői sorsoláson, az óbudai Symbol étteremben az A csoportba a Puskás Akadémia, a görög Panathinaikosz és a tornán újonc horvát Dinamo Zagreb, a B-be a címvédő Real Madrid, a Budapest Honvéd és az ausztrál Melbourne Football Institute nyert besorolást.

Csaknem harminc év után tértem vissza Magyarországra – mondta lapunknak a 43-szoros dán válogatott Jesper Olsen, a tornán résztvevő melbourne-iek menedzsere. – Az 1984-es Eb selejtezőiben találkoztunk a magyarokkal, majd a Manchester játékosaként a Videotonnal játszottunk az UEFA-kupában.

– Ki is estek!
– Tényleg? Most, hogy mondja...

– A mi generációnk imádta a nyolcvanas évek dán válogatottját. Mitől voltak olyan jók?
– Már a hetvenes évek végén is színvonalas volt mifelénk az utánpótlás-nevelés, Simonsen 1977-ben Aranylabdát kapott, de sokáig képtelenek voltunk összerakni egy jó válogatottat. Azt tudta, hogy csak 1978-ban vezették be Dániában a profizmust?

– Nem én! De jó játékosaik már akkor is voltak, hiszen szinte mindenki az Ajaxban, a Liverpoolban, a Manchester Unitedben futballozott.
– Igen, de nem volt egy kemény kezű szövetségi kapitány. Ám amikor a szövetség leszerződtette Sepp Pionteket, minden megváltozott. Ő német volt, és olyan szigorú, mint egy kiképző őrmester. A kreativitás addig is megvolt bennünk, de ő rendszerbe foglalta a káoszt. Plusz az sem ártott, hogy az öregek és a fiatalok szerencsés elegye volt a csapatunk, két remek generáció ért össze: Morten Olsen 15 évvel volt idősebb Michael Laudrupnál, tizenkettővel nálam. Egyébként az egész futballőrület úgy indult, mint amikor elgurítanak egy hógolyót a lejtőn, és pillanatokon belül lavina lesz belőle.

– Voltak bálványaik?
– Mindannyian a brazilokat imádtuk, ők voltak a példaképeink.

– Nem véletlenül írták valahol, hogy a dán futball volt Európa válasza a brazil „jogo bonitóra”.
– Az biztos, hogy volt egy-két kreatív futballistánk, Simonsen, Laudrup, Arnesen, Lerby, Elkjaer-Larsen.

– És ön. Az 1986-os vb-t meg kellett volna nyerniük...
– Ez talán túlzás, bár a World Soccer szerint 1985-ben Dánia volt az év csapata. Óriási szurkolói és médiaérdeklődés kísérte a szereplésünket, például két évvel korábban, a franciaországi Eb-re, ahol elődöntőt játszottunk, tizenhatezer dán fanatikus kísért el bennünket. A mexikói vb-n bekerültünk a halálcsoportba, de Skóciát egy unalmas meccsen 1-0-ra vertük, Uruguayt Elkjaer-Larsen mesterhármasával 6-1-re leléptük, és a végén az NSZK-t is megvertük 2-0-ra.

– Kár volt. Ha leadják a meccset, Marokkóval találkoznak a nyolcaddöntőben.
– A német meccs előestéjén Piontek háromórás taktikai értekezletet tartott, s ezt a lehetőséget is felvetette. De egyhangúlag – vele együtt – elvetettük. Először is Piontek német volt, és bizonyítani akart a honfitársainak, másfelől addig sohasem győztük még le a németeket. Így csoportelsők lettünk, majd 5-1-re kikaptunk a spanyoloktól. Tudom, az én rossz passzomból egyenlített Butragueno...

– Ezt most inkább hagyjuk.
– Nem, ez is a történet része. Ballábas voltam, és jobbal próbáltam meg keresztbe rúgni a kapunk előtt a labdát, lecsúszott, Butragueno elcsípte, berúgta, és ezzel beindult a lavina. Meg sem álltak 5-1-ig.

– Mint egykori Vörös ördög, mit szól David Moyeshoz, illetve ahhoz, milyen pocsék az új menedzser irányításával a Manchester United szezonja??
– Hagyni kell dolgozni Moyest. Jó lesz ez a United. Amikor Ferguson odakerült hozzánk 1986-ban, négy évig semmit sem nyert a csapat, 1990-ben szerezte az első trófeáját, az FA-kupát. Az persze igaz, Fergie-n az első pillanattól látszott, hogy nem tréfál. Az egyik edzésen két srác nem figyelt oda, amikor beszélt, mindkettőjüket úgy rúgta ki, hogy a lábuk se érte a földet... Szóval, már akkor látszott, hogy Ferguson ott fogja hagyni a keze nyomát a klubon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.