Király Kupa-sztori Zamorától Cristiano Ronaldóig

78 éve Köztársasági Kupának hívták, Franco is volt névadó, mára visszatért a királyság. Randevú a Mestallában.

Ch. Gáll András
2014. 04. 16. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt Cristiano Ronaldo és Marcelo hiányzik, ott Víctor Valdés és Piqué. Mindkét oldalon dolgozik a félelem. A Barca játékosai és vezetői attól tartanak, hogy idén trófea nélkül marad a csapat. A Bajnokok Ligája már elúszott, a bajnoki cím elúszóban van, maradt a Király Kupa.

És a Madrid mitől fél? Attól, hogy ebben az idényben nem tudja legyőzni a Barcát. Eddig még nem sikerült, a Nou Campban, október 26-án 2-1-re, a Santiago Bernabéu Stadionban március 23-án 4-3-ra győztek a katalánok.

A bíró végre nem Undiano Mallenco, akinek a tevékenysége októberben és márciusban a kritikák kereszttüzébe került. Ezúttal Mateu Lahoz fújja a sípot. Ahogy a Marca követeli: hagyjuk már végre a bírót, beszéljen a futball!
Eddig hatszor találkozott egymással a két csapat a kupa döntőjében, 3:3 a győzelmi arány, azaz a szerda este 21.30-kor a valenciai Mestallában kezdődő mérkőzés egyszersmind tie-break is lesz.

Először 1936. június 21-én csapott össze kupadöntőben a két óriás, a helyszín már akkor is a Mestalla volt. A trófeát úgy hívták, hogy Copa de la República, vagyis Köztársasági Kupa – aztán szűk egy hónappal később a futball zárójelbe került, mert kitört a polgárháború. A madridi Eugenio és Lecue góljára Escolá válaszolt, de veszélyben forgott a Real győzelme, mert nagyon nyomott a tíz emberrel játszó fővárosiak ellen a Barca. Az utolsó percben Escolá egy az egyben vezette a labdát Ricardo Zamorára, de a legendás kapus kitalálta a csatár szándékát, balra dőlt, Escolá oda rúgta a labdát, és Zamora megfogta! 2-1-re győzött a Madrid.

Legközelebb 1968. július 11-én csaptak össze, Zunzunegui öngóljával 1-0-ra nyert a Barca a – figyelem! – Copa del Generalísimo döntőjében. Franco még élt, a trófea az ő nevét viselte.

1974. június 29-én a madridi Vicente Calderón volt a helyszín, 4-0-ra hengerelt a Madrid Santillana, Aguilar, Rubinon és Pirri góljaival. Az akkori kupaszabályoknak megfelelően csak spanyolok játszhattak, Rinus Michels Barcájából hiányzott Johan Cruyff és a perui „Cholo” Sotil, a Realból Günther Netzer és az argentin Pinino Mas. A legendás Ignacio Zoco búcsúmeccse volt, Grosso öt perccel a lefújás előtt cserét kért, átadta a kapitányi karszalagot Zocónak, aki hamarosan magasba emelhette a kupát.

1983. június 4., a zaragozai La Romaredában vagyunk. Maradona és Bernd Schuster volt a Barca két szupersztárja, de Alfredo Di Stéfano, a Real edzője kettős emberfogással kikapcsolta a játékból az argentint, így Alonsónak a 89. percben lőtt gólja jelentette az 1-0-s sikert a katalánoknak. Feszült, durva meccs volt, Schuster a lefújás után kétszer is „bemutatott” majdani klubtársainak – hiszen hamarosan átigazolt a Real Madridba

Ismét a Mestalla – amit akkor Luis Casanovas Stadionnak hívtak – biztosította a kulisszákat. 1990. április 5-én Amor és Julio Salinas góljával 2-0-ra győzött a Barca a bajnok Real ellen, amely akkor rekordot jelentő 107 gólt szerzett. De a kupadöntőben egyet sem. Schuster már a fővárosiaknál játszott, ezúttal is elvesztette a fejét, és a lefújás után beszólt García Loza játékvezetőnek: „Jó nyaralást a Costa Braván, abban a villában, amit a Barcától kaptál!”

És az eddig utolsó Real–Barca, amit 2011. április 20-án a szokott helyszínen, a Mestallában rendeztek. A 107. percig kellett várni az egyetlen gólra, Ronaldo fejelte, és Mourinho Madridjának először sikerült legyőznie Guardiola Barcelonáját.

És most jön a tie-break, a hetedik. A szokásokkal ellentétben ezúttal biztos, hogy nem a sérült Ronaldo és vélhetően nem a formán kívüli Messi lesz a sztár, hanem az együttvéve 200 millió euróért szerződtetett Gareth Bale és Neymar. A „walesi herceg” kirobbanó formában van, s a brazil mágus is felszállóágba került. Meglátjuk, a Mestallában melyikük uralkodik majd!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.