Máris olimpiai próbát tartanak kajak-kenusaink

Péntektől vasárnapig a 2015-ös olimpiai kvalifikációs világbajnokság helyszínén, Milánóban versenyeznek a magyarok.

2014. 05. 02. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai bajnokaink közül egyedül Szabó Gabriella áll rajthoz, mégpedig azért, hogy élesben is kipróbálja a Vad Ninettával alkotott új párosukat. Megjegyezzük, mindketten tagjai a tavaly világbajnoki címet nyert női négyesünknek.

Hölgyeink közül Farkasdi Ramónára illik még odafigyelni. Ha most még kicsit ismeretlenül is cseng a győriek reménységének a neve, megkockáztatjuk, az idény végén már senkinek sem kell bemutatni a húszéves versenyzőt. Farkasdi Ramóna 2010-ben a szingapúri ifjúsági olimpián szerzett aranyéremmel tette le a névjegyét, de a roppant erős magyar felnőtt mezőnybe eddig nem tudott berobbanni. Annak alapján, hogy két hete megnyerte a válogatott kerettagok számára kiírt háromszor kétezer méteres felmérőt, mindenképpen számolni kell vele. Milánóban egyesben ötszáz és ezer méteren, valamint a négyessel is rajthoz áll.

A női szakágra ráfér az erősítés, hiszen olimpiai bajnokaink közül Kovács Katalin és Fazekas Krisztina anyai örömök előtt áll, Janics Natasa pedig gerincműtéten esett át, kérdéses, hogy képes lesz-e formába lendülni ebben az évben.

A férfi kajakos szakágnak Dombvári Bence lehet a húzóembere a hét végi Világkupán, 2013 világbajnoki bronzérmese szintén elindul ötszáz és ezer méteren is. Kétszáz méteren két nemzetközi szinten is jegyzett sprinterünk, Dudás Miklós és Tótka Sándor vívhatott volna presztízsmeccset, ám Dudás a héten lebetegedett. ezért nem utazott el.

Kenuban a világbajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó tagjai szólóban is beneveztek, sőt azt is mondhatjuk, tőlük elvárható a győzelem.

„A tavalyi ifjúsági és U23-as világbajnokságon nyújtott eredmények, valamint a két dunavarsányi időfelmérő alapján alakult ki a csapat. És bár meglehetősen erős lesz a mezőny Milánóban, bízom benne, hogy sikerül dobogós helyekkel hazatérni a viadalról” – mondta Storcz Botond vezetőedző a csapatkijelölésről.

A jó szereplés elvárható, de azért nem önmagától értetődő, mert ezen a regattán kezdi meg európai körútját az ausztrál és a kanadai válogatott, a németek pedig néhány számban már válogatóversenyeket tartanak Milánóban.

A magyar kajak-kenusok számára a következő komoly erőpróba a már hagyományos szegedi Világkupa lesz, amelyet idén május 23–25. között rendeznek meg. Ennél is nagyobb jelentősége lesz az ezt két héttel követő első világbajnoki válogatónak. Kíváncsian várjuk, mire lesz képes az Ausztráliából hazatért Csipes Tamara, illetve a Fábiánné Rozsnyói Katalinnál utolsó esélyt kapott Kucsera Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.