Mourinhót az MLSZ hónapokra eltiltotta volna

Amit a portugál megenged magának a sztárcsapatok kispadján, az Szivics eltiltása óta az NB I-ben már nem férne bele.

Károly Gábor
2014. 05. 25. 14:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szivicset azért meszelték el hat hónapra, mert a Haladás elleni bajnoki mérkőzést (1-1) követően tett nyilatkozatában az általa tévesnek vélt bírói ítéletekkel kapcsolatban azt sugallta, mintha azok szándékosan vagy felső nyomásra születtek volna. (Szivics akkori nyilatkozatát, valamint az MLSZ büntetésének indoklását itt érheti el.)

A fegyelmi bizottság döntése értelmében Szivicset mindennemű sporttevékenységtől eltiltották, mely az MLSZ égisze alá tartozik. Tehát nemcsak a kispadra nem ülhet le magyar bajnokin, illetve kupameccsen, de még csak edzést sem tarthat a diósgyőri játékosoknak. Ugyanakkor egy Európa Liga-selejtező mérkőzésen már ott lehetne a pálya mellett – ugyanis az már az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kiírása. Az egy érdekes kérdés, hogy az ezekre a mérkőzésekre való felkészülés alkalmával tarthatna-e edzéseket csapatának

Néhány NB I-es klub vezetőedzője szerint nem szerencsés, ha a mérkőzést követően azonnal nyilatkozni kell, míg szakértők szerint túlzó volt Szivics féléves eltiltása. A kupadöntőre már szervezkednek a szurkolók: az eltiltás összefogásra sarkallja a két tábort, és az sincs kizárva, hogy 22 ezren teli torokból „foglalnak majd állást” az ügyben.

 

A vasárnap esti mérkőzés résztvevői korábban egyébként sosem vívtak egymással MK-döntőt, s a miskolciak 1977-et és 1980-at követően harmadszor, a fővárosi lilák 1969, 1970, 1975, 1982, 1983, 1987, 1992 és 2002 után kilencedszer szerezhetnék meg a hazai kupát.

Az európai topligákban sem szokatlan, ha a vezetőedzők a mérkőzések után kritizálják a játékvezetők ténykedését. Ilyenkor a helyi – vagy a kontinentális – szövetség kiszabja a megfelelő büntetéseket, melyek többnyire pénzbírságban ki is merülnek. Ha valaki visszaeső ebben a tekintetben – notórius „bírózó” –, akkor általában mint visszaeső kap egy egy-két meccses eltiltást, és a lelátóról nézheti játékosait – utasításokat nem adhat, még közvetett módon sem.

Hogy egy vezetőedző nem tarthat edzést a csapatának? Ha ez nem is példa nélküli – bár hasonló esetre még nem bukkantunk –, az biztos, hogy „szokatlan” lépés egy szövetség fegyelmi bizottságától.

Sir Alex Fergusont, az angol Premier League-ben szereplő Manchester United legendás menedzserét nemegyszer megbüntette a helyi szövetség (FA) azért, mert kritizálta a játékvezetőket. Ferguson még egy 5-0-ra megnyert bajnokit követően is képes volt hibát találni a bírók közreműködésében. Fergusonhoz hasonlóan „örök riválisa”, az Arsenalt gardírozó Arsene Wenger is sokszor megtalálta a játékvezetőket, de általában mindketten megúszták néhány ezer fontos pénzbírsággal. Az FA sosem korlátozta őket munkavégzésükben – tehát nem tiltották el őket az edzésekről.

Az MU skót menedzsere egy Bajnokok Ligája-mérkőzést követően annyira felhúzta magát egyik játékosa kiállításán, hogy az egyébként kötelező sajtótájékoztatón sem jelent meg – helyette segítője, Mike Phelan nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Ferguson attól tartott, hogy valami olyat talál mondani, amit később megbánna. Így megúszta tízezer eurós (3 millió forint) pénzbírsággal.

A portugál José Mourinho sem szokta véka alá rejteni véleményét. Még az Inter edzőjeként, 2010-ben az olasz szövetség (FIGC) fegyelmi bizottsága három mérkőzésre eltiltotta. Mourinho a megbilincselt kéz egyezményes jelét mutatta a Sampdoria elleni bajnokin, így tiltakozva a bíró ténykedése ellen. Ezért és a játékvezető folyamatos kritizálásáért kapta az eltiltást, melyhez hozzácsaptak még egy 40 ezer eurós (12 millió forint) pénzbírságot is.

Mourinho ezt követően a Real Madrid trénere lett, pont abban az időszakban, amikor Spanyolországban a Barcelona szinte verhetetlen volt. Ez szúrta is a szemét, nehezen viselte a katalánok egyeduralmát. Többször hangot is adott annak a véleményének, hogy a játékvezetők „segítik” a Barcát, és nemcsak a Primera Divisiónban, hanem a BL-ben is. (Innen a szójáték is: UEFALONA.) A portugált azonban sosem tiltották el emiatt.

Maradjunk még egy picit a portugálnál: Mourinho, miután a Realtól visszatért a Premier League-be, s ismét a Chelsea menedzsere lett, megmaradt notórius „bírózónak”. Idén áprilisban a Sunderland elleni bajnokin megszakadt a 77 meccses hazai veretlenségi sorozata. A mérkőzést követően a „Special One” rendhagyó sajtótájékoztatót tartott, melyen minden „közreműködőnek” gratulált.

„Gratulálok a játékosaimnak, mindent megpróbáltak, a lelküket is kitették a pályán – idézi Mourinhót a BBC. – Gratulálok a Sunderlandnek, amely három nagyon fontos pontot szerzett – nem érdekes, hogyan. Az a tisztességes, hogy gratuláljak nekik a győzelemhez. Szeretnék gratulálni Mike Dean játékvezetőnek, a teljesítménye bámulatra méltó volt, és amikor a bírók ilyen bámulatos munkát végeznek, elismerést érdemelnek. Végül szeretnék gratulálni a játékvezetők főnökének, Mike Riley-nak, mert szépen megszervezte a dolgokat, és a bírók jól haladnak céljuk elérése felé. Amit a szezonban mutatnak, az fantasztikus, különösen az utóbbi pár hónapban és különösen a bajnoki címre hajtó csapatok meccsein. Így hát megemelem a kalapom Mike Riley előtt is.”

A portugál által elmondottak azt sugallják, mintha a bíró ítéletei szándékosan vagy felső nyomásra születtek volna. Hogy milyen büntetést kapott Mourinho Angliában azért, amiért egy NB I-es edzőt fél évre eltiltottak Magyarországon? Pénzbírságot. 13 ezer fontot (4,7 millió forint) kell befizetnie az angol szövetség kasszájába.

A Manchester City menedzserét, Manuel Pellegrinit hárommeccses eltiltással sújtotta az UEFA február végén, amiért a Barcelonával szemben 2-0-ra elveszített találkozót követően kritizálta a mérkőzés svéd játékvezetőjét. A tréner a találkozó után úgy nyilatkozott: azt mondta a játékvezetőnek, hogy „örülhet, mert eldöntötte a meccset”.

Az UEFA közleményében pontosan leírta, mit tehet a hatvanéves szakember: „Nem mehet be az öltözőbe, a játékoskijáróba és a technikai zónába, valamint tilos közvetlen vagy közvetett módon kommunikálnia a futballistákkal és a szakmai stábbal a mérkőzés közben.” Pellegrini egyébként elnézést kért a kijelentéseiért, ugyanakkor álláspontját fenntartotta, amely szerint Erikssonnak nagy szerepe volt a meccs végkimenetelében.

2012-ben Szivicséhez hasonlóan súlyos eltiltással sújtották Antonio Contét, a Juventus vezetőedzőjét. Igaz, a torinóiak mestere azért kapott tíz hónapos büntetést – melyet később négy hónapra csökkentettek –, mert még a Siena trénereként fogadási ügybe keveredett. Annak ellenére, hogy ez jóval súlyosabb ügynek tűnik – mégiscsak egy fogadási botránnyal kapcsolatban ítélték el –, Conte tarthatott edzéseket a Juvénak, az Öreg Hölgy edzőkomplexumából nem tiltották ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.