Török Zsolt visszafordult

A társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt az alpinista nem folytatja az Annapurna-expedíciót.

BL
2014. 05. 08. 4:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barabás László közölte, három nappal azután, hogy minden kapcsolat megszakadt Török Zsolttal, szerdán társának, Cristian Tzecunak végre sikerült telefonon elérnie a román csapat aradi vezetőjét, aki elmondta: az alaptáborban, illetve annak környékén összegyűjtötte a még meglévő felszerelést és elindult Lete érintésével Pokhara irányába.

A hírek szerint az expedícióvezető nem egyedül van, a szakács és a teherhordók is vele tartanak, így várhatóan akadálytalanul juthat el két-három napon belül Nepál fővárosába. Katmanduban lezárja az expedíció adminisztratív ügyeit és ezt követően tér haza.

Barabás László jelezte: Török Zsolt döntésének hátterében az áll, hogy az Annapurna vidékére korábban kiadott meteorológiai előrejelzések igaznak bizonyultak. Heves esőzések kezdődtek a régióban, emiatt a csúcs megmászására tett további kísérletek túlságosan veszélyesek lettek volna. A kedvezőtlen időjárás mellett az expedíció feladásának másik oka, hogy az alpinista társait korábban baleset érte a hegyen, így ő végül csak szólóban próbálhatott volna feljutni a 8091 méter magas Annapurna tetejére.

Az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül érjék el a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsát, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott „nyolcezres” a Himalájában. Időjárási és szervezési problémák miatt a mászást csak késve, április második hetében tudták megkezdeni. Később jéglavinában fejsérülést szenvedett és kórházba került a csapat egyik tagja, George Porancia hegyimentő-meteorológus.

Néhány nappal ezelőtt újra kénytelenek voltak helikopteres mentést kérni, miután kisebb fagyási sérüléseket szenvedett a román Annapurna-expedíció egy másik tagja, Cristian Tzecu temesvári fotós.

Török Zsolt korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a négyfős csapat 50 ezer eurós költségvetéssel vágott neki az útnak. A 40 éves Török Zsolt természetesnek tartotta, hogy román színekben indul. Hozzáfűzte, felkérést kapott Kollár Lajostól, Erőss Zsolt mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is. Azon valószínűleg a magyar és a román zászló alatt fognak mászni.

Tavaly a magyar sajtó fokozott figyelemmel követte a Török Zsolt által vezetett romániai expedíciót, amely nem sokkal az Erőss Zsolt és Kiss Péter halálával végződő magyar Kancsendzönga-expedíció után sikerrel hódította meg a 8125 méter magas Nanga Parbatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.