Férfias hölgyek, mérlegelésről kitiltott kapitány

Idősebb Balzsay Károly szerint az Eb-sikerek azt mutatják, hogy újra felfelé ívelhet a magyar női ökölvívás.

Deák Zsigmond
2014. 06. 10. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Milyen tapasztalatokat szűrt le a bukaresti kontinensviadalon? Jót tett a szakágnak a 2012-es olimpiai programba kerülés?
– Mindenképpen. Egyre nagyobb tömeg jön össze, és egyre több a felkészült versenyző, akad olyan, például az ír Katie Taylor, aki szerintem a hatvankilós férfiak mezőnyébe is beférne. Főképp a három olimpiai súlycsoportban sűrű a mezőny, 51 kilóban, Ancsin Katiéknál például most nem tudott dobogóra kerülni  a londoni aranyérmes, és sokan lefogyasztanak ide a majdani ötkarikás-szereplés érdekében. Természetesen a férfi- és a női bunyó között megmarad a különbség a fizikai paraméterek miatt, de egyre kisebb a szakadék.

– A férfiaknál is dolgozott szövetségi kapitányként, mennyiben más dolgozni a hölgyekkel?
– Teljesen más, az a tapasztalatom, hogy a lányok látszatra jobban akarják a sikert, nem törődnek bele a vereségbe, s ha tehetnék, éjjel-nappal edzenének. A magyar csapat tagjai igazán összetartóak, együtt mozogtak és szurkoltak egymásnak, öröm volt velük ott lenni az Eb-n. Kedves, csinos lányok, ellentétben néhány ellenféllel, akik igazán férfias jelenségek. Azt is meg kellett szoknom, hogy nem lehetek ott a mérlegelésen, a testtömeg-ellenőrzést női edzőkollégáim végzik.

– Hatvan felett járva nem félt belevágni az újba?
– Dehogynem, amikor először kértek fel a feladatra, azt mondtam, öreg vagyok már ahhoz, hogy lányokkal kínlódjak, de így utólag már nem bánom, hogy igent mondtam. Jó felkészüléssel és menedzseléssel el lehet velük érni szép eredményeket, most is a három olimpiai súlycsoportból kettőben érmet szereztünk.

– Viszont épp Londonba nem sikerült két éve senkit sem delegálni. Rióban ott leszünk?
– Van esélyünk a részvételre, hiszen a nemzetközi élmezőny zöme európai, s velük, mint kiderült, felvesszük a versenyt. Jó kapcsolatot alakítottam ki a klubedzőkkel, mindig is azt mondtam, a munka zöme az övék, nem csak a szövetségi kapitányé az érdem, ha van eredmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.