Korcsmár: Fájó nézni a neten a nyaralós képeket

Farkas József szerint egy-két posztra még meg kell találni a megfelelő embereket, de már alakul a csapat.

Schleinig Ádám
2014. 06. 08. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott Kazahsztán elleni meccse után keserédesen nyilatkoztak a játékosok.

Noha 3-0-ra győzött a magyar labdarúgó nemzeti tizenegy, nem lehetett felhőtlen az öröm Pintér Attila váratlan rosszulléte, valamint az elmúlt hetekben a szurkolók felől záporozó éles kritikák miatt. Az MNO-nak a Pintér Attilát helyettesítő Farkas József, valamint Korcsmár Zsolt, Priskin Tamás és Varga Roland is nyilatkozott a mérkőzést követően

– Először is a legfontosabb: hogy van Pintér Attila, mi történt vele?
– Délelőtt telefonált nekem, hogy rosszul érzi magát. Azonnal hívtuk az orvost, mondtam, hogy gyorsan még fürödjön meg, a kádból kilépve úgy kellett elkapni, majdnem elesett. Az orvos megmérte a vérnyomását, és egyből kórházba parancsolta átvizsgálásra. Nagyon rosszul érezte magát, megbeszéltük gyorsan a csapatot, és már vitték is be a kórházba.

– Semmi mást nem beszéltek meg? Mit bízott önre?
– A taktikai dolgokat és a csapatot megbeszéltük, a többit úgy is tudtam, tíz éve együtt dolgozunk, ismerjük egymás gondolatát is.

– Lehet, hogy a negatív hangok okozták Pintér Attila rosszul létét?
– Elég sok negatív dolog van, és sajnos kevés a pozitív Érezzük is ezek hatásait, biztos Attila is szívére vette.

– Viszont a válogatott nyerni tudott 3-0-ra, a mérkőzéssel mennyire elégedett?
– Az eredménnyel elégedettek vagyunk, amit kértük a játékosoktól, maximálisan betartották, próbálták földön tartani a labdát. Tudtuk, hogy erős, masszív csapat a kazah, hogy felívelgetik a labdát, sok párharcot kellett megvívnunk. Azt gyakoroltuk, hogy a szélekre kivisszük a játékot, és a beadásokra érkezünk, ezeket végre is hajtották.

– Ez volt az utolsó meccs az Eb-selejtezők előtt, milyen előjelekkel várjuk a tétmeccseket?
– Azért kísérleteztünk a játékosokkal, mert meg kellett nézni, hogy nemzetközi szinten ki mire képes. Fiatal játékosok, és itthon játszanak, a nemzetközi ritmus gyorsabb játékot követel, meg kellett nézni, ki tud felnőni ehhez a szinthez, kit tudunk beilleszteni, ha valaki kiesik.

– Ebből arra lehet következtetni, hogy a csapat alapemberei továbbra is a légiósok lesznek, akik most hiányoztak, de az elmúlt években már bizonyítottak?
– Nem, a csapatban az fog játszani, aki az adott poszton a legjobb teljesítményt fogja nyújtani, akár külföldön, akár itthon játszik. Vannak olyan Magyarországon játszók is, akik megállják a helyüket, a mai mérkőzés is bizonyította.

– Készen áll a csapat a selejtezőkre?
– Van egy-két poszt, amely még nincs kész, de azon vagyunk, hogy megtaláljuk ezekre a posztokra a megfelelő labdarúgókat.

– Beszélt már Pintér Attilával a meccs után?
– Felhívtuk telefonon, gratulált a csapatnak, nagyon örült a győzelemnek. Mielőbbi gyógyulást kívánunk neki.

– Miként értékeli a győzelmet?
– Úgy éreztem, hogy a csapat legnagyobb ellensége saját maga, illetve az a hangulat, amely minket körülvett. Nyilván erről mi is tehetünk, és részben jogosak voltak a támadó hangok, de azt gondolom, hogy ma, a nyári szünet előtti utolsó meccsen – ha nem is tökéletes játékkal, mert elég sok hibát vétettünk – a csapat odatette magát.

– Mit gondol, mi volt az okuk az említett támadásoknak?
– Nyilván bosszantó azt látni, hogy a legegyszerűbb passzok sem sikerülnek. Amikor nem játszom, nekem sem mindig sikerül a játékos szemével nézni, csak a szurkolóéval, és ezen keresztül nyilván nagyon bántók ezek a dolgok. Viszont azokat a hangokat, hogy a csapat nem tett meg mindent, nem éreztem jogosnak. Akadozott a játékunk, voltak benne hibák valóban, de ma például én voltam az egyetlen külföldön játszó a pályán, és azt gondolom, a többiek nagyon szépen helytálltak, gratulálok nekik egytől egyig, mert sikerült kiszolgálniuk a közönséget.

– Milyen csapatra számítsunk szeptemberben?
– Megmondom őszintén, nem tudom, mert a kapitány nagyon sok játékost kipróbált, szinte minden meccsen változott a személyi összetétel, nem egyszerű így megfelelni az elvárásoknak. Nekem is volt most több olyan csapattársam, akivel ma játszottam először együtt. Ha lesz türelem, és ezek a játékosok be tudnak épülni, akkor lehet jövője ennek a válogatottnak, ha nem kapjuk meg ezt a türelmet, akkor nehezebben tudom elképzelni.

– Akkor ön inkább cáfolja azokat a hangokat, miszerint sokaknak már nem annyira fontos a válogatott, vagy hogy a játékosok nem veszik komolyan a barátságos meccseket?
– Ezeket a kritikákat nem tartom jogosnak. Saját példámból kiindulva elmondhatom, hogy három hete befejeztem a bajnokságot, három hete edzek, míg a többiek nyaralnak, és nem egyszerű nézni, hogy a csapattársaim töltik fel az ilyen-olyan nyaralós képeket. De természetesen, ahogy Dzsudzsák Balázs is mondta, profik vagyunk, ez a dolgunk. Nekem még soha meg nem fordult a fejemben, hogy a válogatottnak nemet mondjak. Mondhatom, hogy azokra, akik ma pályára léptek, vagy az elmúlt hetekben a kerettel voltak, nem jogosak ezek a kritikák.

– Mennyire tud segíteni a rutinjával a fiataloknak a kritikák feldolgozásában?
– Nem is azt mondanám, hogy fiatalok, inkább rutintalanok: ha megnézzük a mai összeállítást, Priskin Tamásnak egyedül több meccse van, mint az többi kezdőjátékosnak összesen. Sok olyan srác volt a kertben, akiknek szokniuk kell ezt a légkört, és ennek ellenére nagyon szépen helytálltak.

– Ma debütált csapatkapitányként, hogy élte meg?
– Nagyszerű érzés volt! Azt gondolom, hogy minden játékos számára nagy megtiszteltetés, ha csapatkapitány lehet, velem sincs ez másképp.

– Simán győztek a Puskás Ferenc Stadion zárómeccsén, mennyire elégedett?
– Boldogok vagyunk, hogy 3-0-ra sikerült nyernünk, örülök, hogy így sikerült a mai mérkőzés, köszönjük a közönségnek a buzdítást. Gratulálok a csapatnak, bízom benne, hogy így tudjuk folytatni majd szeptemberben, és szeretnék jobbulást kívánni a mesternek, várjuk vissza mielőbb a csapathoz.

– Mennyire volt zavaró a kapitány hiánya a meccs alatt?
– Természetesen furcsa volt, és aggódtunk érte, de profi játékosok vagyunk, tennünk kell a dolgunkat. Reméljük, hogy minél előbb rendbe jön, és újra közöttünk lesz.

– Mit gondol arról, hogy ismét sokat változott a kezdőcsapat?
– A mester több felállásban is pályára küldte már a csapatot, hogy meg tudja nézni, ki mire képes. Úgy érzem, hogy ma a fiatal játékosaink nagyon helytálltak, a cserejátékosok is jól szálltak be. Bízom benne, hogy így folytatja mindenki, és jól tudunk szerepelni a jövőben.

– Begyakorolt figurának köszönhető az első gól?
– Gyakoroltuk a szögletvariációkat edzésen, ez teljesen tudatos mozgás volt.

– Teher a csapatkapitányi karszalag? Bár a mai csapatból nyilván ön volt a leginkább méltó rá, egyedül több válogatottsága van, mint a másik tíz kezdőnek összesen.
– Természetesen boldog voltam, hogy felvehettem a karszalagot, óriási megtiszteltetés, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya lehettem. Igyekeztem a csapatot összetartani és jó teljesítménnyel hozzájárulni a győzelemhez.

– Sérülés miatt jött le a pályáról?
– Igen, volt egy kis fájdalom a vádlimban, de semmi komoly.

– Milyen benyomásai vannak a kazah csapatról?
– Tudtuk, hogy ez is nehéz mérkőzés lesz, csakúgy mint az előző, de szerencsére tanultunk a hibáinkból. A játék is jobb volt, mint szerdán, több helyzetet tudtunk kialakítani ezúttal, és a három lőtt gól is pozitívum.

– Mennyire okozott problémát az, hogy hét poszton is megváltozott a kezdő az albánok elleni meccshez képest?
– Nem játszottunk még ilyen összeállításban, de jó játékosok alkották a csapatot, nem lehetett probléma a helyettesítés, és az eredmény is ezt bizonyítja.

– A mai teljesítménye alapján viszont ön jó eséllyel pályázhat a kerettagságra a tétmérkőzéseken is.
– Sikerült gólt rúgnom és gólpasszt adnom, de főként annak örülök, hogy jobb játékkal sikerült nyernünk, mint szerdán, talán a közönséget is ki tudtuk szolgálni. Reménykedem benne, hogy én is ott leszek majd szeptemberben.

– Eszébe jutott már, hogy – mivel a harmadik öngól volt – ön a régi Puskás Ferenc Stadion utolsó magyar válogatott gólszerzője?
– Tényleg, most, hogy mondja! Nem is gondoltam rá Nagyon örülök neki természetesen, nagy dolognak tartom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.