Csonka láb, kikezdhetetlen akarat

105 éve született a kétszeres olimpiai bajnok Halassy Olivér, a magyar vízilabda-legendárium egyik ihletője.

2014. 07. 26. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halassy (akkor még mint Haltmayer) Olivér 1909. július 31-én látta meg a napvilágot Újpesten, s a városhoz mindvégig hűséges marad. Itt sportolt, itt telepedett le, itt dolgozott a városházán elismert polgárként, s itt is halt meg 1946-ban.

Mint akkoriban szinten minden sportolni vágyó gyerek, ő is arról álmodott, hogy labdarúgó lesz. Ez az álom nyolcéves korában szertefoszlott, amikor villamosbaleset következtében bal lábát lábszárközéptől amputálni kellett. A sportról azonban így sem mondott le. Úszott, 17 éves korától sorra nyerte a hosszú távú gyorsúszó- és folyamúszó-bajnokságokat, 1931-ben pedig 1500 méteren Európa-bajnok lett.

Legnagyobb sikereit azonban vízilabdázóként érte el. Tagja volt az 1928-ban ezüst-, 1932-ben és 1936-ban aranyérmes csapatnak. Eleinte a két sportág jól megfért egymás mellett, ám idővel választani kellett. Úgy tűnt, végleg a póló mellett köt ki, ám az 1931-es párizsi Eb-győzelem – pontosabban kettős győzelem, hiszen a pólócsapat is megnyerte a kontinenstornát – után gondolkodóba esett.

Ismert történet, hogy a világválság közepette a magyar csapat saját költségén, hajóval, a Bremen nevű gőzössel utazott az 1932. évi játékokra. Azt is előszeretettel emlegetik, hogy a szakvezető, a felejthetetlen Komjádi Béla megkérte a hajóskapitányt, hajnalonként a csapat hadd eddzen az óceánjáró medencéjében. Az viszont feledésbe merült részlet, hogy Halassy az út során bátorságot gyűjtött, odament Komjádihoz, aki az úszókat is felügyelte, s közölte vele, inkább úszásban indulna az olimpián. Komjádi nem kezdte győzködni az ifjút, térjen észre, nélküle a pólósok sem nyernek, úszásban viszont nincs esélye, hanem tudomásul vette a döntést. Talán már akkor tudta, az élet majd elrendezi a kérdést.

A New York-i kikötőből még nagyon hosszú volt az út Los Angelesig. A kellemest a hasznossal összekötve a pólósok a költségek fedezése érdekben bemutatómérkőzéseket játszottak. Nyertek New Yorkban, Bridgeportban, Brunswickban, Clevelandben is – Halassy nélkül. Aki azonban Chicagóban újra ott volt a csapatban. Történt ugyanis, hogy Clevelandben úszóversenyt is rendeztek, s két hazai sportoló medencehosszal megelőzte a magyar bajnokot. Halassy jobb belátásra térve mi mást tehetett, ismét felkereste Komjádit, s közölte vele, mégis inkább a pólócsapatot erősítené

Bár Németh János „Jamesz” volt a magyar válogatott gólvágója, az 1932-es olimpia utolsó összecsapásán Halassy öt találatával vertük 7:0-ra a házigazda Egyesült Államokat.

Hangsúlyozzuk, Halassy úgy vált korszakos játékossá, hogy csonka volt a fél lába. Az akaratereje azonban két embernek is elég lett volna. Az elveiből sohasem engedett. Leánya elbeszéléséből tudjuk, hogy a háború alatt üldözötteket menekített. A halálát az okozta, hogy nem tudott beletörődni az igazságtalanságba. Évtizedeken át csak azt rögzítették az életrajzában, hogy 1946. szeptember 10-én rablótámadás áldozata lett. Valójában egy orosz katonai járőr el akarta kobozni az autóját, amikor a társával Angyalföldről hazafelé, Újpestre tartott.

Halassy ellenállt, s az orosz katona lelőtte. Noha hatalmas felháborodás övezte a halálát, a terjeszkedő szovjet hatalom árnyékában a hatóságok nem vizsgálták a gyilkosság körülményeit. Pedig köztudott volt, hogy mi történt. A Szabad Újpest című újság 1946. szeptember 14-ei száma hallgatott a legfontosabb részletekről, s így számolt be az esetről: „Az ismert újpesti úszóbajnok, többszörös vízipóló-válogatott Halassy Olivért a Szent László úton (Angyalföld) rablógyilkosok agyonlőtték. Apósa autóján haladt Újpest felé Csikáry Gyula sofőrrel együtt, mikor megállították kocsijukat. A rablók is autón voltak, és kiszállították Halassyékat. Mikor ellenálltak, lelőtték őket. A gyilkosság után néhány órával a gumiktól leszerelt kocsit a külső Andrássy úton a rendőrök megtalálták. A gyilkosok kézre kerítésére a nyomozás nagy eréllyel megindult.”

Ötezer gyászoló kísérte utolsó útjára, Hajós Alfréd is búcsúbeszédet mondott, hangsúlyozva, akkor hagyta itt hazáját, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá. A rendszerváltozás hajnalán, 1989-ben Halassy Olivérről nevezték el az Újpest Pozsonyi úti sportközpontját, majd posztumusz Magyar Örökség díjat kapott a sportoló. Élete örökre tanulságként szolgál mindannyiunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.