Egy évvel a futballelit előtt járunk

Esély és lehetőség helyett kényszerről és kötelességről illik beszélni a Diósgyőr és a Ferencváros esetében: tovább kell jutni.

Ch. Gáll András
2014. 07. 10. 2:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Normális esetben beharangozó jellegű írásban taglalnánk labdarúgókupa-csapataink esélyeit az Európa-liga első selejtező körének csütörtöki visszavágóira. Ezúttal azonban nemhogy felesleges szaporítani a szót, hanem egyenesen vétek. A magyar egyletek ugyanis „emberalatti” teljesítményt nyújtottak a múlt heti első találkozókon a hazai szurkoló számára kimondhatatlan nevű máltai ellenfeleikkel szemben: a Ferencváros idegenben 1–1-es döntetlent „szenvedett” a Sliema Wanderersszel, a Diósgyőr pedig egy félidei emberelőnye dacára a 92. percben szerezte meg a 2–1-es győzelmet érő gólt Debrecenben a Birkirkara ellen. Ezért aztán esély és lehetőség helyett kényszerről és kötelességről illik beszélni: tovább kell jutni.

Ha sikerül, az önmagában még nem jelent semmit. Ha nem, az annál többet. De erről később; illetve remélhetőleg soha.

A magyar labdarúgásnak a mostanihoz képest tündökletes állapotában, 1989 áprilisában, a Népstadionban 1–1-re végződött a Magyarország–Málta világbajnoki selejtező. Ez az eredmény ebben a párosításban akkoriban még értelmezhetetlen volt, pályakezdő újságíróként ezért azt javasoltam rovatvezetőmnek, csupán egy „Pontot szereztünk” című, négysoros hírben emlékezzünk meg a blamáról, és a hatást fokozandó, vezető anyagunk a vitorlázásról szóljon. Így is történt, és „merényletünket” országos felzúdulás követte.

Ma már nem követné, de persze sokkal szívesebben – és lelkendezéstől mentesen – számolnánk be két nagy gólkülönbségű, kötelező papírforma győzelemről. Vitorlásverseny egyébként jelenleg is zajlik, a Kék szalag, nem beszélve a labdarúgó-vb-ről. Hisz a világfutball krémje még a 2013/14-es szezont zárja, a másik véglet ellenben már a 2014/15-öst kezdi. (Némi akasztófahumorral egy évvel a futballelit előtt járunk.)

De akibe szorult szemernyi önbecsülés és felelősségtudat, az be még nem fejezheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.