Merész András őrjöngő tömeget remél az uszodába

Női szövetségi kapitányunk tavaly kijelentette: magyar pólóedző bronz után nem fürdik. Idén talán nem ússza meg.

Ch. Gáll András
2014. 07. 16. 4:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női vízilabda-válogatott eddig minden budapesti Európa-bajnokságot megnyert. Mármint „mind az egyet”, hisz a hölgyek számára csupán 1985 óta létezik e versenyforma, és azóta a Margitsziget egyszer, 2001-ben lehetett házigazda. A fiúk harmadik helye akkor csalódást keltett, így a lányok mentették meg a haza becsületét. Az emlék nemcsak szép, hanem kötelez is.

A csoport:
Magyarország
Hollandia
Görögország
Nagy-Britannia

 

B csoport:

Olaszország
Oroszország
Spanyolország
Franciaország

A második itthoni női Eb sorszám szerint a tizenötödik lesz, és bár aranyak dolgában az olaszok, a hollandok és az oroszok is megelőzik a mieinket, 11 érmével a magyar csapat toronymagasan első a medálhalmozók között. Mivel a női szakágban csupán nyolc együttes alkotja a teljes mezőnyt, a dobogó ezúttal is szinte minimális cél. Annál is inkább, mert a britek és a franciák a műkedvelő kategóriába tartoznak, azaz a komoly csapatok száma hat, csoportonkénti eloszlásuk három-három. A kvartettek első helyezettjei azonnal a négy között landolnak, a másodikok pedig keresztbe játszanak a harmadikokkal. Ebből kiindulva együttesünknek vagy a saját ágán kellene legyűrnie a hollandokat és a görögöket, vagy a negyeddöntőben az olasz, orosz, spanyol trió valamelyikét.

Ezzel azonban még „csak” a legjobb négybe vezetne az út, és nem véletlen, hogy Merész András tavaly, a barcelonai vb-n megszerzett harmadik hely után, arra válaszolva, miért nem ünnepel a medencében, azzal felelt: mert magyar vízilabdaedző bronzzal a nyakában nem fürdik. A mester a hollandok elleni, szerdai rajt előtt hasonló eltökéltséggel jelentette ki: „Száz nappal az Eb kezdete előtt is tartottak egy sajtótájékoztatót, akkor valaki úgy fogalmazott, ott tartunk a csapatépítéssel, ahol az uszodaépítéssel. Ez most is igaz, az utolsó simítások zajlanak itt is, ott is. A női vízilabda is magyar vízilabda, ezért nem lehet más célunk, mint megnyerni az első meccset, aztán a másodikat, majd a többit. Nagyon szeretnénk, ha a teljesítményünknek köszönhetően őrjöngő tömegek árasztanák el az uszodát.”

Takács Orsolya csapatkapitány, aki 2005-ben már világbajnoki címet nyert Montréalban, ugyancsak nem érné be kevesebbel: „Nagyon sokat dolgoztunk, játszottunk, a felkészülésünk is kiválóan sikerült, remélhetőleg az Eb-re fog az egész kicsúcsosodni. Miután mindenkinek ez az első hazai világeseménye, biztos újdonság lesz számunkra, ez nem kérdés. Azt hiszem, az egyéni bizonyítási vágyat kell a csapat energiájává alakítani. Ezenfelül nekünk az a dolgunk, hogy pontosan ugyanolyan meccset játsszunk, mintha üres lelátók előtt tennénk. Ha azt meg tudjuk tenni, akkor nincs senki és semmi, ami eltéríthet az utunkból.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.