Berlini sláger: „Hull, csak hull reám ezüsteső”

Egy óra alatt négy érmet (három ezüstöt) szereztek úszóink Berlinben, a 32. Európa-bajnokságon, szombaton.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 23. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félóra leforgása alatt három ezüst, egy óra alatt négy érem – azért ez sem akármi, még ha nincs is közte arany. Úgyis olyan kevés ezüstünk volt eddig, kellett már belőle néhány. Szóval, ez az elismerésre méltó magyar termés szombat délután, a berlini 32. úszó-Eb hatodik, utolsó előtti napján.

Kapás Bogi, az alkimista

Kapás Boglárka kezdte a medencés alkímiát, vagyis az ezüstgyártást a leghosszabb – nem olimpiai – számban, 1500-on. Nyolcadik volt az első fordulónál a BVSC 21 éves üdvöskéje, aztán lépésről lépésre jött egyre feljebb, a második helyen tempózó olasz Martina Carmignolit 1020 méternél fogta be, de a spanyol Mireia Belmontéval már nem bírt. Eddig egy ezüst és két bronz a berlini termése, és vasárnap a 400 gyors még hátravan, több mint csodálatos produkció.

„Titkon azért az aranyérem is megfordult a fejemben, de Belmontét ma nem lehetett legyőzni. Tudatosan kezdtem lassan, így osztottam be az erőmet, edzőm, Nagy Péter azt mondta, ússzak negatív sort, azaz minden 500 erősebb volt az előzőnél” – elemezte teljesítményét Kapás.

Cseh Laci a hajrá professzora

De eközben már a medencében volt Cseh László és a 100 m pillangó döntőjének további hét résztvevője. Az első ötven pocsékul sikerült Lacinak, már lemondtunk az éremről, csakhogy megfeledkeztünk a legendás Cseh-hajráról, ami most sem hiányzott. És jobb benyúlással 12-szeres Európa-bajnokunké lett az ezüst, akárcsak a tavalyi barcelonai vb-n.

„A rajt jól sikerült, a második ötven és a célba érkezés is, ami viszont közte volt, azt felejtsük el. A vasárnapi vegyes váltóban a hát lesz az enyém, sajnos, mert nem szeretem, de mit csináljak, itt van szükség rám” – dohogott egy kicsit Cseh.

Katinka szép házassági évfordulója

Hosszú Katinkának talán az egész Eb legnagyobb egyénisége, az olimpiai bajnok, világcsúcstartó Federica Pellegrini volt az ellenfele a 200 m gyors döntőjében. Katka ötvennél vezetett, száznál is, 150-nél már az olasz volt elöl, és végül 68 századdal legyőzte Vasladynket. Akinek ettől függetlenül már garantált volt a jó napja, hiszen szombaton ünnepelte (ő és Shane Tusup, az edzője) első házassági évfordulóját.

„Picit csalódott vagyok, de Shane elmagyarázta, hogy mégiscsak egy specialistától, a szám olimpiai bajnokától és világcsúcstartójától kaptam ki. Úgyhogy most már örülök ” – mosolygott az ünnepelt, akinek eddig három arany-, s egy-egy ezüst- és bronzérme van.

A 200 háton is meglett a magyar érem, csak nem úgy, ahogy gondoltuk. Ugyanis a dunaújvárosi Balog Gábor öt századdal (1:57.42 perc) megelőzte az esélyesebbnek tartott kőbányás Bernek Pétert, és a lengyel Kawecki, valamint a német Diener mögött harmadik lett.

„Azért jöttem Berlinbe, hogy érmes legyek. Okosan sikerült beosztanom az erőmet, bár nincs nagy rutinom a nagy versenyek döntőiben, a tavalyi barcelonai vb volt a bemutatkozásom a felnőttek között – mondta a 24 éves, eredetileg békéscsabai fiatalember, Kovács József tanítványa. – A harmadik ötvenet úgy meg kellett nyomnom, mintha az lenne az utolsó, aztán utána már csak a szívem vitt előre.”

„Gabi nagyon nehéz gyerek, ugyanakkor roppant tudatos versenyző, s ez jó párosítás” – mondta védencéről Kovács József, aki Takács Krisztiánnak is a mestere.

A középfutamokról annyit, hogy 200 pillangón Hosszú Katinka a negyedik, Jakabos Zsuzsanna – aki már karácsonykor befizette szüleit az Eb idejére egy berlini szállodába, meglepetés gyanánt – a hetedik idővel lett döntős, ahol mindketten éremre pályáznak, Katinka egyenesen aranyra.

Sajnos, 50 m gyorson Takács Krisztián kevéssel lemaradt a döntőről, 11. lett 22.25-tel, egy tized hiányzott az üdvösséghez, Kozma Dominik 22.35-tel a 13. helyen végzett.

Döntők, férfiak, 100 m pillangó: 1. Konrad Czerniak (lengyel) 51.38 mp, 2. Cseh László 51.89 mp; 200 m hát: 1. Radoslav Kawecki (lengyel) 1:56.02 perc, 3. Balog Gábor 1:57.42 p, 4. Bernek Péter 1:57.47 p; 50 m mell: 1. Adam Peaty (brit) 27.00 mp ; 4x200 m gyorsváltó: 1. Németország 7:09.00 perc; nők, 1500 m gyors: 1. Mireia Belmonte (spanyol) 15:57.29 perc, 2. Kapás Boglárka 16:03.04 p; 200 m gyors: 1. Federica Pellegrini (olasz) 1:56.01 perc, 2. Hosszú Katinka 1:56.69 p; 50 m hát: 1.  Francesca Halsall (brit) 27.81 mp

Az éremtáblázat állása az utolsó nap előtt:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.