Van Gaaltól csodát várnak – és David Moyestól?

Angol bajnoki rajt, újraszervezett Manchester Uniteddal, megerősödött Chelsea-vel és Arsenallal, a harapós Suárez nélkül.

2014. 08. 16. 1:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatott menetrendszerű kudarca után a futball visszatér a megszokott hazai bajnoki keretek közé. Az iménti mondatot kivételesen nem a magyar, hanem az angol labdarúgás apropóján vetettük papírra. Persze lényeges különbség, hogy a Premier League évtizedekre visszamenően folyamatosan a földkerekség – egyik – legszínvonalasabb pontvadászata, így az angolok könnyebben dolgozzák fel nemzeti csapatuk újabb és újabb kudarcát.

A világbajnokság ideje alatt több ízben volt alkalmam beszélgetni szigetországi szurkolókkal, s megdöbbentett, hogy ugyanolyan lemondóan beszélnek a válogatottjukról, miként magyar társaik. Ám amikor szóba kerül a hazai bajnokság, lehetetlen közös nevező alá hozni a két ország futballját.

Az angol foci a holt idényben is szünet nélkül pezsgett. Louis van Gaal nagy takarítása a Manchester Unitednél, az Arsenal bevásárlása, José Mourinho minden egyes rezdülése folyamatosan élénken tartotta a nemzetközi sajtó érdeklődését. Mától végre újra meccseket is játszanak.

A Premier League vonzerejét a rengeteg légiós dacára is megőrzött angol értékek, a nagy iram, a kemény, de nem durva játék mellett az adja, hogy lehetetlen megnevezni a bajnokság esélyesét. Nemhogy egy csapatot, de még kettőt sem, legalább ötöt kell felsorolni. A két manchesteri gárdát, a címvédő Cityt és a Unitedet, a Chelsea-t, az Arsenalt és a Liverpoolt, továbbá talán Tottenhamet.

Éppen a United tavalyi példája a bizonyíték arra, hogy Angliában bármi megtörténhet. A Vörös Ördögök még egy olyan pocsék idényt, mint a hetedik helyen zárt előző, nem bírnak ki. Van Gaal annyira átszervezi a klub életét, hogy az edzőközpontban még fák ültetését is előírta, mondván, mindig fúj a szél, s nincs, ami megfékezze azt. Ám a keret átalakításával még csak félúton jár, pedig nyakán a bajnokság. Eddig Luke Shaw (Southampton) és Ander Herrera (Bilbao) a két jelentős fogás, Vidalnak még hiába udvarol az MU vezetősége a Juventusnál, hasonló a helyzet Blinddel és az Ajaxszal, s minimálisra csökkent a két dortmundi kiszemelt, Hummels és Reus megszerzésének az esélye. A rajton Van Gaal zsenialitásának kell repítenie a Unitedet.

A City lényegében beérte azzal, hogy egyben tartotta a keretét, a Málagától érkező argentin Caballero a kapuban pedig kiszoríthatja a válogatott Hartot. A Liverpool, bármit is állítsanak a klub vezetői, képtelen lesz pótolni a Barcelonába távozott Suárezt, a Chelsea és az Arsenal viszont erősödni látszik. Előbbi Mourinho igényeinek megfelelően igazolt két centert, az ereje teljében lévő Diego Costát és az alkalmanként bevethető, még mindig gólveszélyes Drogbát, s lecsapott Fabregasra is. Az Arsenal megvette Alexis Sanchezt (Barcelona) és Debuchyt (Newcastle), de még Cavani (PSG) és Khedira (Real Madrid) megszerzése sem került le a napirendről.
Egy valamiben azért biztosak lehetünk: nem ismétlődik meg a tavalyi sorrend.

A legkülönösebb átigazolás mégis az lehet, ha a Manchester Unitedtól kiutált edző, David Moyes valóban kevéssel a rajt után átveszi a Crystal Palace irányítását.

Premier League, 1. forduló:
szombat:
Manchester United–Swansea City 13.45
Leicester City–Everton 16.00
Queens Park Rangers–Hull City 16.00
Stoke City–Aston Villa 16.00
West Bromwich–Sunderland 16.00
West Ham United–Tottenham Hotspur 16.00
Arsenal–Crystal Palace 18.30
vasárnap:
Liverpool–Southampton 14.30
Newcastle United–Manchester City 17.00
hétfő:
Burnley–Chelsea 21.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.