Dzsudzsáknak hiányzik Szalai, visszavárja a keretbe

Pintér Attila 44 év elteltével ki akarja vezetni az Eb-re a válogatottat – legutóbb 1972-ben jártunk ott.

Ch. Gáll András
2014. 09. 01. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember azt gondolhatná, a pocsék időjárás, a szakadó eső az oka, de nem emiatt volt a regenerálódás a program a kerettagok számára tegnap Telkiben, semmiképpen sem írt volna elő edzést Pintér Attila szövetségi kapitány a jelöltjeinek. Hiszen hárman még csak röviddel a délutáni sajtóértekezlet előtt érkeztek meg a táborba, a huszonnyolcadik kerettag, Korcsmár Zsolt, a Bundesliga II-ben szereplő Greuther Fürth védője pedig tegnap este negyed kilenckor még a St. Pauli ellen játszott bajnoki mérkőzést.

Az egyik utolsó megérkező Dzsudzsák Balázs volt, a keret egyik legrutinosabb tagja, a Dinamo Moszkva játékosa, aki a remek bajnoki rajt (második a Dinamo) hatására vidáman nyilatkozott.

– Tegnap idegenben 2–0-ra legyőztük a Krasznodart (Dzsudzsák nem játszott – a szerk.), jól állunk, ami a hosszabbításomat illeti, arról még semmit sem tudok, de másfél évig még amúgy is Moszkvához köt a szerződésem. Az a legfontosabb, hogy vasárnap begyűjtsük a három pontot az északírek ellen, óriási lehetőség előtt állunk, hiszen már 24-es döntőt rendeznek 2016-ban, ki kell jutnunk, most vagy soha! Ha válogatottként valamit el akarunk még érni ebben a sportágban, akkor nem lehet más a célunk, mint a kijutás. Nagyon örülök Juhász Roland és Gera Zoltán visszatérésének, no és annak, hogy a Videoton játékosai duzzadnak az önbizalomtól, mindez elmondható Kovácsról, Gyurcsóról, Nikolicsról, Juhászról.

Lapunk kérdésére, hogy mit szól a Bundesligában egy hete a forduló legjobbjának megválasztott hoffenheimi Szalain Ádám mellőzéséhez, roppant egyértelmű választ adott: „Szalai mindenképpen hiányzik, remélem, előbb-utóbb visszajön.”

A Dzsudzsák által is dicsért Nikolics Nemanja – aki hat góljával vezeti az NB I eredményességi listáját – láthatóan roppant motiváltan várja a vasárnapi mérkőzést.

– Örülök, hogy kezdődik végre, alig várom már a vasárnapot, és nagyon remélem, hogy ott leszek a Groupama Aréna gyepén, persze ha a kapitány úr is úgy gondolja. Sok nézőt várok és győzelmet. Hollandia és Andorra ellen már játszhattam az előző selejtező sorozatban, hihetetlenül motivált vagyok, és kész arra, hogy segítsek a csapatnak.

Gera Zoltán két év után ér vissza a válogatottba, ráadásul egykori klubtársai ellen.

– Öten-hatan vannak a keretben, akikkel egykor a West Bromban vagy a Fulhamben együtt játszottam, például Gareth McAuley, úgyhogy jól ismerem az ellenfeleinket. Olyan nincs, hogy északír foci, csak angol foci, hiszen ezek a játékosok is jobbára Angliában születtek és a Premier League-ben vagy a Championshipben játszanak. Szeretnék játszani vasárnap, ha csak húsz percet, akkor annyit. És azt is meg akarom mutatni, hogy még nem felejtettem el szaltózni (Gera a góljai után szaltózik – a szerk.)

Pintér Attila szövetségi kapitány roppant kimérten nyilatkozott, az volt az ember benyomása, hogy előre betanult szöveget mond fel.

– Óriási a tét, s a szurkolók is elvárnak tőlünk mindent. Nyerni szeretnénk, hogy jól induljon a sorozat. Szeretném leszögezni: 44 év után ki kellene jutni az Eb-re. Ez egy újjáalakuló csapat, de mindent el fogunk követni az eredményes szereplés érdekében.

Pintér szólt a vasárnapi ellenfélről:

– Kezdjük az északírekkel. Arra lehet következtetni a legutóbbi két mérkőzésüket látva és elemezve, hogy a védekezésre összpontosítanak, fegyelmezetten teszik a dolgukat. Ötös fal előtt három belső középpályás, elöl pedig két ék – ilyen a felállásuk. Chile ellen 2–0-ra kikaptak, Chile a 78. és a 89. percben szerzett gólt. Kevés lehetőségük volt, nekik és az ellenfélnek is. Uruguay ellen 1–0-ra kaptak ki, ez a dél-amerikai válogatott is ott volt a vb-n, és ugyanúgy nagy játékerőt képviselt. Komolyan kell venni az északíreket. Nincs olyan, hogy kötelező győzelem.

Pintér arra kért mindenkit – szurkolót, újságírót egyaránt –, hogy nézze reálisan az esélyeket.

– Sajnálom a három elmaradt nyári összetartást, nagy szükség lett volna rájuk, mert nem tökéletes még a felkészültségünk. Van mit javítani. A héten csiszolni akarjuk a játékunkat. Hat edzés lesz a vasárnapi mérkőzésig. Három játékosunk csak ma érkezett meg. Arra kérek mindenkit, hogy reálisan nézzék a magyar válogatott lehetőségeit. Látni kell, hogy ez az egyik legerősebb csoport, szinte mindegyik kalapból – a görögöket leszámítva – a legerősebb ellenfelet kaptuk a sorsolásnál. Az ellenfeleknek sokkal több játékosa játszik az európai topbajnokságokban, mint nekünk. Mi lenne a reális eredmény vasárnap? Amíg én vagyok a kapitány, minden meccset meg akarunk nyerni. De azt kell nézni, hogy a mi légiósaink milyen bajnokságban futballoznak, és ők milyen bajnokságban! Ötven-hatvan percig működött a tervünk az előkészületi meccseken, ennek legalább 70 percre ki kell tolódnia.

Pintér szót ejtett Geráról és a most mellőzött Szalai Ádámról is.

– Gerával sokat beszélgettem már tavasszal is, nagyon örülök neki. Zoliban van egy jó 40-45 perc meccsenként. Nagyon kevés játékosban van meg az, ami benne megvan. Egyre jobb állapotban van. Ez a mostani keret nem jelenti azt, hogy a románok ellen is ugyanazok játszanak. Úgy ítéljük meg, momentán ezek a játékosok felelnek meg legjobban a céljainknak. Szalai Ádám tavaly kevés mérkőzést játszott, az Észak-Írország elleni keretben megvannak azok, akik az ő posztján játszani fognak. Miért ezek a játékosok alkotják a keretet? 63 játékost néztem meg az összetartásokon, úgy ítélem meg, az északírek elleni taktika megvalósítására ők a legalkalmasabbak. A vasárnapi kezdőtizenegy már szinte teljesen megvan a fejemben, egy-két poszton vannak még kétségeim.

Mit mondjunk: irigyeljük a kapitányt

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.