Gera nem lesz ott az Eb-selejtezőn

A magyar válogatott vasárnap az északírek ellen játszik Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést.

MNO
2014. 09. 06. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Attila szövetségi kapitány szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Ferencváros támadója, aki két év után, hazai környezetben térhetett volna vissza a nemzeti csapatba, az egyik edzésen szenvedett kisebb sérülést, amely nem túl komoly ugyan, de „ha ma kellene játszania, akkor nem tudna”. Hozzátette, mivel a mérkőzésre délig kellett húsz futballistát benevezni, így a 35 éves játékos nem került be.

„A legjobbat reméljük, de a legnehezebbre számítunk” – nyilatkozta a szakember hozzátéve, hogy a fejében összeállt a kezdőcsapat. A tréner elmondta, nagyon nehéz találkozóra számít, az északírek keretében ugyanis hét olyan futballista van, aki az angol Premier League-ben szerepel, ráadásul ez a gárda a világbajnokság előtt megnehezítette a vb-n egyaránt nyolcaddöntőbe jutott chileiek és uruguayiak dolgát is, előbbitől 2-0-ra, utóbbitól pedig csak 1-0-ra kapott ki.

Pintér Attila arra kéri a szurkolókat, türelmesek legyenek a csapattal és adott esetben a nehéz pillanatokban is biztassák az együttest, mert akkor gyorsabban átvészelik ezeket az időszakokat.

A válogatottságot lemondó Szalai Ádám ügyéről konkrétan nem beszélt a szakvezető, ugyanakkor három pontban sorolta fel azokat a követelményeket, amelyek elengedhetetlenek a nemzeti csapatban. Mint azt elmondta, azokat hívják meg, akik illenek a kialakított játékrendszerekbe, a játékosoknak minél több tétmérkőzésen kell pályára lépniük, illetve az „emberi minőségüknek megfelelőnek kell lennie, akár a játéktudás rovására is”.

Dzsudzsák Balázs, a válogatott csapatkapitánya elmondta, a gárda ideális körülmények között készülhetett a találkozóra, a héten sikerült minden elképzelést megvalósítani és azt reméli, egy szép győzelemmel kezdi majd a csapat a selejtezősorozatot.

„Természetesen győzelemmel akarunk rajtolni, egy ilyen sorozatban nagyon fontos, hogy hozzuk a hazai mérkőzéseket, ha ott akarunk lenni a végelszámolásnál, teljesen mindegy ki ellen lépünk pályára” – nyilatkozta a Dinamo Moszkva szélsője, aki nem kívánt foglalkozni a Szalai-üggyel, mondván ennek  „nincs itt az ideje”.

Dzsudzsák szerint egy rendkívül fegyelmezett, elsősorban védekezésre összpontosító riválissal kerülnek majd szembe a Groupama Arénában. Úgy vélte, az fog dönteni, hogy a támadó harmadban, illetve a befejezéseknél mennyire lesznek pontosak.

A találkozót vasárnap 18 órától rendezik a Ferencváros augusztusban átadott új stadionjában, a Groupama Arénában, amelyben telt ház, 22 ezer néző lesz.

Erősnek tartja a magyar csapatot Michael O\'Neill, az északír labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki nehéz mérkőzésre számít vasárnap a Groupama Arénában a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezősorozatának nyitányán.

„Jól sikerült a felkészülésünk és szeretnénk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy végül ott legyünk az első háromban” – nyilatkozta a szakember, aki szerint csapata az Eb létszámnövelésével hatalmas lehetőséget kapott, ugyanis ilyen jó esélyekkel talán még soha nem vághattak neki egy kvalifikációnak. A tréner hozzátette, számos rutinos futballistájának ez lehet az utolsó esélye arra, hogy egy nagy nemzetközi tornán szerepeljen, külön kiemelt Steven Davis és Aaron Hughes nevét.

Michael O\'Neill úgy vélte, együttese már a legutóbbi, világbajnoki selejtezősorozatban sem nyújtott rossz teljesítményt, ugyanakkor Portugália és Oroszország mögött nem lehetett esélyük a továbbjutásra, a mostani sorsoláskor azonban valamivel jobban jártak, ugyanis úgy gondolja, hogy a csoportból Görögországnak, Romániának, Finnországnak, Magyarországnak és nekik hasonló esélyeik vannak. A magyarokkal kapcsolatban elmondta, kielemezték riválisuk mérkőzéseit, különösen a Pintér Attila irányítása alatt lejátszott négy találkozót.

„Erős csapat a magyar és semmivel sem lesz könnyebb dolgunk, mintha Romániában vagy Görögországban kellene pályára lépnünk” – mondta a tréner, aki arra a kérdésre, hogy elégedett lenne a döntetlennel, azt mondta, a magyar csapat erősebb, így ez nem lenne csalódás a számukra, ennek ellenére nem erre fognak játszani. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a továbbjutáshoz – amelyhez véleménye szerint 17 pontra van szükség – elengedhetetlen, hogy együttese idegenben is gyűjtsön pontokat.

A szövetségi kapitány Gera Zoltán sérülésével kapcsolatban azt mondta, hogy a veterán támadó közel két éve nem játszott a magyar válogatottban, így az általuk elemzett összecsapásokon sem, ezért a Ferencváros támadójának kiválása nem változtat a felkészülésükön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.