Ki kövesse Mocsai Lajost a férfi-kézilabdázóknál?

Az idő sürget, de tökéletes kapitányjelölt nincs. Az ifjú titánok kockázatosak, az öreg rókák ideje elmúlt.

Ch. Gáll András
2014. 09. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válogatottunk június 15-én, Velenjében agyonnyert állásból veszítette el a szlovénekkel szembeni vb-selejtezőt. Ezzel letért a riói olimpiára vezető egyenes útról, hiszen nem jutott ki a jövő januári, katari világbajnokságra, így ott értelemszerűen nem végezhet az első hét között, tehát nem szerezhet indulási jogot az ötkarikás kvalifikációs viadalra. Maradt azonban még egy szűkebb és rögösebb ösvény: a 2016-os lengyelországi Eb-n az első két hely egyikét kell elcsípni azok között, akik még nem résztvevői az olimpiai selejtezőnek. A vb-ről velünk együtt lemaradt Izland, Norvégia, Szerbia, Románia mellett ebbe a kasztba tartoznak majd azon európai alakulatok is, amelyek Dohában kiszorulnak az első hétből, tehát orosz, bosnyák, cseh kaliberű riválisokkal vagy ismét a szlovénekkel bátran számolhatunk.

Mindezt megelőzően persze sikerrel kell megvívni az Eb-selejtezőt, azaz a magyar, orosz, ukrán, portugál kvartett első felében kell végezni. Méghozzá úgy, hogy a portugálok elleni, október végi rajt előtt a csapat több sebből vérzik, nincs szövetségi kapitányunk, de még mindenki számára adódó és elfogadható jelölt sem. Vetési Iván szövetségi elnök röviden összefoglalta a prioritásokat: „Az biztos, hogy főállású szövetségi kapitányt szeretnénk kinevezni a lehető leghamarabb. Fontos, hogy a magyar kézilabdázásért elkötelezett embert találjunk, aki minden erejével a magyar válogatottra koncentrál.” Mocsai Lajos hangsúlyozta, hogy a kiválasztottnak meg kell találnia az együttműködést a külföldi világklasszisokkal teletűzdelt magyar élklubokkal, és nem titkolta, itthonról merítene.

Kérdés, kit. Sokak szerint Kovács Péternek, a huszadik század legjobb magyar játékosának az elmúlt húsz évben egyszer, „alanyi jogon” járt volna a pozíció – csakúgy mint Faragó Tamásnak a férfi-pólóválogatott kispadja –, de az elmúlt esztendők tendenciája nem növelte, inkább apasztotta az esélyeit. A harmadik évezred korábbi mesterei közül más és más okból, de Skaliczki László, Hajdu János és Csoknyai István reaktiválása is valószínűtlen. A nyáron Csurgóról távozott, 2008–2009-ben a női nemzeti együttest dirigált Imre Vilmos kinevezése ellenben felvetődhet, mint ahogyan a Veszprémmel 2002-ben BL-döntőt vívott, emiatt már-már „félmagyar” Zdravko Zovkóé is, ő azonban jelenleg a horvát stábot erősíti. Ha még messzebbre tekintünk, az is szempont lehet, hogy a Veszprémért és a Szegedért is spanyol tréner felel, a közös nyelvet tehát – a szó szoros és átvitt értelmében is – velük sem árt megtalálni.

Az idő rövid, a tét nagy, ifjú titánnal kockáztatni vakmerőség, de az idő az öreg rókáknak se kedvez. Kérdés persze, kedvez-e egyáltalán valakinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.