Tilos párhuzamot vonni Rajz Attila és Ocskay Gábor között

Orvosi értelemben tüdőembólia okozta a csupán 38 évesen vasárnap elhunyt korábbi válogatott jégkorongozó, Rajz Attila halálát. Bátyja szerint a tragédiához az is hozzájárult, hogy az öccse nem tudta lezárni a pályafutását. A magyar hoki Ocskay Gábor után rövid időn belül újabb fiatalembert gyászol, ám Sidó Zoltán kardiológus szerint a jégkorong messze nem tartozik a veszélyes sportágak közé.

2014. 11. 19. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rajz Tamás, Attila bátyja – maga is egykori jégkorongozó, kapus – hétfőn utazott Magyarországra Csíkszeredáról, kedden az első útja Dunaújvárosba vezetett, hogy megtudja, mi okozta a fivére halálát. Tüdőembólia, amely mélyvénás trombózis miatt alakult ki, áll a zárójelentésben. Tamás állítja, öccsének nem volt semmilyen szervi elváltozása, paradox módon szerinte Attila azért halt meg, mert a jégkorong volt az élete.

„A legtöbb profi sportoló életében hatalmas törést jelent, amikor véget ér a pályafutása. Attila ezt a traumát igazából nem tudta feldolgozni. Abbahagyta a jégkorongot, mert úgy érezte, már nincs értelme szenvedni, aztán lelkesen újrakezdte, majd megint leállt, mert sohasem tudott kompromisszumot kötni, vagy teljes erőből csinált valamit, vagy sehogy. A nyáron például egy amatőr versenyen kerékpárral megkerülte a Balatont, de ott sem érte be az élménnyel, mindent kiadott magából. A hatalmas terheléssel járó élsport egyre kevésbé egészséges a szó eredeti értelmében, s aki szisztematikus levezetés helyett ekkora kilengéseknek teszi ki a szervezetét, az még növeli a kockázatot. Az jelent vigaszt, hogy Tilu ott és úgy halt meg, ahol és ahogy szeretett élni.”

Így igaz, Rajz Attila csupa szív játékos volt, mindig felszántotta a jeget, ennek köszönhetően lett magyar bajnok az Alba Volánnal és válogatott játékos. Soha senkitől és semmitől nem ijedt meg, emlékezetes, amikor az 1999. évi bajnoki döntőben nekiment a nála egy fejjel nagyobb Vargyas Lászlónak. Leszakadt a lépe, a társai szolidaritásból az ő 17-es mezszámát ragasztották a sisakjukra, majd amikor megnyerték a finálét, az első útjuk Attilához vezetett a kórházba.

Óhatatlanul sokan párhuzamot vonnak az ő és ifjabb Ocskay Gábor halálesete között. (Idősebb Ocskay Gábor nem is titkolja, hogy Rajz Attila tragédiája benne is felkavarta az emlékeket, álmatlanul töltötte a vasárnap éjszakát.) Rajz Tamás szerint csak a hirtelen halál nehezen feldolgozható, keserű élménye közös, más, így orvosi értelemben nincs hasonlóság.

Mégsem normális, hogy a családias magyar jégkorong egymást követő két évfolyamából – Ocskay Gábor 1975-ben, Rajz Attila 1976-ban született – egy-egy játékos, ráadásul hosszú éveken át két csapattárs fiatalon távozzon közülünk. Ennyire veszélyes lenne a hoki?

Utánanéztünk egy nemzetközi lajstromnak, amely az aktív játékosként elhunyt jégkorongozókat veszi számba. (A lista nyilván nem teljes, de nem szorítkozik a sportág centrumára, Észak-Amerikára, Ocskay Gábor is szerepel benne.) Nos, tizenhárom hokis halálát okozta infarktus vagy más szívprobléma. Ez egyfelől nyilván sok, másfelől viszont nem, hiszen csupán a jégkorong két legismertebb repülőgép-katasztrófájában – 1950-ben a VVSZ Moszkva (a CSZKA elődje), 2011-ben a jaroszlavli Lokomotyiv csapatát szállító gép zuhant le – 36-an vesztették életüket, az autós balesetek több tucatnyi áldozatáról nem is beszélve.

A civil világban összehasonlíthatatlanul nagyobb veszély leselkedik a sportolókra, mint a sportpályán. Mégis, arra nézve, hogy a sportágak között létezik-e veszélyességi sorrend, s ezen belül a jégkorong hol helyezhető el, doktor Sidó Zoltán kardiológustól kértünk útmutatást.

„Létezik sorrend, de ebben a jégkorong messze nem foglal el veszélyes helyet, nem gyakoriak a hirtelen halállal kapcsolatos esetek. A tüdőembólia sajnos végzetes lehet, ha kikezeletlen mélyvénás trombózis áll a hátterében. Késlekedés nélkül orvosi segítségre van szükség, de Rajz Attila esetében nem ismerem a pontos tüneteket, ezért nem szeretnék felelőtlenül állást foglalni. Ocskay Gábornak diagnosztizált szívbetegsége volt, el volt tiltva a sporttól, nem lett volna szabad visszatérnie a jégre. Ocskay és Rajz esete között ezért nem hogy nem érdemes, egyenesen tilos bármilyen párhuzamot vonni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.