Nyomtalanul eltűntek: Oroszország, Ukrajna

Elsőként a horvátok búcsúztak az Eb-től, majd követték őket az oroszok és az ukránok.

Ch. Gáll András
2014. 12. 11. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel mindegyik kvartettből hárman lépnek tovább a középdöntőbe az Eb-n, így az első kör után dicstelenül búcsúzók száma négy. E jelző különösen érvényes a házigazda horvátokra, akik szerda éjjel már a második fordulóban kizuhantak, csütörtökön pedig két további válogatott osztozott sanyarú sorsukban.

Győrben lengyel–orosz, Debrecenben román–ukrán küzdelem zajlott a túlélésért. Minket, magyarokat előbbi összecsapás már csak azért is közelebbről érintett, mert a lengyelekkel együtt kettő, az oroszokkal viszont – a velük játszott döntetlen miatt – csupán egy pontot vitt volna tovább együttesünk.

A lengyelek nemcsak a napi tét, hanem a közös történelem viszontagságai miatt is felfokozott érzelmi állapotban készülődtek, 0-0-nál már úgy ünnepelték az első hetesüket, mintha döntetlen állásnál, időn túl ítélték volna meg a javukra a büntetőt. Az oroszok trénere, Trefilov is már ekkor reklamálásba kezdett, majd dühét inkább középső védőjére, Makejevára zúdította. Annyiban joggal, hogy a lengyelek sokáig vezettek – szünetben 13-11-re –, később a döntetlenért is keményen brusztoltak. Ráadásul, ahogy gyülekezett a közönség, úgy kaptak a lelátóról is egyre harsányabb támogatást.

Egy lengyel–orosz csatát már csak a németek élezhetnek tovább, és a játékvezetők meg is etették mindenféle koncepciót nélkülöző ítéleteikkel. Ám csak az számít, hogy a lengyelek 29-26-ra győztek, ezzel továbbléptek. A magyarok pedig már azelőtt szereztek egy plusz pontot, hogy a spanyolok elleni rangadó megkezdődött volna.

Debrecenben valamivel simábban alakultak a dolgok, majdnem egészen a végkifejletig. A románok folyamatosan vezetve, a hajrára kissé szétesve 23-22-re nyertek, így akiknek ez különleges csemege, azoknak nem kell csalódniuk: ezen az Eb-n sem maradunk magyar–román meccs nélkül.

A negyedik kieső pénteken a szerb–szlovák összecsapás vesztese lesz. Ha nem a szlovák fél, akkor a tavalyi vb-finalista esik áldozatul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.