Saját labdával sem mindig ment igazán jól 2014-ben

Csapataink, válogatottjaink, mint mindig, 2014-ben is megvívták a maguk harcait, mérkőzéseit vízen, szárazon.

2014. 12. 31. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig három nemzeti együttesünk is hazai rendezésű Európa-bajnokságon célozta meg a dobogót; a férfi pólósok a második, a nők a harmadik fokára kapaszkodtak fel, kézilabdás lányaink azonban horgonyt vetettek a 6. helyen. A győri, veszprémi, szegedi kézilabdázók diadalai mellett U18-as vízilabdás fiaink isztambuli világbajnoki címe volt az esztendő fénypontja.

Kézilabdázásunk számára 2014-ben vezető klubjaink győzelmei jelentették a sikert. Persze Ambros Martín, Carlos Ortega és Juan Carlos Pastor kétségkívül spanyol szakember, ám joggal lehetünk büszkék rá, hogy nálunk jutottak olyan szakmai és anyagi lehetőséghez, amely kiteljesíthette karrierjüket. Pastor esetében e kijelentés talán kissé fellengzősen hathat, hiszen a spanyol férfiválogatottal már 2005-ben világbajnoki címet nyert, de a Mol-Pick Szegeddel májusban besöpört EHF-kupa nemcsak a csongrádi klub, hanem az ő edzőségének történetében is aranyos fejezet. A második számú kontinentális serleg elhódításánál is nagyobb a szakmai értéke annak, hogy az MKB-MVM Veszprém végre bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, és 2014-es negyedik helyezését 2015-ben minden jogos remény szerint tovább javítja. Hisz csoportelsősége szinte ténynek vehető, és ennek bónuszaként a jövő év eleji BL-nyolcad- és -negyeddöntő visszavágóját is saját csarnokában vívhatja.

A Győri Audi ETO idén májusban a női Bajnokok Ligájában első alkalommal megrendezett, ráadásul budapesti Final Fourban védhette meg egy évvel korábban megszerzett címét, és a 2015-ös, ugyancsak budapesti végjátékban is egyértelmű esélyes lenne, ha nem várna babát Katrine Lunde és Görbicz Anita, valamint nem szenvedett volna súlyos, félévi lábadozással járó térdszalag-szakadást Eduarda Amorim.

A Győrnél is sokkal érzékenyebb, egészen más jellegű veszteségek érték válogatott csapatainkat. A férfiak a januári, dániai Eb-n a nyolcadik helyen zártak, ezzel éppen úgy az eléjük kitűzött cél minimumát teljesítették, mint a lányok, akik decemberben, a hazai rendezésű kontinenstornán hatodiknak futottak – inkább gyalogoltak – be. A fiúk aztán júniusban elbukták a szlovénekkel szembeni vb-pótselejtezőt, ami az egyéb kellemetlen következmények mellett akár a kapitánykérdést is felvethette volna, de Mocsai Lajos remek diplomáciai érzékkel, ideális pillanatban választotta a gyakorlati helyett az elméleti pályát: megpályázta és elnyerte az önállósult Testnevelési Egyetem rektori tisztét.

Utódja, Talant Dusebajev az első külföldi a férfi kapitányi poszton – a nőknél szegény Karl Erik Böhn már előtte megtörte az utat, ám idén február 2-án Oslóban elhunyt. Németh András lépett a helyébe, aki a szakma és a közvélemény általános értékítélete szerint ideális választásnak tűnt, egészen a hazai Eb-ig. Amelyen nem számíthatott a csapat irányítójára és szellemi vezérére, a babáját váró Görbicz Anitára. Csapatunk nélküle az utóbbi években megszokott hullámzással sodródott be hatodiknak, a kapitány munkájáról azóta számos olyan általános elemzés is született, amelynek szerzője még nem fogott kézilabdát a kezében. Pedig a „miért lettünk hatodikok?” alapkérdésre a legegyszerűbb válasz a legpontosabb: mert nagyjából a kontinens hatodik legjobb csapata a miénk.

Vízilabdában magasabb a mérce, különösen azután, hogy a fiúk tavaly Barcelonában vb-t nyertek. Idén aztán rájuk köszöntött az ezüstnyár, hiszen júniusban a Világligában, júliusban az Európa-bajnokságon, augusztusban pedig a Világkupában végeztek másodikként, mindannyiszor a szerbek mögött. Az Eb-ezüst csillogott a legkevésbé, hisz a Margitszigeten a csillagos ég volt vágyaink határa, ám végképp nem állíthatjuk, hogy aranyat vesztettünk, mert a szerbek félidőben már 7–2-re léptek meg. Benedek Tibor szövetségi kapitány mindemellett kikezdhetetlenül mondta: azért az nem rossz állapot, hogy a vb-elsőség jelenti a magyar póló számára a bravúrt, míg az Eb-ezüst az ehhez képest kisebb csalódást.

A lányok Eb-bronza pedig a papírformát, mert a magyar sporttörténelemnek ennyire kalkulálható női csapata kevés volt: a társaság szinte mindig bejut az aktuális világverseny elődöntőjébe, azt menetrendszerűen elveszíti, de a kisdöntőre marad ereje és lelke a nyeréshez. Merész András női szövetségi kapitány tézise, mely szerint magyar pólóedző bronz – és persze ezüst után – nem fürdik, 2014-ben azt jelentette, hogy csupán Horkai Györgyöt dobták be a medencébe, az U18-as fiúk Isztambulban, a spanyolok elleni büntetőpárbajban megnyert világbajnoki címe után.

A kosárlabda jó másfél évtizede nem tartozik a magyar sport sikerágazatai közé – a férfiak 1999-ben, a nők 2009-ben jártak legutóbb kontinensbajnokságon, s hogy nem utoljára, azt csupán az a tény garantálja, hogy 2015-ben mi vagyunk a női Eb társrendezői –, idén azonban mintha megmozdult volna valami. Legalábbis a hölgyeknél, bár még nem felnőttfronton: U17-es válogatottunk egy karizmatikus edzőnő, a Szeged NB I-es csapatát dirigáló Mészárosné Kovács Andrea vezérletével úgy lett bronzérmes a korosztály csehországi világbajnokságán, hogy az Egyesült Államok csapatát leszámítva mindenkit végigvert, aki csak az útjába került!

Majd néhány nappal később – gyakorlatilag ugyanez a garnitúra – Nagyváradon fölényes magabiztossággal megnyerte az U18-as korcsoport B kategóriás Eb-jét, s ezzel feljutott a legjobbak közé – egy évjárattal feljebb! A felnőtt férfiválogatott ugyan – szokás szerint – könnyűnek találtatott az Eb-selejtezőn, jóllehet most már nem 16, hanem 24 csapat jut ki, ám a Szolnoki Olaj legalább ott volt az Eurochallenge, a harmadik számú kontinentális torna bolognai négyes döntőjében.

Férfijégkorong-válogatottunk ötödik lett a divízió I/A-s vb-n Dél-Koreában, ez ebben az osztályban az eddigi leggyengébb szereplésünk. Rich Chernomaz szövetségi kapitány egyelőre adós a jó eredménnyel, hiszen a szintén általa irányított U20-as gárda decemberben Dunaújvárosban kiesett a divízió I/B-ből. Női röplabdázóink viszont 28 éves szünetet követően újra szerepelhetnek az Európa-bajnokságon az izraeli selejtezőcsoport bravúros megnyerésével. A 2015-ös kontinensviadalnak az 1987-eshez hasonlóan Belgium a házigazdája, akkor tizedik lett a Kasziba István irányította gárda, most Jan de Brandt szakvezető számára hazai lesz a pálya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.