Három magyar egymás ellen egy olimpiai kvótáért

Ha ma érne véget az olimpiai kvalifikációs sorozat, akkor nyolc magyar cselgáncsozó léphetne tatamira Rióban.

2015. 01. 06. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arra a judoinfo.hu szakportál felhívja a figyelmet, a Nemzetközi Judo Szövetség által üzemeltetett Judobase nevű oldalon már nyomon követhető az olimpiai kvalifikációs rangsorok állása. Ebbe gyorsan kiszűrhető, hogy pillanatnyilag tíz versenyzőnk áll kvótát érő helyen, ám közülük csak nyolcat nevezhetnék Rióra.

A férfiaknál a tavaly vb-ezüstérmes Tóth Krisztián (90 kg, KSI SE) az első helyen áll súlycsoportjában, rajta kívül Bor Barna (+100 kg, Atomerőmű SE, 7. az olimpiai rangsorban), Ungvári Miklós (73 kg, Közgép-Ceglédi VSE, 11.), Csoknyai László (81 kg, Atomerőmű SE, 14.) és Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE, 20.) indulhatna az olimpián. Ungvári Attila (81 kg, Közgép-Ceglédi VSE) és Krizsán Szabolcs (81 kg, Honvéd-Kipex) ugyancsak befutó helyen állna, de minden nemzet súlycsoportonként csak egy főt indíthat, s azt a 81 kg-ban nálunk jelenleg Csoknyai (nyitóképünkön) tölti be 174 pontjával. Ungvárinak 138, Krizsánnak 126 pontja van, így szoros a verseny közöttük. Viszonyításképpen: idén, aki a világbajnokságon a 16 közé jut, 108 pontot kap.

A 20 éves Tóth Krisztián az elmúlt évben olyan eredményesen szerepelt a kvalifikációs versenyeken, hogy nem hivatalosan már olimpiai résztvevőnek tekinthető. A KSI versenyzője 850 ponttal rendelkezik, a mögötte második helyezett olimpiai és világbajnok görög Iliasz Iliadisznak is „csak” 480 pontja van.

A nőknél három dzsúdósunk kapna ma kvótát: Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya, 5.), Karakas Hedvig (57 kg, Honvéd-Kipex, 6.) és Joó Abigél (78 kg, KSI SE, 8.).

A kvalifikációs sorozat zárásakor nemzetenként egy főt nézve a férfiak rangsorából az első huszonkettő, a nőknél az első tizennégy biztosan olimpiai induló, de például még kontinentális kvótákat is osztanak; Európából így a ranglistákról még összesen huszonöt versenyző, tizennégy férfi és tizenegy nő is részvételi jogot szerez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.