Mindenki tehet egy szívességet a norvég fenegyereknek

A norvég Petter Northug legszebb napjaira emlékeztetően nyerte meg a Tour de Ski sífutó körverseny második, oberstdorfi állomását, ám a győzelmet sajátosan ünnepelte: ismét bemutatott az operatőrnek s a kamerán keresztül az egész világnak.

2015. 01. 04. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati 4 km-es prológ után vasárnap 15 km-es klasszikus stílusú etap következett a hét állomásból álló sorozat második próbájakén. A hivatalos kiírás szerint üldözéses versenyt rendeztek, azaz az előző napi időkülönbségekkel rajtoltak el a futók, elsőként a háromszoros olimpiai bajnok svájci Dario Cologna, másodikként a svéd Calle Halfvarsson, harmadikként a kétszeres olimpiai bajnok norvég fenegyerek, Petter Northug, majd mögöttük kis különbséggel egy nagyobb, durván húszfős csoport.

Cologna nem hajtott rá a rajt-cél győzelemre, két üldözője viszonylag gyorsan befogta, majd Sundby vezetésével a mezőny ugyanígy tett eme trióval. Többnyire a norvég Sundby haladt az élen nagy iramot diktálva, ennek megfelelően egyre többen leszakadtak, az utolsó körre úgy tizenöten maradtak versenyben. Úgy tűnt, Northug sem bírja a tempót, aztán mégis visszakapaszkodott. Sőt! Az utolsó kaptatóról leereszkedve az élre állt, s a célegyenesben őt páros botozással képtelenség befogni. A norvég klasszis úgy nyert, ahogy azt tőle néhány éve megszoktuk, a finisben, kihasználva a gyorsaságát.

Még ki sem hajtotta magát, kimerülve nem vágódott el, mint oly sokszor, bal hüvelykujját félreérthetetlenül lefele szegezve fejezte ki a véleményét. Hogy miért? Valószínűleg a bírósági ügyét, annak tálalását még mindig nem tudja megemészteni. Pedig túlléphetne a dolgon, mert vasárnapi sikerével az idei tour egyik esélyesévé lépett elő, s ezzel a viselkedéssel aligha szerez magának rajongókat.

 

A nőknél a hatszoros olimpiai bajnok Marit Björgen több mint egyperces előnyre tett szert, kis túlzással máris a nyakába akaszthatnák az aranyérmet.

A Tour de Ski kedden Svájcban, Val Mustairban folytatódik sprintviadallal.

Az állás:
Férfiak:
1. Petter Northug (norvég) 42:01.2 perc
2. Alex Harvey (kanadai)          +5.6 mp hátrány
3. Calle Halfvarsson (svéd)    +10.8

Nők:
1. Marit Björgen (norvég)      29:27:6
2. Heidi Weng (norvég)            +1:01.2
3. Therese Johaug (norvég)   +1:06.8

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.