Óceánia Blatter mellett

Francia és jordán kihívója is van Joseph Blatternek.

BA
2015. 01. 07. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 11 országot tömörítő óceániai szövetség (OFC) wellingtoni kongresszusán a küldöttek egyhangúlag döntöttek a svájci sportdiplomata támogatása mellett. Az ülésen további négy évre újraválasztották David Chungot, az OFC pápua új-guineai vezetőjét, akinek nem akadt kihívója. Az 53 éves Chung ezzel automatikusan a FIFA egyik alelnöke marad.

Kedden Ali bin al-Husszein jordán herceg bejelentette, hogy indul a FIFA elnöki posztjáért Blatterrel szemben. A 39 éves sportvezető – aki jelenleg a FIFA alelnökeként és a Jordán, illetve a Nyugat-Ázsiai Labdarúgó-szövetség elnökeként is tevékenykedik – elmondta, kollégái biztatására jelölteti magát, mivel sokan kiábrándultak a posztot 1998 óta betöltő Blatterből.

A jordán herceg előtt tavaly a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkárhelyettese és nemzetközi igazgatója jelentette be, hogy indul az elnöki posztért.

A FIFA-t és az elnököt az utóbbi hónapokban rengeteg bírálat érte a 2018-as orosz, illetve a 2022-es katari világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt. A nemzetközi szövetség május 29-én, Zürichben tartja az elnökválasztást.

A FIFA azok után került ismét „össztűz alá”, hogy a 2018-as és 2022-es vb kapcsán felmerült, FIFA-tagok szavazatait vásárolták meg. Az ügyet feltárni igyekvő jelentésről azonban csak részleteket hozott nyilvánosságra az etikai bizottság elnöke, Joachim Eckert, hangsúlyozva, hogy nem találtak semmilyen megvesztegetésre utaló jelet, amely miatt a rendezésért folytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál. Ugyanakkor az anyagot elkészítő Michael Garcia, a FIFA etikai bizottság vizsgálati részlegének amerikai vezetője szeretné, ha a teljes anyag napvilágot látna, mert úgy véli, hogy Eckert nem megalapozott következtetéseket vont le belőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.