Új sport az olimpián, leosztották a kártyákat

Bekerülhet a 2020-as tokiói nyári olimpia hivatalos programjába a karate.

BuL
2015. 01. 08. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A küzdősport műsorba vételéről a Karate Világszövetség (WKF) spanyol elnöke, Antonio Espinós tárgyalt csütörtökön a japán állami és sportvezetés több tagjával, köztük a szigetország sportminiszterével, Simomura Hakubunnal és a főváros polgármesterével, Maszuzoe Joicsivel. Emellett további megbeszéléseket tervez a Japán Olimpiai Bizottság elnökével, Takeda Cunekazuval és Mori Josiro volt kormányfővel, az öt és fél év múlva esedékes ötkarikás játékok szervezőbizottságának vezetőjével.

Espinós az EFE-nek nyilatkozva azt mondta, kapcsolatba lép mindazokkal, akik döntéshozatalra jogosultak az olimpiai program ügyében, és tudatosítani igyekszik: közös érdek, hogy a karate ott legyen a 2020-as olimpián.

A WKF törekvéseit nagyban segítheti, hogy a karate az ősi japán harcművészetből született olyan küzdősport, amelynek a szigetországban értelemszerűen hatalmas tábora van, világszerte pedig – a nemzetközi szövetség közlése szerint – mintegy 100 millióan űzik.

A karate műsorra tűzése azt követően vált reális lehetőséggé, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a múlt év végén elfogadta új, német elnökének, Thomas Bachnak a reformcsomagját, amely megengedi, hogy az olimpia házigazdái maguk döntsenek „egy vagy több” sportág programba kerüléséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.