Véres bukása után kórházban marad az olimpiai bajnok

A svájci Simon Ammann a Négysáncversenyen elszenvedett bukása után kórházban marad.

Deák Zsigmond
2015. 01. 07. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stefan Kraft révén sorozatban a hetedik osztrák siker született a patinás síugró-Négysáncversenyen, s honfitársa, Michael Hayböck nyerte az utolsó, bischofshofeni állomást, mégis mindenki a sportág svájci klasszisáról, Simon Ammannról beszél.

A négyszeres olimpiai bajnok, összetettbeli világkupa- és vb-győztes sportoló kezdésnek Obertsdorfban, majd zárásként Bischofshofenben is bukott, előbbit megúszta, utóbbi esetben viszont 136 méter légi utat követően elvétette a landolást, vérbe borult a feje, és az eszméletét is elveszítette.

Azonnal érkeztek a mentősök, és kórházba szállították, ahol már magához tért. Szerdán a svájci síszövetség szóvivője a következőket közölte: „Simon Ammann állapota stabil, beszéd- és mozgásképes, ám még a kórházban marad, hogy folyamatosan megfigyeljék.” Hozzátette, hogy a kemény agyrázkódást szenvedett kiválóságnak nyugalomra van szüksége. További információkat csütörtökre ígért.

Az első diagnózisok szerint Ammann komoly zúzódásokat és horzsolásokat szenvedett. Werner Schuster, a németek szövetségi edzője a Sportschau honlapon nyilatkozva így beszélt tanítványai egyik legnagyobb vetélytársáról: „Igazán közkedvelt ugró, természetesen nagyon lesújtott a bukása, rossz volt nézni. Remélem, hogy a sérülései nem olyan súlyosak.” Szakmai elemzések szerint Ammann bukásainak többsége, a mostani is, egy rossz beidegződés miatt következik be: a landolásnál nem párhuzamosak a lécei, hanem kissé élez velük, ezért néha szétcsúsznak a lábai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.